Logitech Folio Protective Case review: fraai design, broze case

1
4.5 no-go
  • Design 8
  • Stabiliteit tablet 8
  • Bouwkwaliteit 2
  • Duurzaamheid 3
  • Waterafstotend 3
  • Prijs-kwaliteit 3
  • Gebruikers beoordelingen (1 stemmen) 5

Onlangs ben ik de trotse eigenaar geworden van een iPad Air. Aangezien deze tablet me een aardige cent kostte, wil ik hem natuurlijk goed beschermen tegen stoten, krassen en andere vormen van beschadiging. Na flink wat wikken en wegen besloot ik om de Logitech Folio Protective Case aan te schaffen. Niet alleen vanwege het prijskaartje van 29,99 euro, maar ook vanwege de stabiliteit als je de tablet in landschapmodus zet. Bovendien promoot het Zwitserse bedrijf deze case als ‘een bodyguard voor je iPad’. Klinkt als muziek in mijn oren. Maar is deze beschermhoes zijn investering waard, of is goedkoop gelijk aan duurkoop? Je leest het in deze review.

Naam product: Logitech Folio Protective Case
Compatibel met: iPad Air
Afmetingen: 255 x 196 x 14 millimeter
Gewicht: 261 gram
Prijs: 29,99 euro

Vormgeving

De Logitech Folio Protective Case ziet er gelikt uit. Zowel de voor- als de achterkant van de tablet worden door de beschermhoes omhuld. Aan de achterkant is een uitsnede gemaakt voor de camera. De zijkanten heeft Logitech bewust vrijgelaten zodat de muziek goed te horen is en je je iPad Air kunt opladen. In het midden van de onderkant houdt een brede clip de tablet op zijn plaats.

De volumeknoppen en mute-knop/schermrotatie lock zijn eveneens vrij toegankelijk. Dat geldt niet voor de aan/uitknop. Deze is weggewerkt achter een stug en stevig stuk plastic (een clip die je in de linker- en rechterbovenhoek terugvindt). Het indrukken van de sluimerknop is erg lastig, ten eerste vanwege de materiaalkeuze (plastic) en ten tweede omdat de schakelaar bijna niet te voelen is op de tast. Al met al niet erg handig, want je hebt hem geregeld nodig om de tablet in de sluimerstand te zetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de SmartCover en SmartCase van Apple schakelt de iPad niet automatisch niet in de sluimerstand als je de hoes over het scherm legt. Automatisch uit de sluimerstand ontwaken is er evenmin bij. Opvallend is dat de website van Logitech vermeldt dat de slaapstand automatisch aan en uit gaat. Daar klopt dus helemaal niets van.

De buitenkant van de Logitech Folio Protective Case is gemaakt van een dun, waterafstotend materiaal. De ribbelige afwerking geeft de beschermhoes een premium look & feel en ligt lekker in de hand. De case is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Sunflower Yellow, Vapor (wit) en Carbon Black. Mars Red Orange is uit het assortiment verdwenen.

In het midden van de achterkant is ten slotte een verstelbare houder geïntegreerd. Hiermee kun je de juiste kijkhoek instellen, variërend van plat tot vrijwel volledig rechtopstaand en alles daar tussenin.

In praktijk

Eén van de redenen waarom ik voor de Logitech Folio Protective Case heb gekozen, is de stabiliteit van de tablet. Na enkele weken gebruik kan ik niet anders zeggen dan dat dit aspect dik in orde is. Ondanks het ontbreken van groeven staat je tablet altijd stabiel. Hoe hard je ook op het display van je iPad Air drukt, je hoeft niet bang te zijn dat je tablet achterover valt, zelfs als hij bijna rechtovereind staat. Een groot pluspunt in vergelijking met sommige andere beschermhoezen.

De Logitech Folio Protective Case  geeft je alle vrijheid om je iPad Air in de gewenste stand of kijkhoek te plaatsen. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend bij een beschermhoes, daarom vermeld ik het hier nadrukkelijk.

Mankementen

Maar de case heeft in mijn ogen ook enkele ernstige mankementen. Zo is de bovenkant van de beschermhoes wel erg gemakkelijk van het display te lichten. De hoeveelheid kracht die je hiervoor moet uitoefenen is absoluut minimaal. Hoewel Logitech spreekt van “krachtige magneten” blijkt hier in praktijk niets van te kloppen. Sterker nog, in de rechterbovenhoek lijken wel helemaal geen magneten te zijn verwerkt. Bij het openklappen van de folio ondervind je hier geen enkele weerstand van een magneet. In de linkerbovenhoek voel je daar wel iets van, maar is absoluut onvoldoende om de beschermhoes stevig gesloten te houden als je onderweg bent.

Wat betreft de waterafstotendheid: ook hier heb ik de proef op de som genomen. Het klopt dat je tablet droog blijft als je water of een andere vloeistof over de folio morst, maar dat is niet het hele verhaal. Het eerste wat het water deed toen ik de iPad Air oppakte, is naar beneden stromen en aan de zijkanten naar binnen druppelen. De waterdruppels kwamen bijna in de speakers van de tablet terecht. Kortom, je loopt het risico om je iPad ernstig te beschadigen als je je drinken morst. Ik heb niet getest of de folio eenvoudig schoon te maken is en of de vlekken volledig verdwijnen als je bijvoorbeeld koffie morst.

Bouwkwaliteit

Het allergrootste mankement moet echter nog aan bod komen. Zo legde ik mijn iPad Air met beschermhoes op bed. Voordat ik er erg in had gleed hij van de lakens zo op de grond. Geen probleem dacht ik bij mezelf, want ik heb een laag bed: het frame staat slechts 40 cm van de grond. Maar de kleine val was voldoende om de Logitech Folio Protective Case te beschadigen, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Niet alleen de plastic clip die de iPad Air op zijn plaats moet houden brak moeiteloos af, ook de buitenkant van de beschermhoes is flink ingedeukt. Gelukkig had m’n iPad Air geen beschadigingen opgelopen, dus in dat opzicht doet de Logitech Folio Protective Case zijn werk. Maar dat de beschermhoes zelf dergelijke schade oploopt na zo’n kleine val is onacceptabel.

Vanzelfsprekend zocht ik contact met de klantenservice van Logitech, wat lang niet zo eenvoudig is als het klinkt: op de website is namelijk nergens een e-mailadres of telefoonnummer te vinden. Via Twitter kreeg ik uiteindelijk het nummer van de klantenservice. Anyway, nadat ik tekst en uitleg had gegeven kreeg ik de opdracht om foto’s  van de beschadiging door te sturen. Volgende stap is dat medewerkers aan de hand van de foto’s en mijn verhaal een garantieclaim gaan beoordelen. Ik heb er een hard hoofd in aangezien ik het verpakkingsmateriaal niet meer heb en de klantenservice al aan de telefoon liet doorschemeren dat ik niet vreemd mag opkijken dat een beschermhoes beschadigd raakt als je hem laat vallen. To be continued…….

Conclusie

Zoals uit mijn verhaal blijkt kan ik zowel positieve als negatieve punten benoemen over de Logitech Folio Protective Case. Maar de mankementen zijn in mijn ogen dermate ernstig dat ik dit product niet van harte kan aanbevelen. Vooral het laatste heikele punt –een beschermhoes die na een kleine val al beschadigd raakt– is een echte deal breaker.

De Logitech Folio Protective Case ziet er fraai uit, maar een ‘bodyguard voor de iPad’ die zichzelf niet kan beschermen stelt niet veel voor.

Pluspunten Logitech Folio Protective Case

  • Het prijskaartje van 29,99 euro
  • Fraai design
  • De beschermhoes is licht, dun en ligt goed in de hand
  • De iPad Air staat altijd stabiel
  • De mogelijkheid om de iPad Air in iedere gewenste kijkhoek te plaatsen

Minpunten Logitech Folio Protective Case

  • Geen automatische sluimerstand en ontwaakmodus
  • Indrukken van aan/uitschakelaar is zeer lastig
  • De magneten zorgen er niet voor dat het folio stevig gesloten blijft
  • Morsen kan fataal zijn voor je tablet
  • Eerste beste kleine val en de folio raakte beschadigd

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek en bloggen. De afgelopen jaren heeft hij diverse webredacties versterkt en vo... Lees meer

1 reactie

  1. Marcel Favier op

    Dag Anton,

    Mijn ervaring is dezelfde: inmiddels aan mijn derde logitec beschermhoes bezig. Op den duur breken de plastic clips af, ook als je ze niet laat vallen. Gelukkig steeds een nieuwe gekregen omdat ie onder de garantie viel (Mediamarkt). Maar het gaat hier gewoon om een foutieve constructie die duidelijk onvoldoende is getest voor ze hem op de markt brachten.

    Groet Marcel Favier

Reageer