Ringbow toont de keerzijde van Kickstarter

1

Tweeënhalf jaar geleden schreven we over een nieuw innovatief project op het Kickstarter crowdfunding platform; Ringbow. Deze multimedia ring moest het bedienen van een tablet een extra dimensie geven. De knoppen op de ring zouden de tablet gebruiker meer mogelijkheden bieden, naast de mogelijkheden van het touchscreen. Helaas is het product 30 maanden later nog niet geleverd aan de investeerders.

En daarmee is Ringbow één van de producten die de keerzijde van Kickstarter laat zien. De uitvinders van de ring verzamelden 135.000 dollar met behulp van bijna 2300 investeerders. En daarna werd het stil.

Er volgden nog enkele updates waarin de makers zich verontschuldigden en verwezen naar allerlei problemen in de prototypes en onderhandelingen. Heel even leek het erop dat de levering aanstaande was, maar daarna stopten de positieve berichten weer. De laatste update is inmiddels alweer 12 maanden oud.

Honderden ontevreden investeerders klagen regelmatig via de website, maar veel mogelijkheden hebben ze niet. Kickstarter is een platform en voelt zich daardoor niet verantwoordelijk voor de afhandeling van gefinancierde projecten. In de voorwaarden zijn uiteraard ook geen garanties te vinden voor levering van het product. Iedere investering heeft het risico op verlies, dat is nu eenmaal onderdeel van het spelletje.

Als investeerder op Kickstarter is het wel belangrijk om ook deze projecten te blijven volgen. Het toont aan dat er aan Kickstarter investeringen wel degelijk risico’s kleven. Een ‘backer’ op Kickstarter krijgt geen enkele garantie op levering van het product en hij kan in dat geval naar zijn geld fluiten. Sta daar vooral even bij stil voordat je de volgende keer je creditcard gegevens invult.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

1 reactie

  1. Ik vertrouwde het al niet helemaal. Daarom heb ik gewacht tot de kickstarter was afgelopen. Heb toen het product via hun site besteld. Heb $110 betaal voor 2 ringen. Tot op heden niets ontvangen. Aangezien ik geen Kickstarter-backer maar een ‘gewone’ koper ben, kan niet niet klagen via een comment op Kickstarter. Ik zit er aan te denken om mijn geld terug te vragen.

Reageer