Wikipedia brengt compleet nieuwe bèta-versie Android-app uit

0

Wikipedia heeft een totaal vernieuwde versie van haar Android-applicatie in de Google Play Store gezet. Deze bèta-versie beschikt over een ander uiterlijk, werkt een stuk sneller en biedt meer mogelijkheden dan de huidige applicatie. Het bedrijf vraagt om feedback van gebruikers, om zo de app verder te verbeteren.

Iedereen maakt wel eens gebruik van Wikipedia, de online encyclopedie waar eigenlijk alles wel te vinden is. Het bedrijf heeft al tijden een Android-applicatie, al is deze zowel qua design als mogelijkheden teleurstellend. De makers hebben dat ook (eindelijk) ingezien en brachten vanmorgen een geheel vernieuwde bèta-app in de Play Store uit. Deze is met recht een verbetering te noemen; het design, de mogelijkheden, de snelheid, alles is onder handen genomen.

Het design – dat uit de tijd van Gingerbread lijkt te komen – heeft een flinke schop gehad en ziet er nu uit zoals Google het graag ziet. Hamburger-menu aan de linkerkant, native en strak. Bekijk je een artikel, dan kun je door naar links te vegen een menu met subkoppen tevoorschijn toveren, zodat je snel naar het juiste deel kunt. Ook qua functies is de nieuwe bèta een stuk uitgebreider dan de huidige app. Zo is het onder andere mogelijk om in te loggen met je persoonlijke Wikipedia-account, kun je artikelen bewerken, bookmarks openen, je recente zoekopdrachten bekijken en naar een door Wikipedia random uitgekozen pagina gaan.

Zelf heb ik nu beide applicaties op m’n toestel staan en de bèta is – naast veel mooier! – merkbaar een stuk sneller. Wat mij betreft een aanrader als je Wikipedia wel eens gebruikt op je mobiele apparaat. Heeft de app dan helemaal geen minpunten? Jawel, een speciale tablet lay-out ontbreekt. Zoals bij veel Android-apps is dit een grotere smartphone-versie, al ziet het er visueel goed uit. Daarnaast heeft de app geen ondersteuning voor transparante balken, de optie die geïntroduceerd werd op de Nexus 5. Dat laatste zal niet voor iedereen uitmaken, maar zelf vind ik het wel jammer, daarom ga ik de ontwikkelaars een mailtje sturen met de vraag of het mogelijk is deze toch te implementeren. 🙂

Downloaden?

Deze applicatie draagt niet voor niets de naam bèta, de Wikipedia-ontwikkelaars zijn benieuwd naar de feedback van gebruikers, zodat ze bijvoorbeeld veranderingen kunnen doorvoeren. Als alles goed gaat wordt over een tijdje deze ‘make-over’ naar de huidige Wikipedia-app doorgezet, en verdwijnt de bèta weer.

De bèta-versie van Wikipedia is hier te downloaden. De huidige Wikipedia app vind je hier. Laat je ons in de reacties hieronder even weten wat je van de app vindt?

Share.

Over de auteur

Reageer