Hands-on: ASUS Transformer Pad TF103C

0

ASUS presenteerde op de Computex 2014 – een paar weken geleden – onder andere de Transformer Pad TF103C. Vandaag hield de fabrikant een persevenement in Amsterdam en TabletGuide.nl was hierbij aanwezig. Wij kregen de kans al een paar uur met de tablet te spelen en zullen in deze hands-on onze bevindingen met jullie delen. De Transformer Pad TF103C ligt 20 juni in de winkels en gaat €279 kosten, inclusief toetsenbord.

De specificaties

Laten we beginnen met de specificaties van de tablet. Deze zijn niet allemaal even indrukwekkend, maar gezien de lage prijs en het feit dat je naast de tablet ook een volwaardig toetsenbord erbij krijgt is dat begrijpelijk. Allereerst het scherm, deze is 10,1” groot en heeft een – wat matige – resolutie van 1280 bij 800 pixels. Het display is voorzien van IPS-technologie en biedt ondersteuning voor maximaal 10 vingers tegelijkertijd. Intern is een Intel Baytrail T Z3745 te vinden, dit is een 64 bit quadcore processor die loopt op 1,33Ghz. Deze wordt bijgestaan door 1GB werkgeheugen (RAM) en er is 16GB opslagcapaciteit te vinden, wat met maximaal 64GB is uit te breiden via een Micro-SD kaartje.

ASUS-Transformer-Pad-TF103C-7

De tablet heeft ook twee camera’s, aan de voorzijde (0,3 megapixels) en aan de achterzijde (2 megapixels). Qua connectiviteit is te Transformer Pad TF103C voorzien van onder andere Bluetooth, Wifi, GPS en Miracast-ondersteuning. De tablet heeft de beschikking over een Micro-USB, 3,5mm uitgang en Micro-HDMI poort en het toetsenbord voegt hier nog een volwaardige USB-poort aan toe. De tablet is aan de onderzijde voorzien van drie gleuven, deze zorgen voor een stabiele en goede verbinding als je het apparaat in het toetsenbord klikt.

De Transformer Pad TF103C draait op de laatste versie van Android, 4.4 KitKat. Hierop draait ASUS haar eigen schil, ZenUI. Deze wijkt af van vanille Android, het heeft wat weg van iOS7. Ook worden er diverse ASUS-applicaties meegeleverd, zoals een kalender, browser en to-do list.

ASUS-Transformer-Pad-TF103C-1

Het toetsenbord werkt alleen in combinatie met de tablet en beschikt – in tegenstelling tot vorige modellen – niet over een eigen accu. Volgens de PR-manager van ASUS is hiervoor gekozen om de prijs laag te houden en ervoor te zorgen dat de tablet licht en draagbaar blijft. Oordeel zelf. De tablet is in het toetsenbord te klikken en los te halen door de knop in het midden ingedrukt te houden terwijl je de tablet omhoog trekt. Het toetsenbord is voorzien van alle nodige toetsen, QWERTY dus. Tevens heeft ASUS een aantal extra toetsen toegevoegd, bijvoorbeeld een thuisknop.

Hands-on

Ik heb vanmorgen een paar uur met de tablet doorgebracht en ben overwegend positief. Het scherm van de tablet is niet erg indrukwekkend, met de lage resolutie en het feit dat hij erg glimt en spiegelt. De helderheid kan wel flink opgeschroefd worden, de kijkhoeken zijn goed en als je de prijs van 279 euro in je achterhoofd houdt is het een prima scherm. Niet vergelijkbaar met dat van de iPad, maar dat is – gezien de prijsverschillen – logisch. Voor de meeste mensen zal het display zeker volstaan.

De tablet voelt ook snel aan, de processor in combinatie met 1GB werkgeheugen lijken het prima af te kunnen. Applicaties openen gaat rap, om even iets te noemen. Een internetverbinding was er niet, dus browsen (en bijvoorbeeld een benchmark doen) was er niet bij, maar de prestaties lijken op het eerste oog goed. De Transformer Pad draait op Android 4.4.2 KitKat, hier valt dus niks op aan te merken. Over de softwareschil van ASUS ben ik echter niet zo te spreken, deze vind ik te druk en te kitscherig. Het neigt wat naar een combinatie van iOS7 en TouchWiz en dat vind ik niet zo tof. Menu’s zijn druk, overal vind ik verschillende kleuren en de app-icoontjes zijn ook wat kinderachtig. Daarnaast levert ASUS diverse eigen applicaties mee, waaronder een eigen browser. Dit terwijl Chrome ook voorgeïnstalleerd op de tablet is, het nut van ASUS’ eigen browser ontgaat mij dus. Vorige Android-modellen bracht de fabrikant eigenlijk altijd uit zonder visuele toevoegingen en dat was – naar mijn mening – helemaal niet erg. Zeker nu Android zo volwassen is geworden had de tablet uitstekend zonder extra schil gekund en het feit dat die van ASUS wat teleurstellend is maakt het extra jammer. Ik mag er dan niet zo’n fan van zijn, er zijn vast genoeg mensen die wel blij worden van deze schil, dus oordeel vooral zelf.

ASUS-Transformer-Pad-TF103C-15

De camera’s op de tablet zijn zoals de resoluties (0,3 en 2 megapixels) al doen vermoeden erg slecht. Beeld oogt korrelig en kleuren wat grauw. Ook de verlichting is teleurstellend. De camera beschikt over een speciale selfie-modus, welke ik helaas niet heb kunnen testen. Met mijn ervaringen met de camera’s denk ik echter dat je ook hier weinig van hoeft te verwachten. Maar slechte camera’s op een (goedkope) 10,1” tablet, is dat echt een probleem? Zou je veel foto’s met zo’n apparaat maken? Wellicht niet, maar zeker de frontcamera had naar mijn mening een stuk beter gemogen.

Connectiviteitsopties heb ik helaas niet kunnen testen, al mag ik aannemen dat dit naar behoren werkt. Voor meer informatie en ervaringen met deze mogelijkheden (Micro-HDMI, USB, GPS, etc.) kun je binnen enkele weken met onze review uit de voeten. Hetzelfde geldt voor de accu, deze heeft een capaciteit van 5070 mAh en moet volgens ASUS voor maximaal 9,5 uur plezier zorgen. Opladen gaat via Micro-USB. In de uitgebreide review zullen we diep ingaan op de accuduur, welke – ASUS kennende – wel goed zal zijn.

Het design van de Transformer Pad TF103C is weinig spannends. Brede bezels, redelijk zwaar (550 gram), een camera en ASUS-logo aan de achterzijde, knoppen aan de zijkant/achterkant en nog een (kleiner) ASUS-logo aan de voorzijde. De achterkant is gemaakt van een wat stroever materiaal en voelt goed aan. Concluderend kan ik zeggen dat hij qua design precies binnen de MeMo Pad lijn past. Niet opvallend, maar voor nog geen 300 euro lijkt het in orde.

ASUS-Transformer-Pad-TF103C-11

Het toetsenbord lijkt ook wel goed te zitten. Erop typen gaat prima en voelt prima aan. Niet vergelijkbaar met hoe je typt op een dure laptop, maar het werkt oké. Alle toetsen die je mag verwachten zijn aanwezig en ook speciale Android-sneltoetsen ontbreken niet. Een extra accu helaas wel, al zal dat niet voor iedereen een punt zijn. Het toetsenbord heeft wel de beschikking over een volwaardige USB-poort en relatief groot touchpad. De afmetingen van het toetsenbord zijn acceptabel en met 550 gram is hij ook niet te zwaar. De bouwkwaliteit lijkt op het eerste oog goed en geeft mij niet de indruk dat ik hier met een goedkope tablet-combinatie te maken heb.

Eerste conclusie

Al met al heeft de Transformer Pad TF103C een goede indruk bij mij achtergelaten. Hij is dan wel niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld zijn grote broer, de TF701, of de recente gepresenteerde Samsung Galaxy Tab S 10.5, de specificaties en design van de tablet zijn in orde. Ook het meegeleverde toetsenbord lijkt goed en kijkend naar wat je voor 279 euro (waarschijnlijk straks nog minder, het is een adviesprijs) krijgt denk ik dat je met de Transformer Pad TF103C een prima koop doet.

Prijs en beschikbaarheid

De ASUS Transformer Pad TF103C is vanaf vrijdag 20 juni verkrijgbaar in Nederland en heeft een adviesprijs van 279 euro meegekregen. De tablet komt in twee kleuren (zie de foto’s), zwart en wit/zilver. TabletGuide krijgt binnenkort een exemplaar binnen en zal zo snel mogelijk een uitgebreide review van het product plaatsen. Wat vind jij van deze tablet?

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal 10.1 inch
  • Besturingssysteem Android 4
  • Schermresolutie 1280 x 800
  • Afmetingen 257.4 x 178.4 x 9.9 mm
  • Processor Intel Atom Z3745 (Bay Trail - quad-core)
  • Gewicht 550 gram
  • Opslagruimte 16
  • Alle specificaties

Over de auteur

Reageer