Top 5 alternatieve keyboard-apps voor je Android-tablet

0

Sinds de start van Android zijn apps die het standaard Android-toetsenbord vervangen een van de meest populaire apps. Ook op de Android-tablet zien we grote getale gebruikers overstappen naar een third party toetsenbord-app. Het on-screen keyboard is dan ook een van de meest gebruikte elementen op je tablet-pc en dankzij de vele innovaties en grote persoonlijke verschillen zijn er ook genoeg redenen om van toetsenbord te wisselen. In deze app-review testten we een dozijn alternatieve Android-toetsenborden op tablets van 7 tot 10 inch. Hier vind je de vijf beste toetsenbord-apps voor je Android-tablet. Verderop in het artikel vind je de werkwijze om de apps toe te voegen en snel van toetsenbord te wisselen.

Deze Top 5 Android-toetsenborden zijn gebaseerd voor het gebruik op de Android-tablet. Zie hier de top 5 iPad-toetsenborden.

Een kleine side note: velen denken dat op hun Android-tablet standaard het Android-toetsenbord of Google-toetsenbord is geïnstalleerd. De praktijk blijkt helaas anders. We zien dat veel grote merken er voor kiezen om een on-screen keyboard van eigen makelij te gebruiken. Onder andere ASUS en Samsung, de grootste tabletfabrikanten ter wereld, doen dit. Het loont daarom, als je niet geheel tevreden bent over je huidige schermtoetsenbord, eens te switchen om te kijken of het ‘gras bij de buren groener is’. Zoals je in onderstaande test kunt zien komt het standaard Android-toetsenbord pas op de derde plek naar voren. De toetsenborden van de merken komen niet eens voor in deze top 5!

1. Swiftkey

De meest innovatieve toetsenbord-app voor je Android-tablet. En nog gratis ook! Swiftkey is sinds jaar en dag de koploper binnen Android als het gaat om alternatieve toetsenborden. De makers geven je gratis een tiental layouts en het toetsenbord is naar wens aan te passen in formaat en lay-out. Vooral handig op een grotere tablet is het split keyboard waarbij de karakters worden gesplitst in twee delen en naar de zijkanten bewegen. Maar je kunt het toetsenbord eigenlijk overal wel op het scherm plaatsen, wanneer je dat wilt. Handig bij het invullen van lange invullijsten die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de tablet-computer.

Swiftkey biedt ook een enorm geavanceerde autocorrectie en spellingscontrole en de app leert van je type-gedrag. Je kunt steeds sneller gaan typen zonder dat je type-gedrag correcter de toetsen aanslaat. Het leren kan Swiftkey ook van teksten in je Gmail of bijvoorbeeld van je andere social media. Hoe meer de app leert van je type-gedrag en je schrijfstijl hoe sneller alles gaat. Het lastige is het leren typen zonder de spatiebalk door zoveel mogelijk de aanvullingsmodus te gebruiken.

Emoticons gebruiken, verschillende talen naast elkaar gebruiken waaronder Nederlands, en swypen. Swiftkey kan het eigenlijk allemaal!

 • OntwikkelaarSwiftKey
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

2. Fleksy

Fleksy is een gratis app en niet voor niets een van de populairste Android-toetsenborden. De app wordt regelmatig geüpdatet met de nieuwste features. Met de keuze uit verschillende thema’s (stijlen) en lay-outs (indelingen), autocorrectie en een geavanceerde voorspelling is Fleksy niet veel minder dan de nummer 1 uit deze top 5. Fleksy beweert daarnaast de snelste app te zijn binnen Android. En inderdaad, het toetsenbord springt snel tevoorschijn en ook het typen gaat vlot. Sinds kort is swypen ook mogelijk. En sinds kort kun je ook gebruik maken van Fleksy op je Android smartwatch!

 • OntwikkelaarFleksy
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

3. Google-toetsenbord

Voor velen onbekend: veel fabrikanten gebruiken niet het Google-toetsenbord maar een eigen variant. Het Google-toetsenbord is gewoon te downloaden in Google Play. Hoewel Google veel innovaties ‘leent’ van andere apps uit deze top 5 is het nog steeds een zeer goede applicatie die je vooral kunt bestempelen als zuiver en passend bij de rest van het Android-systeem. Zo zijn de kleuren en is de lay-out afgestemd met stock Android, evenals het gebruikte lettertype. Natuurlijk kun je met het Google-toetsenbord voor Android gebruik maken van auto-correctie en voorspellingen. De app is gratis te downloaden in Google Play.

 • OntwikkelaarGoogle Inc.
 • Platform(en)Android /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

4. Swype

Bij Swype vind je de uitvinders van het ‘vegen niet drukken’-toetsenbord, wat in de volksmond Swypen is gaan heten. Hoewel anderen de methode van het vegen van karakter naar karakter hebben overgenomen is de Swype app blijft dit de originele en, volgens de TabletGuide-redactie, de meest functionele manier. Naast het swypen is ook een autocorrectie en voorspellende weergave aangebracht, evenals opties om het uiterlijk van het on-screen keyboard te wijzigen.

Swype is niet gratis en dien je aan te schaffen in Google Play voor een klein bedrag, momenteel €0,75.

 • OntwikkelaarNuance Communications
 • Platform(en)Android / iOS /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

5. Hacker’s Keyboard

Heb je je altijd al afgevraagd waarom de lay-out van een Android-toetsenbord anders is dan het traditionele toetsenbord wat we altijd gewend zijn? Hacker’s Keyboard vond dit ook en maakte een Android toetsenbord-app dat er precies zo uitziet als het oude bekende toetsenbord. Oke, de naam is wellicht wat onhandig gekozen. Men dacht dat hackers dit wel handig zouden vinden omdat oude toetscombinaties met Tab, ALT en CTRL in die wereld veelgebruikt zijn. Wat ik zo handig vind aan deze app? De pijltjestoetsen zijn netjes rechtsonder, onder de Enter-knop, te vinden. Met de pijltjesknoppen kun je per karakter naar links, rechts of boven springen. Handig in bijvoorbeeld een groot document, waar precieze selectie van een karakter met je vinger lastig is. Het toetsenbord is in hoogte verstelbaar.

Hacker’s Keyboard heeft helaas geen directe Nederlandse ondersteuning op dit moment. Gelukkig kun je een Nederlands language pack gebruiken van AnySoftKeyboard, maar dit is niet nodig indien je geen gebruik maakt van de correctie. De app is gratis te installeren op je Android-tablet.

 • OntwikkelaarKlaus Weidner
 • Platform(en)Android /
 • CategorieToetsenbord /
 • Downloaden

Wisselen van Android toetsenbord

Veel toetsenbord-apps hebben bij het opstarten direct een stappenplan waarmee je de app kunt instellen en als standaard kunt aangeven binnen de Android-software. Je kunt dit ook handmatig doen door onderstaande stappen uit te voeren:

 1. Download de alternatieve toetsenbord-applicatie, als je dat al niet gedaan had.
 2. Maak je toetsenbord beschikbaar (Engels: enable) door te gaan naar Instellingen > Taal en Invoer en selecteer het door je gewenste toetsenbord.
 3. Nu dien je het gewenste toetsenbord te selecteren. Open een tekstveld (door bijvoorbeeld de browser te openen en op de adresbalk te drukken) en het originele toetsenbord verschijnt. Wanneer het toetsenbord te zien is zie je bij de notificaties een klein toetsenbordje verschijnen. Open de notificaties en druk op de notificatie ‘Invoermethode selecteren’. Nu kun je kiezen uit een lijst met alle beschikbare toetsenborden uit stap 2. Selecteer je keuze.
 4. Het gewijzigde toetsenbord verschijnt meteen en je kunt starten met typen.

Je kunt vaak ook de instellingen van een alternatief Android-toetsenbord wijzigen. Ga naar Instellingen > Taal en Invoer en druk op de instellingen-knop naast het toetsenbordje. Je kunt daar vaak de lay-out van het toetsenbord wijzigen, een taal selecteren, instellingen beheren en soms de indeling van het on-screen toetsenbord bepalen.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer