Office voor iPad en Android-tablets wordt gratis

0

Microsoft gaat haar Office-apps voor Android en iOS gratis maken. De losse applicaties van Office, Word, Excel en PowerPoint, zijn vanaf nu gratis te gebruiken op Android-telefoons, de iPhone en op je iPad. Aan de Office-apps voor Android-tablets wordt nog hard gewerkt. De ontwikkelaars van Microsoft denken de Word-, Excel- en Powerpoint-app voor Android-tablets met een schermformaat van 7 inch of meer in 2015 klaar te hebben. Voor nu is op uitnodiging slechts een preview beschikbaar.

Microsoft had al de drie Office-apps gemaakt voor de iPad en voor Android-telefoons. Vanaf nu is ook de iOS-app van Office beschikbaar voor de iPhone. Blijkbaar duurt het wat langer om de Android-tabletapp voor Office te maken. Mogelijk komt dit doordat Microsoft denkt dat Apple een grotere concurrent is dan Google, als het gaat om deze kantoorsoftware. De gratis software is alleen beschikbaar voor consumenten. Zakelijke gebruikers moeten gewoon betalen voor de dienst.

Microsoft zegt met het gratis maken van Word, Excel en PowerPoint voor iOS en Android de productiviteitssoftware voor een breed publiek beschikbaar te stellen. Waarschijnlijk kan men niet opboksen tegen de (gratis) concurrentie die Google en Apple leveren met soortgelijke apps die gratis zijn voorgeïnstalleerd op respectievelijk de Android-apparaten en de iOS-devices. Microsoft heeft nog niet aangekondigd dat het Office-pakket (of een light-versie daarvan) ook gratis beschikbaar zal komen op haar eigen Windows-platform. Daar dienen klanten gewoon nog te betalen voor een licentie (Office 2013) of voor een abonnement (Office 365).

Overigens hebben Office 365-abonnees nog steeds voordelen ten opzichte van de gratis gebruikers van de Office-diensten op Android en de Apple-apparaten. Office 365-abonnees kunnen gebruik maken van 1 TB OneDrive cloud-opslag terwijl de normale consument gebruik kan maken van ‘slechts’ 15 GB gratis opslag op Microsoft’s cloud-dienst.

De stap van Microsoft is een grote in haar lange historie van betaalde documentbewerkingssoftware. Het bedrijf wil overstappen van vaste Office-licenties naar betaalde abonnementen waarbij je op al je apparaten gebruik kan maken van de volledige Office-functionaliteiten voor een vast bedrag per maand of per jaar. Met het gratis beschikbaar stellen van de volledige Office-toepassingen op Android en iOS kan Microsoft een groter bereik creëren maar het is onduidelijk in hoeverre deze gebruikers over zullen gaan stappen op de betaalde diensten van Microsoft.

Als klap op de vuurpijl heeft Microsoft haar eigen OneDrive-dienst concurrentie gegeven binnen de Office-apps voor Android en iOS. Dropbox wordt namelijk geïntegreerd in alle Office-toepassingen. De opmerkelijke stap is de start van een belangrijke samenwerking tussen Microsoft en Dropbox. Dropbox gaat Office promoten via haar diensten terwijl Microsoft Dropbox gaat integreren in haar diensten. Of de samenwerking een opmaat is voor een overname van de populaire cloud-opslagdienst door de techgigant uit Redmond is nog onduidelijk.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

Microsoft Word Microsoft Corporation

  • Platform(en) Android / iOS
  • Categorie Office alternatief / Productiviteit
  • Downloaden

Microsoft Excel Microsoft Corporation

  • Platform(en) Android / iOS
  • Categorie Office alternatief / Productiviteit
  • Downloaden

Microsoft Powerpoint Microsoft Corporation

  • Platform(en) Android / iOS
  • Categorie Office alternatief / Productiviteit
  • Downloaden

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer