Microsoft presenteert Windows 10

1

Is dit een typefout? Nee het is echt. Vanavond heeft Microsoft Windows 10 gepresenteerd, waar iedereen zat te wachten op Windows 9. Windows 10 is ontwikkeld om gebruikers van Windows 7 eenzelfde interface te bieden zonder in het diepe te hoeven duiken; de interface blijft grotendeels identiek. Slechts enkele elementen uit Windows 8 zien we terug. Over alle apparaattypen, desktop-computers, laptops, 2-in-1-laptops, tablet-computers en telefoons, zal één interface worden ontwikkeld met één Windows Store. We gaan niet helemaal terug naar Windows 7. Ook voor tablet-gebruikers zullen wijzigingen plaatsvinden, die we kunnen herleiden tot Windows 8. Lees hier de samenvatting van alle vernieuwingen en bekijk de demonstratievideo aan het einde van dit overzicht.

Schaalbaar

Windows 10 wordt geschikt gemaakt voor alle apparaten tussen 4 en 80 inch. De truc die Microsoft toe wil passen is schaalbaarheid. De interface kan niet gelijkwaardig zijn over alle apparaten met deze grote verschillen in schermformaat. Toch zoekt Microsoft vertrouwde elementen op die terugkomen in alle varianten van Windows 10.

Windows 10 kent weer de vertrouwde desktop-interface voor desktops, laptops en gedeeltelijk voor all-in-one-pc’s zoals convertibles en hybride tablets. Zo is de desktop weer terug en zien we ook het Startmenu terug in Windows 10. De taakbalk, onderin het scherm, is nog steeds te vinden in Windows 10. Verder is de Charms-balk, aan de rechterzijde van het scherm, nog steeds te vinden in Windows 10. En belangrijk voor zowel zakelijke gebruikers als consumenten is de toezegging van Microsoft dat alle apps die nu werken binnen Windows ook zullen werken binnen het Windows 10-platform.

Nieuwe elementen Windows 10

Dit zijn de nieuwe opties en eigenschappen van Windows 10:

  • Startmenu: Het Windows 10 Startmenu lijkt meer op het Windows 7-startmenu. Nieuw zijn de ‘live tiles’, kleine elementen uit Windows 8 die we terugzien. In de tweede kolom (en eventueel andere extra kolommen) zie je deze interactieve tegels met snelkoppelingen naar apps. De tegels kunnen ook dienstdoen als widgets met interactieve informatie, zoals bijvoorbeeld het actuele weer op je locatie via een weer-widget of je komende afspraken via de kalender-app uit de Windows Store.
  • Search: In het Startmenu vinden we een nieuwe zoekoptie met universal search. Dit houdt in dat je met één zoekopdracht kan zoeken op je pc of tablet, binnen apps en op het web. Universal search zagen we in een andere vorm al terug in de rechter Charm-balk van Windows 8.
  • Windowed apps: Traditionele toepassingen en de nieuwe Windows Store apps worden gelijkwaardig behandeld. Beide apps zijn gevangen in een raamwerk (window) en zijn in formaat te wijzigen.
  • Task View: Met Task View, welke je kunt lanceren vanuit de taakbalk, kun je meerdere virtuele desktops creëren en hiertussen navigeren met behulp van de tool Snap Assist. Elke virtuele desktop kan traditionele toepassingen en Windows Store-app individueel draaien. Multitasking door middel van meerdere bureaubladen kennen we al van OS X (Explore) en de Linux-distributie Ubuntu. Speciaal voor de touch-gebruikers, op tablet-computers en 2-in-1-computers, kan de Task View ook gelanceerd worden door met je vinger vanuit de linkerkant het scherm in te vegen. De preview en de knoppen zijn dan wat groter dan wanneer je Task View lanceert vanaf de taakbalk.
  • Continuum: Voor tablet-gebruikers en 2-in-1-bezitters is continuum ontwikkeld, wat nog in de studiefase zit qua design. Hierin zien we het traditionele Windows 8-scherm terug met twee grote verschillen. Als eerst is de taakbalk ook verwerkt in het bekende Startscherm met de tegels. Ten tweede zien we aan de linkerzijde een kolom met elementen die we ook terugzien in het nieuwe Windows 10 Startmenu. Het lijkt erop dat het nieuwe Startmenu permanent is uitgeklapt in continuum-modus. 2-in-1 gebruikers kunnen switchen tussen de traditionele desktop en de continuum omgeving. Welke interface wordt gebruikt is afhankelijk van de inputwijze van de gebruiker.

In ontwikkeling

Windows 10 lijkt ook voor Microsoft een toekomstbeeld dat nog niet geheel zeker is. Regelmatig wordt gesproken over elementen die nog kunnen wijzigen, of nieuwe opties die worden gepresenteerd als design study. Microsoft is duidelijk op zoek naar feedback van gebruikers en ontwikkelaars voordat we Windows 10 in de winkels zullen zien liggen.

Een programma is Windows Insider, waarbij insiders zoals ontwikkelaars, bij voorbaat input kunnen leveren op de eerste bèta-versies die dit jaar verwacht worden. In eerste instantie zullen de eerste previews verschijnen voor desktops en laptops. Pas in een later stadium, mogelijk pas begin 2015, zullen de eerste pre-release softwarepakketten van Windows 10 voor de tablet-computers verschijnen.

Windows 10 beschikbaarheid

Windows 10 zal wat later voor het grote publiek verschijnen dan we gewend waren. Microsoft verwacht een uiteindelijke release in de tweede helft van 2015.

Het gerucht dat Windows 10 als gratis update beschikbaar gesteld wordt voor Windows 8-gebruikers is op dit moment nog niet bevestigd door Microsoft.

Voor al het laatste nieuws Windows 10 op tablets volg je de Windows 10-tablet tag. Geïnteresseerden kunnen ook kijken op preview.windows.com.

Windows 10 demonstratievideo

Foto’s: The Verge

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer