Almunia: ‘Overname WhatsApp is een eitje’

0

Facebook hoeft geen langdurig en zwaar onderzoek te verwachten voor de overnameplannen van WhatsApp. Het doorhakken van de knoop zal niet lang meer op zich laten wachten.

Dat zegt Eurocommissaris voor Mededingingszaken Joaquin Almunia in een interview met Bloomberg.

“De uiteindelijke beslissing zal niet veel tijd in beslag nemen. Het is niet de allermoeilijkste fusie die we ooit in onderzoek hebben gehad.”

De reden waarom een beslissing over de overnameplannen snel genomen kan worden, komt doordat de privacyzorgen geen onderdeel uitmaken van het onderzoek. Hoewel de Eurocommissaris erkent dat privacy een belangrijk onderwerp voor de EU is, de mededingingsautoriteit mag deze bezwaren niet in de overweging meenemen.

Op vrijdag 3 oktober verwacht de Europese Commissie met een beslissing te komen. Het kan de fusieplannen goedkeuren, er voorwaarden aan verbinden of besluiten om een diepgaander onderzoek in te stellen.

Privacyzorgen

In februari maakte Facebook kenbaar dat het WhatsApp wil overnemen voor een bedrag van 19 miljard dollar. Maar vanaf dag één zijn er door critici veel zorgen geuit over de overname. Twee grote Amerikaanse belangengroepen die zich inzetten voor de online privacy van Amerikaanse burgers, is bang dat Facebook de persoonlijke gegevens van alle WhatsApp-gebruikers verzamelt en aan haar eigen gegevens koppelt om zo de advertentie-inkomsten te vergroten. De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse Consumentenbond, was hier ook niet gerust op en riep om een onafhankelijk onderzoek.

Concurrenten als Microsoft en Google vrezen dat Facebook een te dominante positie krijgt als de overname doorgang vindt. Ook consumenten waren niet gerust toen ze het overnamenieuws hoorden. Vele bezorgde gebruikers stapten massaal over naar Telegram.

Onrust

Facebook en WhatsApp hebben al van alles geprobeerd om de zorgen bij consumenten weg te nemen. Zo schreef WhatsApp-topman Jan Koum een blog waarin hij stelde dat privacy “in het DNA van WhatsApp” zit en dat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken dat hun persoonlijke gegevens en berichten gevaar lopen of worden prijsgegeven.

Facebook benadrukte vanaf het allereerste moment dat de berichtendienst zelfstandig en onafhankelijk zou blijven opereren.

Goedkeuring

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten keurden de overname in april goed, maar stelde wel één aanvullende eis: dat WhatsApp na de overname vasthoudt aan zijn eigen privacyvoorschriften.

Lees ook “WhatsApp installeren op je Android-tablet” en “WhatsApp installeren op je iPad“.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer