Surface Pro 3: Laatste dagen [dag 26]

0

Microsoft biedt ons de kans om de Surface Pro 3 aan een uitgebreide test te onderwerpen en ik ben de gelukkige die deze test mag uitvoeren. Ik heb een Surface Pro 3 ontvangen die ik ongeveer een maand mag gebruiken. In die periode zal ik mijn Macbook, mijn iPad 3 én mijn Nexus 7 opzij schuiven en de Surface Pro 3 gaan gebruiken als laptop en tablet in één. De testperiode is ten einde, dus is het tijd om conclusies te trekken.

Zoals in mijn eerste verslag uitgelegd, wilde ik weten of de Microsoft Surface Pro 3 kon opwegen tegen mijn favoriete gadgets. Ik was benieuwd of ik mijn MacBook, iPad 3 en Nexus 7 zou gaan missen. Die vraag is niet te beantwoorden met een simpel ‘ja’ of ‘nee’.

Laptop

Na een maand als Surfacegebruiker kan ik bekennen dat ik mijn MacBook niet heb gemist. De Surface Pro 3 beschikt over een beter scherm en over betere prestaties dan mijn 2012 MacBook model. Het apparaat draait als een zonnetje en het scherm is fantastisch.

Het Type Cover toetsenbord typt prettig en is ondanks zijn dunne voorkomen een volwaardig toetsenbord. De meegeleverde Touch Arc muis is een vondst.

Kortom, de Surface kan zich meten met de laptops en notebooks van topmerken en zal de meesten overtreffen. Natuurlijk is het prijskaartje daar ook naar.

Tablet

Als tablet houdt de Surface zich iets minder goed staande. Het is me tijdens de testmaand niet gelukt om enthousiast te worden over Windows 8.1 als tablet OS. Sinds Windows 7 zijn er veel aanpassingen gedaan voor touchscreens, maar het besturingssysteem voelt nog niet zo soepel en logisch als zijn concurrenten op tabletgebied.

Het 12-inch scherm is in mijn ogen ook te groot om nog prettig als tablet gebruikt te kunnen worden. De tablet moet eigenlijk met twee handen vastgehouden worden, want voor één hand is hij te groot. Je hebt daardoor geen hand meer vrij om hem te bedienen. Uiteindelijk leg je het apparaat daardoor toch weer op tafel.

De stylus verandert niet aan die mening. Ik ben geen tekenaar, dus gebruik een stylus slechts voor wat aantekeningen en een incidenteel boodschappenlijstje. Voor die toepassingen is de Surface Pro 3 veel te groot. De creatieveling denkt daar wellicht anders over, maar voor mij heeft de pen geen toegevoegde waarde.surface-stylus

Aanraden?

Wie mijn verslagen gelezen heeft zal inmiddels weten hoe ik over de Surface Pro 3 denk. Het is een geweldig apparaat, vooral op het gebied van hardware. Het is een degelijke, mooi vormgegeven krachtpatser. Helaas is het prijskaartje aan de hoge kant, maar dit apparaat is iedere euro waard.

Koop hem vooral voor productief gebruik, want als handzame en lichte laptop is hij uniek. Wanneer je hem alleen als tablet wilt gebruiken, dan zijn er waarschijnlijk betere en goedkopere concurrenten te koop.

Lees ook:

Surface Pro 3: De overstap [dag 1]
Surface Pro 3: Helemaal gewend [dag 10]

Het gebruikte model van de Surface Pro 3 heeft een Intel i5 processor, 4GB RAM en 128GB SSD.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer