Uitrol Android 5.1 (Lollipop) begonnen

0

Na enkele maanden speculeren is het dan eindelijk zover: Google is begonnen met de uitrol van Android 5.1 (Lollipop), de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem. Deze update bevat enkele nieuwe features, zoals ondersteuning van meerdere SIM-kaarten, Device Protection en High Definition Voice. Wanneer deze versie voor jouw tablet of smartphone beschikbaar is, is afhankelijk van het merk en je provider.

Dat meldt Google op zijn Android blog.

Dat Android 5.1 (Lollipop) eraan zat te komen mag geen nieuws heten. In februari verklapte een topman van HTC dat Google in maart een zogeheten ‘Maintenance Release’ (MR) zo uitrollen van zijn mobiele besturingssysteem. Wat we niet wisten is wat deze update voor nieuwigheden en bug fixes zou meebrengen. Daar kunnen we nu wel meer over zeggen.

SIM-kaarten

Om te beginnen ondersteunt Android Lollipop voortaan meerdere SIM-kaarten. Hoewel smartphones met dual-sim niet algemeen ingeburgerd zijn hier in Nederland, zullen sommigen de meerwaarde hiervan wellicht waarderen.

Device Protection

De belangrijkste toevoeging is wellicht Device Protection. Met deze nieuwe functie kun je je tablet of smartphone vergrendelen als deze gestolen is, zelfs wanneer deze gereset is. Op deze manier kan de dief niet bij je privégegevens en (zakelijke) bestanden. Om Device Protection te kunnen gebruiken moet je wel over een Google account beschikken. Google meldt op zijn blog dat deze functie voor de meeste Android tablets en smartphones met Android 5.1 beschikbaar zal zijn, waaronder de Nexus 6 en Nexus 9.

High Definition (HD) Voice

Met High Definition (HD) Voice kunnen gebruikers gesprekken met betere belkwaliteit voeren. Deze functionaliteit werkt alleen tussen apparaten die compatibel zijn met Android 5.1.

Bug fixes en quick settings

Ten slotte heeft Google diverse bug fixes geïmplementeerd in de nieuwe Android-versie die voor algeheel betere prestaties zorgen. Ook de quick settings zijn uitgebreid: voortaan heb je sneller toegang tot je WiFi- en Bluetooth-instellingen.

Uitrol

Google is gisterenavond Nederlandse tijd begonnen met de uitrol van Android 5.1 (Lollipop). Nexus-apparaten zijn als eerste aan de beurt. Wanneer jouw tablet of smartphone deze update ontvangt, is zoals gezegd afhankelijk van het merk dat je gebruikt en je provider.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 8.9 inch
  • Besturingssysteem Android 5
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 228.25 x 153.68 x 7.9 5mm
  • Processor Nvidia Tegra K1 (Denver - dual-core)
  • Gewicht 425 gram
  • Opslagruimte 16 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer