Jolla toont nieuwe versie Sailfish OS

0

Sailfish OS, een op Android gebaseerd besturingssysteem voor tablets en smartphones, heeft een nieuwe versie. Jolla presenteerde vandaag de tweede versie van zijn mobiele besturingssysteem: Sailfish OS 2.0. Deze update is later deze lente verkrijgbaar. Tevens deed  de Finse start-up een oproep aan Russische, Indiase, Chinese en Japanse werknemers om zich bij het Sailfish-team aan te sluiten.

Volgens Jolla is Sailfish OS 2.0 op diverse punten aangepast ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de user interface verbeterd, evenals de ondersteuning van processoren van Intel. Notificatieweergaven van nieuwe berichten en evenementen zijn veranderd en makkelijker te raadplegen door nieuwe toegevoegde handbewegingen. Tevens belooft de Finse start-up dat de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem je privacy beter beschermt.

Ten slotte doet Jolla een oproep aan bedrijven in Rusland, India, China en Japan om een bijdrage te leveren aan Sailfish. Op deze manier wil het bedrijf “een sterk mobiel ecosysteem creëren dat een echt en onafhankelijk alternatief vormt op Android”. Feitelijk is het een oproep aan bedrijven om hun producten met Sailfish OS uit te rusten.

Jolla belooft dat Sailfish OS 2.0 in het voorjaar verkrijgbaar is. Een exacte releasedatum noemt het Finse bedrijf niet.

Specificaties Jolla Tablet

In november vorig jaar onthulde Jolla zijn allereerste tablet: de Jolla Tablet. Door middel van crowdsourcing wilde het bedrijf geld binnenslepen om deze tablet te realiseren. Het had naar eigen zeggen 380.000 dollar nodig, maar inmiddels staat de teller op ruim 2,2 miljoen dollar.

De Jolla Tablet heeft een scherm dat 7.85 inch groot is en voorzien is van IPS-technologie voor brede kijkhoeken. Het scherm heeft een resolutie van 2048 x 1536 en een pixeldichtheid van 330 ppi. Onder de motorkap vinden we een quadcore-processor van Intel die geklokt is op een snelheid van 1.8 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 2 GB (DDR3L-RS RAM) en de interne opslagcapaciteit 32 GB.

De Jolla Tablet heeft twee camera’s: een 5 megapixelcamera aan de achterkant waar je video’s in 1080p met 60 frames per seconde kunt opnemen, en een 2 megapixelcamera aan de voorzijde. De tablet is uiteraard voorzien van dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n) en Bluetooth 4.0 (LE). Tevens heeft Jolla Tablet een microUSB-aansluiting en een microSD-slot waarmee je nog eens 32 GB aan extra opslagruimte kunt toevoegen.

De batterij van de Jolla Tablet heeft een capaciteit van 4.300 mAh. Hoelang de tablet meegaat op een enkele lading is niet bekend. De tablet heeft een unibody aluminium behuizing, is 203 x 137 x 8.3 millimeter en weegt 384 gram. Daarmee is de Jolla Tablet iets dikker en zwaarder dan de iPad Mini 3, die 7,5 millimeter dik is en 331 gram weegt. Zoals gezegd draait de tablet op Sailfish OS 2.0. Het is mogelijk om Android-apps te draaien op dit besturingssysteem.

Begin februari startte het bedrijf een nieuwe Indiegogo-campagne om ook variant met 64 GB intern geheugen uit te brengen.

Prijs en beschikbaarheid

Jolla hoopt in juni 2015 de tablet te kunnen aanbieden. Wat betreft de prijs: wie bereid is om een financiële bijdrage te leveren aan de totstandkoming van de Jolla Tablet, heeft de mogelijkheid om de tablet bij lancering voor 219 dollar te kopen (32 GB). De adviesprijs ligt waarschijnlijk rond de 249 dollar. De 64 GB versie kost straks 299 dollar, maar wie een leuk bedrag doneert kan hem voor 249 dollar kopen.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer