Microsoft kondigt Surface 3 met Windows 8.1 aan

0

Dat hij eraan zat te komen was bekend, maar hij verscheen veel eerder dan verwacht: de Surface 3. Microsoft onthulde gisteren deze Windows-tablet, die op veel punten een grote sprong voorwaarts is ten opzichte van zijn voorganger. Zo draait de tablet onder meer op Windows 8.1 en niet langer op Windows RT.

Specificaties Surface 3

De Surface 3 heeft een scherm van maar liefst 10.8 inch. Daarmee is scherm een fractie groter dan de Surface 2, die niet verder kwam dan 10.6 inch. Ook de resolutie is enigszins opgeschroefd: deze bedraagt 1920 x 1280 pixels. De Surface 3 is bovendien de eerste tablet met een 3:2 beeldverhouding. Zijn voorganger had nog een aspect ratio van 16:9.

Ook onder de motorkap is het nodige veranderd door Microsoft. De hoeveelheid werkgeheugen is afhankelijk van de configuratie die je neemt, maar bedraagt 2 GB of 4 GB. Hetzelfde geldt voor het intern geheugen, die varieert van 64 GB tot 128 GB (eMMC). De processor die de rekenkracht verricht is een Intel Atom x7, een quadcore-CPU met een kloksnelheid van 1.6 GHz. Deze kan oplopen tot 2.4 GHz dankzij de Burst-technologie.

Aan de voorkant zit een 3,5 megapixelcamera, aan de achterkant een 8 megapixelcamera. De Surface 3 ondersteunt WiFi (802.11ac) en Bluetooth 4.0 (LE) en is uitgerust met een volwaardige USB 3.0-poort, microUSB 2.0, miniDisplay en geïntegreerde kaartlezer (microSD). Er komt ook een variant op de markt die 4G/LTE ondersteunt.

Microsoft heeft ervoor gekozen om de Surface 3 niet op Windows RT te laten draaien. In plaats daarvan krijg je een volwaardige vervanger in de vorm van Windows 8.1. Je kunt de tablet gratis updaten naar Windows 10, zodra deze beschikbaar is in de loop van de zomer. Onder meer Word, Excel, Powerpoint, OneNote en Skype zijn vooraf standaard geïnstalleerd op de tablet. Tevens krijg je een jaarabonnement voor Office 365 Personal.

De Surface 3 is 8,7 millimeter dik en weegt 622 gram.

Wie met een stylus werkt kan zijn hart ophalen. De Surface 3 ondersteunt input van de Surface Pen. Deze zul je echter wel afzonderlijk moeten aanschaffen. Dat geldt ook voor een toetsenbord en een docking station.

Prijs en beschikbaarheid Surface 3

Het instapmodel (WiFi-only, 2 GB RAM, 64 GB HD) gaat over de toonbank voor een bedrag van 609 euro. Daarmee is de Surface 3 aanzienlijk goedkoper dan de Surface Pro 3, waar het instapmodel zo’n 200 euro duurder uitvalt. De adviesprijzen van andere modellen zijn nog niet bekend gemaakt. De Surface 3 ligt vanaf 7 mei in de winkels.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.8 inch
  • Besturingssysteem Windows 8
  • Schermresolutie 1920 x 1280
  • Afmetingen 267 x 187 x 8.7 mm
  • Processor Intel Atom x7-Z8700 (quad-core)
  • Gewicht 622 gram
  • Opslagruimte 128 / 64
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer