Kwart van de Nederlanders kijkt tv via tablet

0

Ruim één op de vier Nederlanders (27%) heeft het afgelopen jaar tv gekeken op zijn tablet. Dat is omgerekend een groei van 13% in vergelijking met december 2013. Tv kijken via de smartphone groeide het afgelopen jaar explosief: dat aandeel steeg van 8% naar 14%, goed voor een toename van 75%.

Dat blijkt uit de laatste cijfers die de Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame (SPOT) gisteren bekend heeft gemaakt. Deze organisatie brengt onder meer in kaart hoe Nederlanders vandaag de dag hun portie televisie kijken.

Tv kijken via een tablet is anno 2014 erg populair. Uit onderzoek van SPOT blijkt dat ruim één op de vier Nederlanders (27%) het afgelopen jaar tv heeft gekeken via zijn tablet. In december 2013 lag dat aandeel op 24%. Tv kijken via de desktop en laptop zijn een stuk populairder, namelijk respectievelijk 25% en 31%.

Via een smartphone tv kijken blijkt niet geliefd onder Nederlanders: slechts 14% van de respondenten keek afgelopen  via zijn smartphone naar films of series. Maar dat is eenvoudig te verklaren: smartphones hebben een te klein scherm om fatsoenlijk televisie op te kijken. Al met al is het aandeel dat tv bekijkt via een smartphone toch goed voor een toename van 75% in een jaar tijd (van 8% naar 14%).

YouTube

De populairste website die we afgelopen jaar op onze mobiele apparaten bekeken, is YouTube. Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) gaf aan deze site wel eens gebruikt te hebben het afgelopen jaar. Andere populaire apps om tv mee te kijken zijn NPO Uitzending Gemist (40%), RTL XL (24%), Netflix (14%) en Ziggo TV of On Demand (8%).

Andere onderzoeken

Onderzoek van het Britse Thinkbox toont aan dat we slechts mondjesmaat televisiekijken op onze mobiele apparaten. Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we  98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-en-een-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons tot onze tablet, smartphone of laptop.

Stichting Kijkonderzoek (SKO) bevestigt dat live televisiekijken op mobiele apparaten in Nederland steeds populairder wordt. Tussen 2012 en 2013 verdubbelde het aantal mensen dat live tv-uitzendingen op tablets en smartphones. Dat is volgens het SKO te danken aan de enorme groei van het aantal mobiele apparaten.

Dana Brunetti, producent van de Netflix hitserie ‘House of Cards’, stelde begin dit jaar dat mobiele apparaten steeds meer de rol van de traditionele tv overnemen. Volgens hem is het “absurd” dat een televisieprogramma of serie over vijf jaar niet via smartphones, tablets of computers is te bekijken.

Lees ook de top 3 tv-apps om tv te kijken op je tablet

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer