Apple rolt tweede beta iOS 8.3 uit

0

Gisterenavond (Nederlandse tijd) heeft Apple de tweede betaversie van zijn mobiele besturingssysteem iOS 8.3 uitgerold, twee weken nadat de eerste betaversie beschikbaar werd gesteld. Hoewel het bedrijf nog niets heeft losgelaten over de nieuwste versie van zijn OS, weten we dat Siri straks Nederlands spreekt en het aantal emoji flink is uitgebreid.

Siri, de digitale spraak- en zoekassistent van Apple, ondersteunde bij de lancering in 2011 alleen Engels, Duits, Frans en Japans. Later voegde Apple daar Spaans, Italiaans, Koreaans, Kantonees en Mandarijn aan toe. Volgens 9to5mac ondersteunt Siri in de tweede betaversie van iOS 8.3 zeven nieuwe talen: naast Nederlands ook Russisch, Deens, Zweeds, Thais, Portugees en Turks.

Naast bredere ondersteuning voor nieuwe talen bevat de tweede betaversie van iOS 8.3 nog een andere feature: uitbreiding van het aantal emoji. Het gaat niet zozeer om nieuwbedachte emoticons, maar uitbreiding van reeds bestaande emoji. De eerste lichting emoji bevatte voornamelijk blanke gezichten. Om meer diversiteit in het aanbod aan te brengen kunnen gebruikers straks uit zes verschillende huidskleuren kiezen.

Zelfs de gezinssamenstelling heeft Apple aangepakt: er zijn in de nieuwe betaversie emoji beschikbaar waar gezinnen uit twee vaders of twee moeders bestaan. Ook heeft het Amerikaanse technologiebedrijf 32 nieuwe vlaggen aan het emoji-palet toegevoegd, waaronder de Canadese, Australische en Indiase vlag. Ten slotte zijn er volgens MacRumors emoji toegevoegd die vooruitlopen op de lancering van de Apple Watch, dat ergens in de loop van april plaatsvindt.

Lancering iOS 8.3

Wanneer wij iOS 8.3 kunnen verwachten is nog onbekend. Het testen van iOS 8.3 neemt waarschijnlijk nog enkele maanden in beslag: het is nu ruim drie maanden later sinds Apple de eerste betaversie van iOS 8.2 uitrolde. Volgens de laatste geruchten kunnen we in maart een publieke uitrol van iOS 8.2 verwachten, vlak voor de lancering van de Apple Watch.

De nieuwe versie van Apples OS bevat diverse nieuwe functionaliteiten. Zo weten we dat iOS 8.3 gebruikers de mogelijkheid geeft om draadloos met Apples besturingssysteem voor de auto CarPlay te verbinden. Nu heb je nog een draadje nodig om je iPhone aan het entertainmentsysteem van je auto te koppelen.

Andere nieuwe features van iOS 8.3 zijn:

  • Ondersteuning van tweestaps-verificatie voor Google accounts
  • De introductie van een nieuw emoji-toetsenbord
  • Nieuwe schakelaars voor 2G, 3G en 4G
  • Ondersteuning van Apples draadloze betalingsmethode Apple Pay in China

iOS 9

Naast iOS 8.2, iOS 8.3 en iOS 8.4 is Apple eveneens druk doende met het testen van iOS 9. De nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem legt naar verluidt het accent op het optimaliseren en verbeteren van de algehele stabiliteit van het besturingssysteem. Daarnaast brengt iOS 9 een hoop kleine verbeteringen en bug fixes onder de motorkap. iOS 9 wordt waarschijnlijk in september of oktober publiekelijk uitgerold.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer