Rockchip lanceert drie nieuwe tablet-CPU’s in Q4

0

Het einde van 2014 is al in zicht. Desalniettemin wil de Chinese chipfabrikant Rockchip dit jaar nog een drietal processoren uitbrengen: de RK3126, RK3128 en de MayBach. De eerste twee CPU’s zijn bestemd voor Android-budgettablets en de laatste voor een high-end model.

De website CNX-Software.com stuitte op een brochure van de Chinese chipfabrikant waarin de drie niet-aangekondigde processoren in volle glorie te aanschouwen waren. Helaas noemt Rockchip bij geen van de chips op welke kloksnelheid ze draaien.

Specificaties

De RK3126 is een quadcore A7-processor met 40nm architectuur en niet verder gespecificeerde Mali GPU. De chip is compatible met Android 4.4 (KitKat), de nieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De System-on-a-Chip (SoC) ondersteunt video’s met een kwaliteit van 1080p en hebben een decoderkern voor H265-video’s. De RK3126 is vanaf oktober beschikbaar voor tabletproducenten.

De RK3128 verschilt op papier niet wezenlijk met de RK3126. Deze chip heeft eveneens vier A7-kernen, een 40nm architectuur, een Mail GPU en H265 decoderkern om HD-films te kijken. Deze processor is eveneens bestemd voor Android-budgettablets en verschijnt in november.

Zoals de naam al doet vermoeden is de MayBach een processor voor een high-end Android-tablet (Maybach is een Duitse fabrikant van luxe wagens). De MayBach heeft maar liefst acht A53-kernen (octacore) en een 28nm chiparchitectuur, wat hem geschikt maakt voor 64-bits ondersteuning. Volgens de specificaties kan deze processor video’s aan met 4K-kwaliteit en biedt hij ondersteuning aan HDMI 2.0. De MayBach is vanaf december leverbaar voor fabrikanten.

De vierde chip in de brochure, de RK3288, verscheen afgelopen zomer al en is bestemd voor goedkope Chromebooks.

Bron: CNX-Software.com

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek en bloggen. De afgelopen paar jaar heeft hij diverse webredacties versterkt en voor uiteenlopende platforms meer dan tweeduizend artikelen geschreven, waaronder Techzine.nl, Tablet.nl, GeschiedenisBeleven.nl, Historiek.net en het actualiteitenprogramma EenVandaag. Ook heeft hij zijn steentje bijgedragen aan de totstandkoming van de nieuwe website voor het Flipje en Streekmuseum Tiel. Momenteel is Anton webmaster van de website van Kinderkoor St. Frans, schrijft hij voor TabletGuide.nl en blogt hij voor het online magazine 42bis.nl.

Reageer