iOS 8 overtreft Android 4.4 (KitKat) in enkele dagen

3

iOS 8 is nog geen week op de markt en het adoptiepercentage –het aantal gebruikers dat de nieuwste versie van mobiele besturingssysteem al heeft gedownload– overtreft nu al Android 4.4 (KitKat). Volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau Fiksu heeft 26,16% van alle gebruikers iOS 8 al op zijn iPad of iPhone geïnstalleerd. Het aandeel bij Android 4.4 (KitKat) komt niet verder dan 24,5%.

So what is the big deal? Nou, het is bijna een jaar geleden dat Google Android 4.4 (KitKat) lanceerde. Een jaar na de introductie heeft slechts één op de vier Android-gebruikers (naar boven afgerond!) de nieuwste versie. iOS 8 is pas sinds vorige week woensdag te downloaden en overtreft nu al dit aandeel.

Bron: Fiksu

Helemaal eerlijk is de vergelijking niet. Apple heeft slechts één type tablet en smartphone die een handjevol verschillende modellen omvat (kijkend naar de verschillende schermformaten). Het maken van aanpassingen neemt dus relatief weinig tijd in beslag. Daarnaast biedt Apple het mobiele besturingssysteem zelf aan en is het niet afhankelijk van andere providers om het uit te rollen.

Bij Android komt er veel meer om de hoek kijken. Er zijn tientallen –zo niet honderden– verschillende typen Android-tablets en –smartphones. Allemaal met (sterk) afwijkende technische specificaties en schermformaten. En vergeet de fragmentatie van het besturingssysteem zelf niet.

Iedere provider moet de overweging maken of ze al dan niet een aangepaste schil over het nieuwe besturingssysteem maken en uitrollen. Gevolg is dat gebruikers soms maandenlang moeten wachten totdat de nieuwste Android-versie voor hun tablet of smartphone beschikbaar is.

Soms weigeren providers simpelweg om oudere toestellen van een update te voorzien. Zo heeft HTC bijvoorbeeld besloten om Android 4.4 (KitKat) niet uit te brengen voor mijn One X+. Android 4.2.2 (Jelly Bean) is mijn meest recente Android-versie. Ik heb dus kortom pech. En dat geldt voor vele Android-adepten.

Het geeft Apple in ieder geval ammunitie om Android aan te vallen als het volgende maand de nieuwe iPad Air 2 aankondigt.

UPDATE: iClarified zegt dat het adoptiepercentage van iOS 8 een stuk hoger ligt: 46%. De techwebsite baseert zich op cijfers die afkomstig zijn van Apple Developer Support. Het percentage van 46% is gebaseerd op afgelopen zondag. Het is aannemelijk dat het aandeel nu, twee dagen later, nog hoger ligt. Met dit resultaat is iOS 8 populairder dan zijn voorgangers, zo stelt iClarified.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek en bloggen. De afgelopen jaren heeft hij diverse webredacties versterkt en vo... Lees meer

3 reacties

  1. Inderdaad, Big Deal !!

    Als je een smartphone of tablet hebt met Android 4.3 of 4.2 en je bent daar helemaal tevreden mee, waarom zou je die dan upgraden?

    Nog even afgezien van het feit dat een leverancier van je smartphone/tablet natuurlijk ook nog eens moet beslissen of ze dat product ook daadwerkelijk willen upgraden.

    Er wordt vaak gedaan alsof je persé de nieuwste en laatste versie van ‘iets’ moet hebben om mee te tellen. Totale onzin natuurlijk.

    • Vergeet niet, MVM dat elke update die je maakt (veranderen van besturingen) je batterij een enorme opdonder krijgt watgeen batterijverlies kan opleveren in de toekomst, De levensduur van de batterij is nog niet het ergste. Wat dacht je van vermogenverlies van die ingebouwde processor? Daar heb ik vroeger al veel ervaringen mee ondervonden met hahaha die Dualrombesturing Windows 8.1 en Android 4.3 op mijn destijds nog zijnde HTC HD2,

      Maar die Dualrombesturing had ik maar 1 dag erop en door die 2 op 1 rom had ik ‘s avond na me werk een enorme grote brandblaar op mijn linker bovenbeen. Die klep van batterij was zo heet geworden in mijn linker broekzak dat het een blaar werd van afdruk van hahaha HTC HD2 met zijn 4,3 inch grote scherm…

      Dus aldoende leert men genoeg, MVM

  2. Nou ik had anders een demostratie gezien tussen IOS 8 en de Galaxy Tab 4 en die beeldkwaliteiten van IOS 8 vindt ik embargelijk slecht, dus voor mij geen IOS 8, die ook nog veeeeeeeeeel duurder is dan Samsung Tab en/of Note tablets…

    Ben blij dat er YouTube bestaat en dat 1 persoon twee toestellen zoals; (Samsung Tab 4 Android 4.4.X + Iphone IOS 8) die tijdens de reviews naast elkaar worden gezet en getest, had ik besloten als mijn Samsung Tab 3 ooit stuk gaat een Tab 4 of Note 4 ga kopen.

    I Love Android…

Reageer