Google toont overzicht Beste Apps van 2014

0

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent veelal dat we diverse lijstjes tegenkomen met daarin ‘de beste…….’, gevolgd door een willekeurig thema (tablets, Android-tablets, budgettablets, etc.). Google heeft zijn eigen lijst samengesteld in de Play Store: de Beste Apps van 2014. Het internetbedrijf geeft hiermee een overzicht van de 63 beste apps van afgelopen jaar.

Eén ding voorop gesteld: het is mij niet duidelijk wat voor criteria Google hanteert om applicaties in deze lijst op te nemen. Aantal downloads? Waardering? Originaliteit? Functionaliteit? Waarschijnlijk is het een mengelmoesje van dit soort criteria.

In de lijst van beste apps van 2014 zijn in ieder geval niet alleen gratis apps opgenomen: ook diverse betaalde applicaties vinden we in het overzicht terug. Tevens komen we oude bekenden tegen (Telegram, Skype Qik en Uber), maar vooral veel nieuwe applicaties.

In totaal heeft Google 63 apps opgenomen in het overzicht. Rustig maar, ik ga ze niet alle 63 opnoemen, maar wel wat de eerste 10 applicaties zijn in de lijst, inclusief korte beschrijving (en indien van toepassing: de prijs). Ready? Here we go!

  1. Wunderlist Taken & Lijsten: met deze app kun je je eigen ‘to do’-lijstje samenstellen. Zo noteer je bijvoorbeeld welke boodschappen je moet doen, maak je een checklist van zaken die je moet regelen voordat je op vakantie gaat, of schrijf je op wat je plannen voor vandaag zijn. Iedere taak kun je vervolgens afvinken. Lijsten kun je synchroniseren met al je apparaten of delen met je vrienden.
  2. TED: TED laat je meeluisteren met TEDTalk-video’s en podcasts. In deze show komen mensen voorbij uit uiteenlopende sectoren, maar met niet-alledaagse ideeën. Van radicale onderwijsvernieuwers tot muzieklegendes, van alles komt voorbij in TEDTalk.
  3. Swiftkey Keyboard + Emoji: een gratis toetsenbord-app die steeds bijleert naarmate je meer typt. Het komt met eigen woordsuggesties, volgende-woordvoorspelling, slimme autocorrectie en ondersteunt meer dan 800 emoji.
  4. Lumosity: met Lumosity train je je geheugen en aandacht door de verschillende trainingsprogramma’s te volgen. Deze app was het afgelopen jaar veelvuldig in nieuws en kreeg veel lof van critici. Meer dan 60 miljoen mensen wereldwijd hebben de app inmiddels gedownload.
  5. Shazam: hoor je een deuntje, maar kun je niet plaatsen wie de artiest is of hoe het nummer heet? Dan biedt Shazam uitkomst. Je start de app en klikt op het scherm. Shazam luistert met je mee en binnen een paar seconden weet je welke artiest met welk nummer op de achtergrond speelt. Vervolgens kun je het nummer aanschaffen via de digitale winkel die aan de app gekoppeld is.
  6. IFTTT: IFTTT staat voor If This Then That. Hiermee kun je verschillende applicaties aan elkaar koppelen, of zoals de makers het uitdrukken: ‘je eigen recepten maken’. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat zodra je met Instagram een foto maakt deze automatisch wordt geüpload naar Google Drive. Of je een notificatie ontvangt wanneer je favoriete basketbalteam een wedstrijd heeft gespeeld. Een veelzijdige en handige app.
  7. Over (1,55 euro): met deze applicatie kun je teksten en illustraties toevoegen aan je foto’s. Niet langer hoef je van die saaie standaardfoto’s door te sturen, maar kun je deze personaliseren en een leuk design of boodschap meegeven. Over kost 1,55 euro om te downloaden.
  8. Locket Lock Screen for English: Engels leren was nog nooit zo leuk als met deze app, als we de recensies mogen geloven. Op je lock screen verschijnen trending stories met fraaie achtergrondfoto. Geen zin om op dat moment te lezen? Dan kun je de verhalen voor een ander moment bewaren.
  9. Timehop: met Timehop sla je al je herinneringen op op je smartphone of tablet. Als je de app enkele jaren gebruikt kun je bijvoorbeeld kijken wat je vandaag twee jaar geleden deed. Het laat je oude foto’s en berichten zien van je telefoon, Facebook, Instagram, Twitter en Foursquare. Een soort van ThrowBackThursday, maar dan voor iedere dag.
  10. Yahoo News Digest: deze app geeft je een samenvatting van al het belangrijke nieuws. Twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) krijg je van Yahoo een overzicht met de belangrijkste nieuwsfeiten. De samenvatting is samengesteld uit diverse bronnen met uiteenlopende elementen (foto’s, citaten, video’s, infographics, etc.) die Yahoo ook wel ‘atomen’.

Wil je de volledige lijst zien met alle 63 apps? Ga dan naar de Beste Apps van 2014 pagina in de Play Store.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer