Surface Pro 3: De overstap [dag 1]

9

Microsoft biedt ons de kans om de Surface Pro 3 aan een uitgebreide test te onderwerpen en ik ben de gelukkige die deze test mag uitvoeren. Ik heb een Surface Pro 3 ontvangen die ik ongeveer een maand mag gebruiken. Onze review van deze hybride tablet was niet van mijn hand, dus het is het eerste model dat ik in handen krijg. De komende dagen zal ik mijn Macbook, mijn iPad 3 én mijn Nexus 7 opzij schuiven en de Surface Pro 3 gaan gebruiken als laptop en tablet in één. Op die manier hoop ik erachter te komen of de Surface in combinatie met Windows 8.1 kan opwegen tegen mijn favoriete gadgets. Ga ik het apparaat met pijn in mijn hart terugsturen? Of ben ik blij dat ik terug kan keren naar mijn eigen apparaten? Niet dagelijks, maar wel regelmatig, zal ik mijn bevindingen via deze weg delen. Heb je vragen over het apparaat of moet ik specifieke zaken voor je testen? Laat dat dan vooral weten in de reacties.

Uitpakken en opstarten

Microsoft levert mijn testmodel af in een nette beschermhoes, dus het uitpakken is een kwestie van de ritssluiting openen. Zodra ik de Surface Pro 3 voor het eerst in mijn handen heb, valt me op dat hij lichter is dan ik verwacht. Het is design is strak en zonder franje. Er is een Type Cover meegeleverd en het apparaat is vooraf al geconfigureerd. Ik kan dus relatief snel aan de slag. Het opstarten is in een aantal seconden voltooid en binnen een paar minuten heb ik een eigen account aangemaakt. Windows 8.1 is niet nieuw voor me, dus ik weet mijn weg snel te vinden. Het valt me op dat het Windows 8.1 besturingssysteem erg soepel draait op de Surface. Natuurlijk is het een ‘schone’ Windows installatie en die draaien meestal soepel. De traagheid komt doorgaans met de maanden. Het scherm vormt de volgende verbazing. De 2160 x 1440 pixels springen in het oog. Kraakhelder beeld en haarscherp. Ik weet dat er meer high-end systemen verkrijgbaar zijn met vergelijkbare schermen, maar in een hybride tablet heb ik het niet eerder zo scherp gezien. Het meegeleverde Type Cover valt enigszins tegen. Het typen bevalt wel, al weet ik niet of ik daar na langere tijd nog zo tevreden over ben. Over het touchpad ben ik minder tevreden. Hij reageert net niet lekker genoeg op de aanrakingen, waardoor ik al vrij snel geïrriteerd raak door onbedoelde clicks of scrolls. Gelukkig heeft Microsoft ook een Touch Arc mouse meegeleverd, dus dat probleem lost zichzelf vrij snel op. Wel een minpuntje dus, want het dwingt je tot het aanschaffen van een extra muis. Microsoft Touch Arc mouse

Software

De komende weken zal ik me thuis moeten gaan voelen op de Surface, dus start ik met de inrichting. Daarbij is het installeren van mijn favoriete software een goed begin, lijkt me. Als webontwikkelaar ben ik geen fan van Internet Explorer, dus start ik met het installeren van Google Chrome. Daarna zijn een trial van Adobe Photoshop en NotePad++ aan de beurt.

Klaar voor de start

De voorbereidingen zijn getroffen en de eerste indrukken zijn positief. Het schrijven van dit artikel is mijn eerste opdracht op de Surface. En nu ik het einde van dit artikel bereikt heb, moet ik bekennen dat ook het typen van dit verhaal soepel is verlopen. Om wat foto’s bij dit artikel te kunnen plaatsen ga ik Photoshop de eerste keer opstarten. Hoe de Surface zich staande houdt bij deze zwaardere software, dat lees je over enkele dagen.

Lees ook:

Surface Pro 3: Helemaal gewend [dag 10] Surface Pro 3: Laatste dagen [dag 26]

Het gebruikte model van de Surface Pro 3 heeft een Intel i5 processor, 4GB RAM en 128GB SSD.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 12 inch
 • Besturingssysteem Windows 8
 • Schermresolutie 2160 x 1440
 • Afmetingen 20.14 x 29.21 x 9.14 cm
 • Processor Vierde generatie Intel Core i3 i5 of i7 (dual-core)
 • Gewicht 798 gram
 • Opslagruimte 128 / 256 / 512 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

9 reacties

 1. Ook ik ga dit met interesse volgen. Hij zal niet EliteBook 8770w volledig kunnen gaan vervangen, ben ik bang (o.a. SolidWorks), maar met een fatsoenlijke RemoteDesktop-client kan ik ook heel veel. Ben benieuwd!

 2. Ben erg benieuwd of je met de meegeleverde stylus makkelijk aantekeningen kan maken in word-bestanden en pdj-jes zodat je geschreven opmerkingen in een bepaald document opgenomen worden.

 3. Ik overweeg de surface pro 3 aan te schaffen als vervanging van de Laptop. Ik wil deze ook met een docking gebruiken, extra beeldscherm en los toetsenbord en muis.

  Ben benieuwd naar de beste keuze qua type processor i5 of i7 en geheugen. Denk zelf aan 256GB.

  Blijf de test volgen..

 4. Waar ik benieuwd naar ben is hoe de tekenpen werkt bij tekenpaketten zoals illustrator en photoshop. Is het drukgevoelig, kun je met je hand het document draaien. En zijn de ikoontjes in de toolbar niet te klein, klik je er dan niet naast. Werkt het ook lekker het als schetsblok gebruikt zonder toetsenbord.

 5. Ben heel nieuwsgierig naar je bevindingen!
  Morgen liggen ze in de winkel en twijfel heel erg een te kopen. Wellicht kan jouw ervaring me over de streep trekken. 🙂

 6. Ik heb gisteren de wsp 3 thuisgestuurd gekregen. De i5, 256gb. Wat een geweldig en snel apparaat. Nu heb ik 1 dilemma. Ik had screenprotectors besteld welke ik er meteen 1 opgeplakt heb. Prima. Gebruik ik echter de bijgeleverde pen (die ik in de praktijk niet de hele tijd zal gebruiken) komen er krasjes op de screenprotectorsl. Ik moet dus kiezen. Of de pen gebruiken zonder folie, of wel de folie en de pen in de kast leggen…..tips?

Reageer