Huawei presenteert Kirin 920 processor; Snapdragon 805-concurrent?

1

Het Chinese Huawei, vooral bekend van smarphones en tablets, heeft vanmorgen een nieuwe chipset gepresenteerd. De Kirin 920 is een octacore processor die helemaal klaar is voor toekomstige - dure - tablets en de concurrentie met de Qualcomm Snapdragon 805 moet aangaan. Wanneer we de Kirin 920 in tablets gaan zien is nog onbekend.

Huawei’s nieuwste processor is gericht op de bovenkant van de tabletmarkt, zo laten de specificaties zien. De processor beschikt over acht kernen (octacore), wat in de praktijk twee quadcore’s zijn. Er zijn vier Cortex-A15 kernen aanwezig die hun werk tussen de 1,7Ghz en 2,0Ghz doen, deze worden vooral ingezet voor zwaardere taken als gamen, video’s kijken en multitasken. Voor het minder zware werk zijn er vier Cortex-A7 kernen beschikbaar, deze lopen tussen de 1,3Ghz en 1,6Ghz. Voor het grafische werk is er een Mali-T628 aanwezig, een erg krachtige GPU. Wil je meer weten over deze - op ARM gebaseerde - GPU dan kun je op deze website terecht. ARM meldt het volgende over haar GPU-model,

Mali-T628 is the GPU of choice for use in the next generation of market-leading devices, optimized to bring breathtaking graphical displays to consumer applications such as 3D graphics, visual computing, augmented reality, procedural texture generation and voice recognition.

 

De Kirin 920 kan overweg met schermen met een maximale resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Deze resolutie is al langer in - duurdere - tablets te vinden, zoals de ASUS Transformer Pad TF701 en Samsung Galaxy TabPro 10.1. Huawei heeft op moment van schrijven nog geen apparaten met deze schermresolutie uitgebracht, al gaan er wel geruchten dat het bedrijf haar aankomende high-end smartphone met deze zogenoemde QHD-resolutie gaat uitrusten. De chipset beschikt verder over ondersteuning voor VoLTE-technologie en 4G-netwerken tot en met categorie 6. Het nieuwste van het nieuwste dus, dat laten de benchmarks ook zien.

In benchmark (klik op de afbeelding om hem te vergroten) zien we dat de Kirin 920 de chipsets van vorig jaar (de Snapdragon 800 bijvoorbeeld) ruimschoots achter zich laat en ook de Snapdragon 801 - die in huidige vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2 zit - moet het ontgelden. De Kirin 920 kan haalt het net niet bij de Snapdragon 805, die van het najaar verwacht wordt. Uitstekende prestaties dus. Wanneer we de eerste tablets met de Kirin 920 mogen verwachten is nog onbekend, maar dit kan nog wel een paar maanden duren.

Wat vind jij van deze chipset? Zou jij hem graag in je volgende tablet zien?

Share.

Over de auteur

Freelance techjournalist. Studeert aan de School voor Journalistiek. 1997. About.me/RensBlom... Lees meer

1 reactie

Reageer