Surface Pro 3: Helemaal gewend [dag 10]

0

Microsoft biedt ons de kans om de Surface Pro 3 aan een uitgebreide test te onderwerpen en ik ben de gelukkige die deze test mag uitvoeren. Ik heb een Surface Pro 3 ontvangen die ik ongeveer een maand mag gebruiken. In die periode zal ik mijn Macbook, mijn iPad 3 én mijn Nexus 7 opzij schuiven en de Surface Pro 3 gaan gebruiken als laptop en tablet in één. Mijn tiende testdag zit er bijna op, dus is het een goed moment om de tussenstand op te maken.

Nu al gewend

Na tien dagen Windows 8.1 op de Surface Pro ben ik er helemaal aan gewend. Af en toe mis ik de Android developers tools die op OS X nu eenmaal stukken soepeler werken. Maar behalve die specifieke toepassingen kan ik op de Surface alles wat ik op mijn eigen laptop ook kan.

Kortom, ik ben nog even enthousiast over de Surface Pro 3 als toen ik hem voor het eerst in gebruik nam. Heb ik dan helemaal geen nadelen gevonden? Maar natuurlijk wel!

Tabletmodus

Ik betrap me erop dat ik de Type Cover tot nu toe slechts één keer heb losgekoppeld en dat was alleen om te zien hoe de connectie tussen toetsenbord en tablet tot stand kwam. Het betekent vooral dat ik de Surface Pro 3 nog niet één keer écht als tablet heb gebruikt. Terecht of onterecht: op de één of andere manier beschouw ik Windows 8.1 nog steeds niet als een volwaardig tablet OS.

Om te ontdekken of dit terecht is, zal ik de tablet in de komende dagen vaker als stand-alone tablet gebruiken. Mijn ervaringen deel ik in de volgende update.

Pen

Ook de meegeleverde stylus-pen is nog ongebruikt. Ik ben geen tekenaar, dus daarvoor ga ik hem dan ook niet gebruiken. Schrijven op een scherm heb ik nog nooit prettig gevonden, omdat typen net zo snel gaat en beter leesbaar blijft. Ook voor de pen doe ik de belofte dat ik hem in de komende tijd vaker zal gebruiken.surface-stylus

Schermresolutie

Het meest in het oog springende nadeel van de Surface Pro 3 vind ik de gebrekkige ondersteuning van de hoge schermresolutie. Eerlijk is eerlijk: dit is vooral de schuld van softwareleveranciers en minder van Microsoft. Maar te vaak zien programma’s er onscherp en korrelig uit, omdat de verschillende onderdelen van de UI nog niet geschikt zijn voor het extreem scherpe display.

Maar het kan ook precies andersom: Adobe Photoshop toont zijn UI 1:1 op de beschikbare pixels. Het gevolg is dat menu’s, letters en knoppen minuscuul klein worden en lastig aan te klikken. Werken in tablet-modus wordt dan helemaal onmogelijk, want de extreem kleine knopjes zijn met vingers onmogelijk correct aan te tikken.

Verborgen sneltoetsen

Een ergernis die wellicht wat persoonlijker is, zijn de verborgen sneltoetsen op het toetsenbord. Een aantal sneltoetsen zijn nadrukkelijk op het toetsenbord zichtbaar: snel naar de zoekfunctie, geluid aan/uit, snel naar de instellingen etc. Gek genoeg zijn andere sneltoetsen wel aanwezig, maar zonder pictrogram.

Ik ben een fanatiek gebruiker van de schermhelderheid sneltoetsen, omdat het de gebruiksduur van je apparaat aanzienlijk kan verlengen. Het terugdraaien van de schermhelderheid is de allerbeste accubesparing die er is. Helaas was er op het eerste gezicht geen sneltoets voor deze functie aanwezig.

Een rondje langs Google leert me vervolgens dat je met FN+Del en FN+Backspace wel degelijk de helderheid kunt regelen. Fijn dat het kan, maar Microsoft: Zet het er dan op!

Mocht een lezer nog meer van die verborgen sneltoetsen weten, laat dan dal vooral even weten in de reacties.surface-sneltoetsen

Wordt vervolg

Ik mag nog een paar weken verder met mijn test. Zoals beloofd kom ik in mijn volgende update terug op de stylus en op het gebruik van de Surface in tabletmodus.

Lees ook:

Surface Pro 3: De overstap [dag 1] Surface Pro 3: Laatste dagen [dag 26]

Het gebruikte model van de Surface Pro 3 heeft een Intel i5 processor, 4GB RAM en 128GB SSD.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 12 inch
  • Besturingssysteem Windows 8
  • Schermresolutie 2160 x 1440
  • Afmetingen 20.14 x 29.21 x 9.14 cm
  • Processor Vierde generatie Intel Core i3 i5 of i7 (dual-core)
  • Gewicht 798 gram
  • Opslagruimte 128 / 256 / 512 / 64
  • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer