Adoptiepercentage iOS 8 licht gestegen

0

Driekwart van alle iPads, iPhones en iPods draait op iOS 8, de laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem. Het aantal apparaten met iOS 7 daalde naar 22% en het aandeel iOS 6 of ouder blijft steken op 3%.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Apple Developer Support. Het team berekent het aandeel van iedere iOS-versie door de bezoekers van de App Store op 2 maart in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat iets meer iPads, iPhones en iPods zijn uitgerust met iOS 8 in vergelijking met een paar weken geleden. Het aandeel iOS 7 is in een maand tijd gedaald van 25% naar 22%. Het aantal bezoekers wiens iDevice op iOS 6 of lager draait is de afgelopen weken gelijk gebleven.

Het aantal gebruikers dat zijn iPad of iPhone updatet naar de nieuwste versie van iOS, het adoptiepercentage, verloopt een stuk trager in vergelijking met zijn voorgangers. Dit ondanks nieuwe toevoegingen als Apple Pay ondersteuning, Apples draadloze betalingstechnologie dat de komende maanden ook naar ons land komt. Het trage adoptiepercentage hangt waarschijnlijk nauw samen met de klachten die vlak na de lancering. Vele gebruikers klaagden  over onder meer WiFi-problemen en dat de batterij zeer snel was.

Apple bracht daarna nog verschillende updates uit voor mobiele besturingssysteem die de problemen moesten oplossen, maar ging daarbij een paar keer flink de mist in. Zo creëerde iOS 8.0.1 nieuwe problemen, waaronder een vingerafdrukscanner die niet goed meer werkte en een afname van het mobiele bereik. Apple adviseerde gebruikers zelfs om de installatie van deze versie ongedaan te maken.

De meest recente update is iOS 8.1.3. Volgens ingewijden kunnen we later deze maand een update naar iOS 8.2 tegemoet zien. Ondertussen is Apple ook druk bezig met iOS 8.3, waarvan het bedrijf vorige week maandag de tweede betaversie uitrolde voor geregistreerde ontwikkelaars. Daarnaast werkt het bedrijf op dit moment ook al aan iOS 8.4 en iOS 9. Deze laatste versie brengt naar verluidt geen nieuwe functionaliteiten met zich mee, maar richt zich op het verbeteren van de algehele systeemstabiliteit en implementeren van bug fixes.

Android

Een adoptiepercentage van 75% voor de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem is iets waar Google alleen maar van kan dromen. In oktober 2013 lanceerde het internetbedrijf Android 4.4 (KitKat). Zeventien maanden na de release draait pas 40,9% van alle Android-tablets en –smartphones op deze versie van het OS. Het aandeel van de allernieuwste versie, Android 5.0 (Lollipop), ligt na een half jaar pas op 3,3%, zo bleek uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard. Dat is overigens ruim een verdubbeling ten opzichte van februari.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer