Google presenteert Android L; komt dit najaar uit

1

Google heeft tijdens haar eigen evenement I/O Android L gepresenteerd. De nieuwste versie wordt nu uitgegeven aan ontwikkelaars en fabrikanten en komt dit najaar beschikbaar voor de consument. Visueel heeft Android een flinke make-over gehad, met onder andere veranderingen in het weergeven van notificaties. Ook onder de motorkap heeft Google gesleuteld; Android L zou sneller en energiezuiniger moeten zijn.

Material Design; de nieuwe interface

Google heeft ons al een preview gegeven van Android L, qua design. Dit ziet er gelikt uit, met het gelijktrekken van het uiterlijk tussen verschillende platformen, zoals mobiel, tablet en laptop. Daarnaast heeft Google haar eigen applicaties een make-over gegeven, bijvoorbeeld die van de telefoon, de rekenmachine en Gmail. Google heeft onder andere het lettertype van Android aangepast, zodat het ook goed leesbaar is op nieuwe producten als smartwatches en tv’s.
Ook het multitask-scherm van Android L ziet er anders uit dan die van huidige versies. De stijl doet erg denken aan de Google Now kaarten, en bijvoorbeeld Chrome-tabbladen worden getoond als losse apps. Daarnaast heeft Google het standaard toetsenbord onder handen genomen, het moet slimmer zijn en ziet er een stuk simpeler uit. Afbeeldingen van de hierboven genoemde onderwerpen vind je in de galerij onderaan het artikel. Zoekresultaten in Chrome worden – indien mogelijk – getoond door het openen van de betreffende app. Deze optie wordt opengesteld aan alle ontwikkelaars. Hieronder een tof (en kort) filmpje van Material Design.

Prestaties en accu

Google maakte tevens net bekend dat de prestaties van Android-apparaten omhoog gaan. Android L draait applicaties in ART-runtime en moeten tot twee keer sneller zijn dan applicaties die in Dalvik draaien. Ontwikkelaars hoeven niet aan hun app te gaan sleutelen, het omzetten gebeurt automatisch en zorgt er verder voor dat de apps minder geheugen verbruiken in de achtergrond. En eindelijk, daar is het dan; ondersteuning voor 64-bit chips. Verder meldt Dave Burke (hoofd prestaties bij Google) dat de grafische prestaties in Android L omhoog gaan, vanaf dit najaar dus.

Daarnaast komt Google in Android L met een ingebouwde battery saver, welke onderdeel is van Project Volta. Deze doet denken aan de battery saver van verschillende fabrikanten die hun vlaggenschepen van zoiets hebben voorzien, de HTC One M8 en Samsung Galaxy S5 bijvoorbeeld. Ook komt er in Android L een optie om erg gedetailleerd te zien welke apps de kostbare stroom van je accu gebruiken, en hier iets aan te doen. Ook wordt de accuduur beter omdat ontwikkelaars meer mogelijkheden krijgen om het energieverbruik van hun app te beheren, aldus Google.

Lockscreen-notificaties

In huidige Android-versies verschijnen notificaties in de statusbalk (bovenin), in Android L lijkt dit anders te worden. De komst van zwevende notificaties is bevestigd en kort gedemonstreerd, maar wellicht interessanter is de manier van notificaties op je lockscreen. Deze worden groot weergeven in de stijl van Google Now-kaarten en door naar beneden te vegen breid je zo’n notificatie uit, het wordt bijvoorbeeld mogelijk om via een notificatie van een gemist gesprek iemand direct terug te bellen, wat erg handig lijkt. Dit werd gedemonstreerd op een telefoon zonder schermbeveiliging, hoe dit werkt op een toestel mét is nog niet duidelijk.

 

telefoon applicatie Android L previe

Het Android L lockscreen, met notificaties als Google-Now kaarten.

Verder

Google heeft nog meer voor ons in petto, zo gaf het onder andere een preview van een soort kill-switch voor telefoons. Het besturingssysteem krijgt een mogelijkheid om ervoor te zorgen dat iemand die jouw toestel gestolen heeft hem niet kan resetten. Handig! Ook Android Wear is nu volledig officieel, al lijkt dit weinig connectie met tablets te hebben. Verder lanceerde het officieel Android Auto, zoals de naam al doet vermoeden is dit een speciaal voor auto’s gemaakte versie van Android. Voorzien van onder andere Play Music en Maps, en werkzaam met stemcommando’s en aanrakingen. Daarnaast maakte de internetgigant Android TV bekend, kondigde het een grote update voor de Chromecast aan en ook Android Fit maakte zijn debuut.

Beschikbaarheid

Android L komt 26 juni beschikbaar voor ontwikkelaars, vooralsnog alleen op de Nexus 5 en Nexus 7 (2013). Voor de consument komt Android L dit najaar beschikbaar. Over een updateschema is nog niks bekend.

 

 

Share.

Over de auteur

1 reactie

  1. Weer een nieuwe versie, ze duikelen over elkaar haan als ratten.
    Iedere twee jaar verplicht een nieuw apparaat kopen, anders kun je niet meer mee.
    Hopeloos.
    Doe het verder wel zonder.

Reageer