Android-update nekt Nexus 7

22

Heb jij een Nexus 7 thuisliggen en deze nog niet geüpdatet naar Android 5.0.2 of Android 5.1 (Lollipop)? Dan kun je daar beter nog even mee wachten. Een groot aantal gebruikers klaagt dat hun tablet niet meer werkt door de update. Google en ASUS geven niet thuis.

Verreweg de meeste gedupeerden zijn te vinden op het productforum van Google. Op het moment van schrijven hebben 65 auteurs hun klacht hier achtergelaten. Maar ook via Reddit en Twitter regent het klachten. Er is zelfs een hashtag voor aangemaakt: #Nexus7bricked.

Wat is er nu aan de hand? Vorige maand begon Google met het uitrollen van Android 5.1 (Lollipop), de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor tablets en smartphones. Bij de installatie van de nieuwe Android-versie is het goed fout gegaan: het scherm belandde simpelweg op het Google logo boot screen en deed vervolgens niks meer. Ook herstarten in recovery mode werkte voor sommigen niet. Bij degenen waar dat wel werkt horen we klachten dat de tablet urenlang blijft hangen in het “Erase Userdata” scherm.

Of het een hardware- of softwarematig probleem is, is niet duidelijk. Een enkeling heeft zijn tablet naar de winkel teruggebracht voor reparatie en kreeg te horen dat het moederbord vervangen moest worden.

Dit probleem doet zich zowel bij de Nexus 7 uit 2012 als 2013. Enkele gedupeerden zeggen dat ook de Nexus 5 problemen vertoont bij het installeren van Android 5.1.

Zowel Google als ASUS geven niet thuis als we de reacties mogen geloven. ASUS biedt aan om tablets te repareren voor 200 dollar en Google helpt naar verluidt geen gedupeerden die buiten de Google Play Store om de tablet hebben aangeschaft.

Ons advies is om vooral nog even te wachten met het installeren van Android 5.0+, totdat er meer duidelijkheid is wat nou precies het probleem is.

Heb jij een Nexus 7 en de nieuwe Android-versie al geïnstalleerd? Stuitte jij daarbij op problemen? Laat het ons en de lezers weten in een reactie. 

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4Android 5
 • Schermresolutie 1920 x 1200
 • Afmetingen 200.7 x 114.3 x 8.65 mm
 • Processor Qualcomm Snapdragon S4 Pro (quad-core)
 • Gewicht 317.5 gram
 • Opslagruimte 16 / 32
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4Android 5
 • Schermresolutie 1280 x 800
 • Afmetingen 199 x 120 x 10.5 mm
 • Processor NVIDIA Tegra 3 quad-core processor
 • Gewicht 340 gram
 • Opslagruimte 16 / 32 / 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

22 reacties

 1. Mijn nexus 7 2012 doet het gelukkig wel maar is wel trager door de updates.
  Hij deed het het beste op android 4.4.
  Bij het opstarten krijg ik wel vaak te zien dat de launcher niet werkt maar ondervind hier volgens mij weinig problemen mee.
  Tijdens de updates van de apps kan ik niks anders doen,hij reageert dan nergens op wat vervelend is.
  Door al de updates is hij er niet echt beter van geworden.

 2. Bij de nexus 2013 met andriod 5.0.2 wordt het scherm regelmatig zwart na het afsluiten van een app. Herstarten is dan de enige remedie.

 3. Hier zowel de 2012 & 2013 geupdate naar respectievelijk 5.1 & 5.02. De 2012 met 5.1 is rete traag geworden. Heb geregeld foutmeldingen die ik dan weer verzend naar Google. Hoop dat wij daardoor een betere versie krijgen want 5.1 is wel de moeite waard. De 2013 draaide goed op 5.02. Ik update wel altijd met een volle accu en aan de netspanning.

