Adoptiepercentage iOS 8 licht gestegen

0

Het aantal iPads, iPhones en iPods dat op iOS 8 draait, het zogeheten adoptiepercentage, is de afgelopen maand licht gestegen. Volgens de laatste cijfers draait 81% van alle iDevices op de nieuwste versie van Apples besturingssysteem voor mobiele apparaten.

Dat blijkt uit berekeningen van Apple Developer Support.

Het aandeel van iOS 7 is de afgelopen maand gedaald van 20% naar 17%. Het aantal bezoekers dat de App Store bezoekt met iOS 6 of oudere versie van het besturingssysteem kromp van 3% naar 2%.

Hoewel steeds meer gebruikers hun tablet of smartphone updaten naar iOS 8, verloopt de adoptie van het nieuwe besturingssysteem een stuk trager dan zijn voorgangers. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de vele klachten vlak na de lancering in september vorig jaar. Vele gebruikers klaagden  over onder meer WiFi-problemen en dat de batterij zeer snel was.

Begin april rolde Apple wereldwijd iOS 8.3 uit.  Vervolgens stroomden diverse fora vol met klachten over Touch ID. De vingerafdrukscanner zou niet meer werken om betalingen van in-app aankopen te autoriseren. Tot op heden heb ik nog niet vernomen dat dit probleem verholpen is.

iOS 8.4 en iOS 9

Ondertussen werkt Apple ook hard diverse nieuwe versies van zijn besturingssysteem. Deze week rolde het Amerikaanse technologiebedrijf de tweede betaversie van iOS 8.4 uit voor geregistreerde ontwikkelaars. In deze versie heeft Apple zijn muziekdienst flink op de schop gegooid, onder meer door een nieuwe user interface en enkele nieuwe opties.

Daarnaast werkt het bedrijf op dit moment ook aan  iOS 9. Deze laatste versie zich op het optimaliseren en verbeteren van de algehele systeemstabiliteit van het mobiele besturingssysteem. Het gaat naar verluidt om vele kleine verbeteringen en bug fixes onder de motorkap. Het bedrijf maakt een stap op de plaats omdat de vele vernieuwingen uit het recente verleden niet veel goeds hebben gedaan voor de algehele stabiliteit van het besturingssysteem.

Android

Een adoptiepercentage van 81% voor de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem is iets waar Google niet aan kan tippen. In oktober 2013 lanceerde het internetbedrijf Android 4.4 (KitKat). Achttien maanden na de release draait pas 41,4% van alle Android-tablets en –smartphones op deze versie van het OS. Volgens het Android Developer Dashboard ligt het aandeel van de allernieuwste versie, Android 5.0 (Lollipop), na meer dan een half jaar pas op 5,4%.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer