‘Gratis’ Windows 10-update voor Windows 8-gebruikers

3

Een geste van Microsoft, een slimme strategische zet of zit er een addertje onder het gras? Wat het ook moge zijn, het is goed nieuws voor alle bezitters van een desktop, laptop of tablet met Windows 8. Én Windows 7, want ook de bezitters van deze versie van het Windows-platform kunnen op termijn een gratis update naar Windows 10 verwachten.

Het nieuws werd bekend gemaakt door Microsoft op woensdagavond. Tijdens deze avond (Nederlandse tijd) gaven topmannen van het bedrijf uit Redmond een tweede grote perspresentatie van Windows 10, de opvolger van Windows 8.1. Inderdaad, numero 9 wordt overgeslagen volgens de officiële naamgeving.

De ‘gratis’ update naar Windows 10 is alleen geldig voor het eerste jaar, maakte Microsoft bekend tijdens de grootste persbijeenkomst. Daarna zullen overstappers moeten gaan betalen, wil men Windows 10 blijven gebruiken. Wat de kosten hiervan zijn heeft Microsoft nog niet bekend gemaakt. Snel overstappen is dus slim!

De push naar updates voor vele gebruikers is een strategische stap. Microsoft maakt één nieuw besturingssysteem wat moet gaan draaien op smartphones, tablets en computers. Door de upgrade krijgt Microsoft relatief makkelijk een grote groep gebruikers op één platform. Dat maakt het interessanter voor ontwikkelaars om toepassingen te fabriceren voor het platform. Door het beperkte bereik van Windows 8 en Windows 8.1 haken veel ontwikkelaars af als het gaat om apps voor de Windows 8 Store.

Iedereen met Windows 7, Windows 8.1 (wat weer gratis is vanaf Windows 8) en Windows Phone 8.1 krijgt de tijdelijke gratis update voorgeschoteld. Windows RT-gebruikers hebben pech, voor hen geldt geen gratis update naar Windows 10.

Wil je meer weten over Windows 10? Bekijk dan het verslag van de Windows 10 presentatie.

Wat vind jij van het aanbod van Microsoft?

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

  1. Ik vertrouw dit gratis aanbod niet helemaal.
    Als er inderdaad een addertje onder het gras zit zou Microsoft degenen die Windows10 gratis hebben gedownload later wel eens voor elke update flink kunnen laten betalen…
    Ik gebruik met heel veel plezier Windows8.1. Ik heb er geen enkel probleem mee en voorlopig houd ik het daar maar bij.

  2. Ik begrijp het niet helemaal: kan ik nu binnen een jaar geheel gratis migreren naar Windows 10 en blijft het dan gratis? Of lees ik nu dat ik na een jaar alsnog mag betalen voor het blijven gebruiken van Windows 10 want downgraden is natuurlijk ook nauwelijks een optie.

Reageer