 4. Mijn nexus 7 (2012) OTA 5.1 loopt constant vast.
  Vooral als je via chrome iets op wilt zoeken of als een link een webpagina wil openen.
  Het toetsenbord blokkeert. Maps loopt vast. Uitschakelen duurt soms vele minuten.
  Reageren op de probleemmeldingen lukt niet.
  een regelrechte ramp

 5. Wij hebben thuis een Nexus 7 uit 2012 en zijn hier altijd erg tevreden over geweest. De tablet werkte vlot, zelfs bij een bijna volle opslag. Echter na het updaten naar Android 5.0 Lollipop is de tablet veel en veel trager geworden. Zo langzaam dat ‘ie eigenlijk onbruikbaar is geworden. Erg teleurstellend aangezien we altijd erg tevreden waren over de prestaties van dit toestel…
  Nu is mijn vraag; is hier een oplossing voor? Mijn ouders zijn niet zo bezig met updates en Android versies enzo, dus is het wellicht mogelijk de tablet te ‘downgraden’ naar 4.4? Alle tips zijn welkom!

 6. Ben in het bezit van de Nexus 7 (2013) wifi , voor de update met Lollipop 5.0 regelmatig last van een vastlopen de tablet, na herstart geen problemen meer.
  Na de update naar 5.02 geen problemen meer op een moment van even vaststaan na. Meestal na 1 minuut weer gewoon bruikbaar.
  Wel energie zuiniger geworden.
  Overigens mijn Nexus 4 is nog steeds op 5.01 en heeft bij sommige apps een vastlopen, doe voorheen normaal functioneerden.

 7. Mijn nexus 7 (2013), blijft hangen in het google logo. Update al een paar weken terug gedaan, maar nu startte de tablet opeens uit zichzelf opnieuw op en bleef daarna hangen bij het google logo. Heb al harde reset geprobeerd via recovery mode, maar ook dan komt het google logo weer en gebeurt er verder niets. Help!

 8. Bij zowel mijn Nexus 7 (2012) als mijn Motorola Moto G (2014) heb ik (behalve hierboven ook al genoemde vastlopers) veel hinder van de slechtere werking van de GPS ontvangst.

  Het Sygic navigatieprogramma is sinds de updates van Android bij het minste of geringste dus “de weg kwijt”.
  Terwijl ik juist over deze navigatie app zeer tevreden was.

  Zodra er een hoogspanningsleiding in de buurt loot, er een windmolen in een weiland staat of lichtmasten op de snelweg kun je het gebruik van de navigatie nu wel vergeten. Balen dus!
  Ook bij Sygic hebben ze geen oplossing voorhanden.

 9. Wel, alle updates werken perfect op mijn Nexus 7 2012, gekocht in America op dezelfde dag dat deze uitkwam.
  Werkt soepel en zonder haperingen. Update normaal uitgevoerd via Wugs Nexus toolkit, zonder te rooten. Moet alleen eerst unlocked en dan de update en daarna lock ik mijn Nexus 7. Nooit enig probleem gehad via deze updates.

 10. Waar gaat dit nou over 5.01 en 5.02 of 5.1 de laatste heb ik nog niet ontvangen heb de Nexus 7 2013 en buiten af en toe 1x p/week
  opnieuw opstarten doet hij het goed heb nu 5.02 maar durf door dit, als het komt, hem niet up te daten naar 5.1 afwachten dus maar….

 11. Vorige werk stond er een update 5.1 voor me klaar. Ik heb drie keer geprobeerd die te installeren maar het lukt maar niet. Download gaat wel maar de installatie loopt fout. Een keer bleef de tablet uitschakelen tot die leeg was. Pas na opladen kreeg ik em weer aan de praat. Lollipop 5.0.1 werkt overigens naar behoren.

 12. Mijn Nexus7 (2012) was na “upgrade” naar 5.0 ook zo traag als dikke stront geworden.
  Door de opmerkingen in het artikel en het commentaar wilde ik gisteren eens kijken
  of ik ook weer een nieuwe update kon installeren.
  Ik bleek helaas al 5.1 te draaien.

  Maar games reageren gewoon bijna niet meer.
  Wisselen tussen apps duurt meer dan 10 seconden.
  App/Game opstarten duurt meestal ook meer dan 30 seconden.
  Soft buttons reageren ook nauwelijk.

  Alleen het swipen tussen verschillende schermen (Nova launcher?)
  werkt nog een beetje zoals het hoort.

  Wat een waardeloze upgrade van Google!
  Zeg dan gewoon dat je device niet geschikt is en dat 5.0 + niet geschikt
  is voor de Nexus7. Daar zou ik meer vrede mee hebben.

  Ik was al geen fan van Google/Android, maar ik weet nu wel zeker dat de
  volgende tablet een Windows 8.1 / 10 tablet wordt.
  Microsoft is in mijn ogen heel goed bezig de laatste jaren.
  Windows Phone 8.1 werkt zoveel beter dan alle android phones die ik gezien heb.
  Ik snap werkelijk niet waarom hun marktaandeel zoveel achter blijft ten opzichte
  van de andere 2 spelers in die markt.

  • Ik herken me precies in dit. Ga denk ik ook een nieuwe kopen want dit is geen werken. Of heeft iemand een oplossing? Wat zijn je ervaringen met Windows tablets/phones. Ik was altijd voor android maar na deze poep wil ik wisselen. Apple zie ik niet zitten dus Windows zou de oplossing kunnen zijn

 13. idem hier,

  de nexus 7 van m’n dochter blijft hangen op het google scherm.
  start ook niet in recovery mode.
  heeft iemand al een oplossing????

 14. Mijn Nexus 2012 is gewoon geblokkeerd en ik kan nog juist opstarten tot aan de fastboot en daar blijft het bij, alles al geprobeerd, een andere versie flashen, noppes. Alles gaat goed tot hij aan het punt komt van te rebooten en daar gaat het mis, hij valt uit en hij start niet meer op. 3u wachten en nog niets gebeurt. Contact opgenomen met Nexus en ik heb een antwoord gekregen, ze willen mijn toestel komen halen voor 75€ en als er enkel een nieuwe image moet worden opgezet dan kost het mij verder niets. Daar heb ik mij dus wijselijk niet aan laten vangen want ik heb een vriend die het toch heeft gedaan en daar moesten ze nog een heel nieuw moederbord inplaatsen en dat kostte hem 200€, bovenop de 75€ transportkosten, dat komt uit op méér dan een nieuw toestel komt. Het is gewoon een schande van ASUS en Google dat ze de mensen zo in de kou laten staan. Indien iemand een werkende uitleg weet dan verneem ik het graag want ik heb quasi alles wat er op het internet te vinden is geprobeerd. Ben ondertussen al 3 weken bezig, vind ik een werkende methode dan zal ik ze zeker hier ook plaatsen. Alvast bedankt en weet ik iets dan plaats ik het ook per direct hier via een link, groetjes.

 15. Als er iemand weet hoe je aan developer opties raakt en USB debugging kan aanzetten dmv commands dan is het probleem opgelost en kan je gewoon een nieuwe image flashen, simpel!
  Het is gewoon de USB debugging die aan moet staan en developer opties die je moet hebben. Bij een werkend toestel is dat naar developer opties gaan en daar USB debugging aanvinken en vervolgens 7x op je build nummer klikken. Ik blijf het internet afschuimen en vind ik een oplossing dan post ik die zeker hier.

 16. Indien ik een oplossing vind dan pist ik deze zeker hier, voor diegene die nog gewoon in Android kunnen is er geen enkel probleem, valt perfect op te lossen maar voor mensen waarbij ik hoor is het andere koek

 17. Ik heb een Nexus 7 II 4g. De update 5.1 wordt telkens aangeboden maar loopt tijdens de installatie vast.
  Ik heb het toestel geroot, maar ook dan wil die update (handmatig) maar niet geschieden.

  Wat is daar nou aan de hand? Weet jij het?

Reageer