Lek: gratis offline kaarten- en navigatie-app Nokia HERE voor Android

0

Dat Nokia haar gratis app voor het tonen van kaarten en voor navigatie, Nokia Here, naar Android gaat brengen was al duidelijk. Gisteren lekte via een Spaanse website een app-bestand uit wat een bèta-versie van de Nokia HERE Android-app lijkt te zijn. De HERE-applicatie lijkt vooralsnog alleen te worden uitgebracht aan directe partners van Nokia. Verschillende bronnen bevestigen dat Samsung een van de partners van Nokia gaat zijn, waarbij we aannemen dat we de Nokia HERE Android-apps niet gaan vinden in Google Play maar voorgeïnstalleerd op de nieuwste Samsung-tablets en -telefoons. Op dit moment is Nokia HERE alleen beschikbaar op geselecteerde Nokia-toestellen die voorzien zijn van Nokia’s eigen besturingssysteem. De overstap naar Android lag al in het vooruitzicht nu Nokia ook Android-telefoons maakt. Natuurlijk zal Nokia HERE ook op haar eigen Android-producten verschijnen. Een Android-tablet van het Finse bedrijf hebben we echter nog steeds niet gezien.

Een van de handige eigenschappen van Nokia HERE is de mogelijkheid om kaarten offline op te slaan op je telefoon of tablet. Deze functionaliteit is slechts beperkt mogelijk in de grootste kaarten- en navigatie-app in Google Play, Google’s eigen Maps-app. In Google Maps is het in sommige gevallen mogelijk om kaarten offline op te slaan. Echter, deze optie is beperkt in grootte van locatie, slechts beperkt te gebruiken, en niet in combinatie met navigatie te gebruiken. Nokia legt deze belemmeringen niet op in haar eigen app voor het tonen van landkaarten en voor het navigeren.

Naast de landkaart kunnen ook satelietfoto’s en zogenaamde turn-by-turn-navigatie gewoon draaien op een gedownloade kaart.

Het downloaden van kaarten neemt wel veel opslagruimte in beslag, merkte AndroidPolice. Een grote stad vraagt al honderden MB’s aan opslag en de volledige kaart van een groot land, zoals Amerika, vergt verschillende gigabytes aan vrije opslagruimte, wil je al deze data beschikbaar maken op je Android-tablet of Android-telefoon zonder gebruik te maken van (mobiel) internet.

De keuze voor Samsung als vaste partner voor Nokia HERE is opvallend. Geruchten meldden recentelijk dat Google niet tevreden is met het wijzigen van de Android-interface, door veel tablet- en telefoonfabrikanten. Ook bleek dat Google niet zo blij is met het vooraf installeren van veel alteratieve apps. Google schijnt zelfs nieuwe voorwaarden te stellen aan het gebruik van Android in combinatie met haar Android-apps. Volgens de geruchten gaat Google strengere eisen stellen, waarbij een dertiental Google-apps verplicht op het startscherm getoond moeten worden van elke Android-tablet, wil de fabrikant gebruik kunnen maken van de onontkoombare Google Play Store.

Nokia HERE lijkt beschikbaar te komen op alle Android-tablets en -telefoons met Android 4.0 of hoger. Wil je Nokia HERE al downloaden op je Android-tablet? Download de apk-file hier. Het downloaden en installeren van apps buiten Google Play om is voor eigen risico.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

Google Maps Google Inc.

  • Platform(en) Android / iOS
  • Categorie Naslag
  • Downloaden

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer