Overname WhatsApp goedgekeurd

0

Het heeft even geduurd, maar alles zit nu in kannen en kruiken. Facebook heeft het groene licht gekregen van de Europese Commissie om WhatsApp over te nemen.

In een reactie zegt Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging):

“We have carefully reviewed this proposed acquisition and come to the conclusion that it would not hamper competition in this dynamic and growing market. Consumers will continue to have a wide choice of consumer communications apps.”

Begin september zei de Eurocommissaris al dat hij verwachtte dat het onderzoek naar de overnameplannen van Facebook “een eitje” zou zijn. Dit omdat de privacyzorgen geen onderdeel uitmaakten van het onderzoek. Almunia erkende dat privacy een belangrijk onderwerp is voor de EU, maar dat hij deze bezwaren niet mocht meenemen in het onderzoek.

Privacy

In februari zei Facebook dat het bedrijf plannen heeft om WhatsApp over te nemen voor een bedrag van 19 miljard dollar. Maar vanaf dag één was er al kritiek op de plannen. Twee grote Amerikaanse belangengroepen waren bang dat Facebook de persoonlijke gegevens van alle WhatsApp-gebruikers verzamelt en aan haar eigen gegevens koppelt om zo de advertentie-inkomsten te vergroten. De Amerikaanse Consumentenbond FTC was hier ook niet gerust op en riep om een onafhankelijk onderzoek.

Concurrenten als Microsoft en Google vrezen dat Facebook een te dominante positie krijgt als de overname doorgang vindt. Ook leden waren niet gerust toen ze het overnamenieuws hoorden. Vele bezorgde gebruikers stapten massaal over naar Telegram.

Onrust

Facebook en WhatsApp hebben al van alles geprobeerd om de zorgen bij consumenten weg te nemen. Zo schreef WhatsApp-topman Jan Koum een blog waarin hij stelde dat privacy “in het DNA van WhatsApp” zit en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun persoonlijke gegevens en berichten gevaar lopen of worden prijsgegeven.

Facebook benadrukte vanaf het allereerste moment dat de berichtendienst zelfstandig en onafhankelijk zou blijven opereren.

Goedkeuring

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten keurden de overname in april goed, maar stelde wel één aanvullende eis: dat WhatsApp na de overname vasthoudt aan zijn eigen privacyvoorschriften.

Lees ook “WhatsApp installeren op je Android-tablet” en “WhatsApp installeren op je iPad“.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

Facebook Facebook

  • Platform(en) Android / iOS
  • Categorie Sociaal
  • Downloaden

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer