Android L minder crashgevoelig dan iOS 8

2

Apples mobiele besturingssysteem iOS verslaat concurrent Android op vele vlakken: het adoptiepercentage –het aantal iPads en iPhones dat op iOS draait– ligt aanzienlijk hoger en creëert de App Store meer omzet dan Googles Play Store. Maar op één terrein moet Apple zijn meerdere erkennen in Google: de crashgevoeligheid is bij Android L lager dan bij iOS 8.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Crittercism die ZDNET heeft kunnen inkijken.

De ‘crashrate’, het aandeel applicaties dat crasht op een bepaald besturingssysteem, ligt bij Android 5.0 (Lollipop) op 2%. Bij iOS 8 ligt de crashgevoeligheid met 2,2% een fractie hoger. Hier geldt: hoe lager dit getal, des te stabieler het OS.

iOS

Dat is niet het enige slechte nieuws voor Apple. Volgens Crittercism is iOS 8 crashgevoeliger dan zijn voorganger, iOS 7. De crashrate van iOS 8 ligt zoals gezegd op 2,2%, iOS 7 presteert met een crashrate van 1,9% aanzienlijk beter.

Half september vorig jaar lanceerde Apple iOS 8, maar al snel klaagden gebruikers dat het besturingssysteem diverse bugs bevatte, waaronder WiFi-problemen en een batterij die zeer snel leeg raakte. Een update (iOS 8.0.1) veroorzaakte nieuwe problemen met onder de vingerafdrukscanner (Touch ID) en het mobiele bereik. Apple adviseerde gebruikers om de installatie van de nieuwe versie ongedaan te maken. Bij de derde update (iOS 8.1) leken de problemen te zijn opgelost. Inmiddels zijn we aanbeland bij versie 8.1.3, die sinds vorige week is te downloaden voor Nederlandse gebruikers. iOS 8.2 verschijnt naar verluidt in maart.

iOS 9 moet de algehele stabiliteit van het mobiele besturingssysteem verbeteren, zo vertelden anonieme bronnen eerder deze week. Wellicht dat Apple op deze manier de crashrate naar beneden kan bijbrengen.

Android

Crittercism heeft ook diverse Android-versies met elkaar vergeleken. Android 5.0 (Lollipop) blijkt met 2,0% het minst gevoelig te zijn voor crashes. Zowel Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) als Android 4.4 (KitKat) scoorden een crashrate van 2,6%.

Ervaar jij hetzelfde met je tablet of smartphone?

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

2 reacties

Reageer