40% Android-apparaten draait op Android 4.4 (KitKat)

0

Ongeveer vier op de tien Android-tablets en –smartphones (39,1%) draait ruim een jaar na de lancering op Android 4.4 (KitKat). Jelly Bean (4.1.x, 4.2.x en 4.3.x) is nog altijd de meest populaire Android-versie: bijna de helft van alle mobiele apparaten (46%) draait op deze versie van Googles mobiele besturingssysteem.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Android Developer Dashboard.

De medewerkers kijken maandelijks naar het aandeel van de verschillende Android-versies dat de Google Play Store bezoekt. Dat doet de zoekmachinegigant door een week lang deze bevindingen in kaart te brengen, in dit geval van 29 december tot en met 5 januari. Op deze manier brengt Google de ontwikkeling van zijn mobiele besturingssysteem in kaart.

In mei 2014 was nog maar 8,5% van de Android-toestellen uitgerust met Android 4.4 (KitKat). Inmiddels is dat aandeel gegroeid naar 39,1%%. Deze stijging is eenvoudig te verklaren. In de eerste plaats stellen producenten voor steeds meer tablets en smartphones deze versie beschikbaar. Daarnaast zien we dat steeds meer bedrijven hun producten standaard uitrusten met deze versie van Googles mobiele besturingssysteem.

Over de gehele linie verliezen andere Android-versies marktaandeel. Jelly Bean (4.1.x, 4.2.x en 4.3.x) beslaat nu 46% van alle Android-apparaten. Vorig jaar mei was dat nog 60,8%. Al met al blijft Jelly Bean de meest gebruikte versie van Googles besturingssysteem. Ice Cream Sandwich (4.0) is in 8 maanden tijd achteruit gegaan van 13,4% naar 6,7%. Android Gingerbread (2.3) daalde in deze periode van 16,2% naar 7,8% en Froyo (2.2) is met 0,4% de hekkensluiter.

Android L

Android L, de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem, is tot op heden niet in de resultaten opgenomen. Dat is te verklaren doordat nog maar weinig tablets met de nieuwste Android-versie zijn uitgerust. Het aantal smartphones dat op Android L draait is weliswaar aanzienlijk groter, maar kennelijk nog niet groot genoeg om in de statistieken opgenomen te worden.

In oktober 2013 lanceerde Google Android KitKat (4.4). Eind juni kondigde Google zijn opvolger Android L aan. De eerste tablet die met Googles nieuwste mobiele besturingssysteem is uitgerust, is de Nexus 9.

Alles weten over de nieuwe features van Android L.? Lees dan het artikel ‘Android L(ollipop): wat gaat het bieden?’.

Weten welke tablets binnenkort een update naar Android L. kunnen verwachten? Lees dan het artikel ‘Welke tablets krijgen Android L. (Android 5.0)?’.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 8.9 inch
  • Besturingssysteem Android 5
  • Schermresolutie 2048 x 1536
  • Afmetingen 228.25 x 153.68 x 7.9 5mm
  • Processor Nvidia Tegra K1 (Denver - dual-core)
  • Gewicht 425 gram
  • Opslagruimte 16 / 32
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer