Vergelijking: drie merktablets onder de 100 euro

2

Er verschijnen steeds meer tablets met een prijskaartje van om en nabij 100 euro en wij van TabletGuide krijgen regelmatig de vraag of zo’n model de moeite waard is om aan te schaffen, bijvoorbeeld als eerste tablet. Daarom heb ik een vergelijking gemaakt van drie (merk)-tablets die – iets – minder dan 100 euro kosten, om te kijken of zo’n spotgoedkope tablet een goede koop is. Ik behandel hier de Samsung Galaxy Tab 3 7.0 Lite, HP Slate 7 en Medion Lifetab.

De magische 100 euro-grens

De goedkoopste tablets van A-merken waren tot voor kort eigenlijk helemaal niet zo goedkoop. Modellen met bodem-specificaties kostten vaak toch zo’n 180-200 euro en dat kon omdat men ze toch wel kocht. Momenteel krijg je voor dat bedrag echter een Nexus 7, voorzien van veel betere specificaties. A-merken hebben de prijzen van hun instapmodellen daarom stapsgewijs verlaagd, momenteel tot onder de 100 euro-grens.

Bij de plaatselijke speelgoedwinkel vind je Android-tablets die misschien 90 euro – of nog minder – kosten maar die beveel ik – gezien de specificaties en de reviews op internet – niemand aan. Maar voor de mensen die een zo goedkoop mogelijke A-merk tablet willen zijn er nu enkele opties. In dit artikel behandel ik de onderstaande drie. Ik kan je alvast verklappen dat de specificaties weinig indrukwekkend zijn, al is dat gezien het prijspunt van de tablets natuurlijk logisch. Alle drie de modellen beschikken over een 7” beeldscherm.

 1. Samsung Galaxy Tab 3 7.0 Lite (€94)
 2. HP Slate 7 (2800) (€99)
 3. Medion Lifetab (MD 98488) (€99,99)

Samsung Galaxy Tab 3 7.0 Lite

Oké, laten we beginnen met de Tab 3 7.0 Lite van het Koreaanse Samsung. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een mindere uitvoering van de Tab 3 7.0, die mijn collega Leon vorig jaar juli al aan een review onderwierp. De Lite-versie is pas een aantal maanden op de markt en kreeg een adviesprijs van 159 euro mee, waar de hele wereld (inclusief ondergetekende) over viel. Voor hetzelfde geld kocht je op dat moment een tablet met veel betere specificaties, dus was de Tab 3 7.0 Lite kansloos geweest. Gelukkig is deze prijs flink gedaald en koop je de tablet vandaag de dag voor om en nabij 100 euro. Bij Mediamarkt en BCC  is hij op moment van schrijven in de aanbieding, waardoor hij slechts 94€ kost. Maar wat krijg je allemaal voor dit bedrag? Je ziet het hieronder.

 • 7” TFT-LCD beeldscherm dat 1024 bij 600 pixels telt
 • 1,2Ghz dualcore processor (Marvell PXA986)
 • 1GB RAM (werkgeheugen)
 • 8GB interne opslagcapaciteit, Micro-SD slot aanwezig (max. 32GB)
 • Wifi, Bluetooth, GPS, Micro-SD, Micro-USB
 • Er is ook een model met 3G-ondersteuning
 • 3600 mAh accu, moet garant staan voor 8 uur gebruik
 • 2 Megapixel camera aan de achterzijde, geen camera aan de voorzijde
 • Draait op Android 4.2 Jelly Bean met Samsung’s TouchWiz (schil)
 • Verkrijgbaar in wit en zwart
 • Afmetingen: 193 x 117 x 9.7 millimeter, gewicht: 310 gram

Vrij standaard specificaties voor een goedkope tablet, maar zeker niet verkeerd. De interne opslagcapaciteit is bijvoorbeeld voldoende om een aantal applicaties te installeren en een Micro-SD slot is aanwezig, dus over het geheugen hoef je je geen zorgen te maken. Standaard-zaken als Wifi, Bluetooth en GPS zijn aanwezig en dat is fijn, en die laatste twee missen wel eens op tablets in deze prijsklasse dus hier heeft Samsung een extra punt weten te pakken. De processor en 1GB werkgeheugen zullen prima uit de voeten kunnen met basistaken, maar verwacht niet dat je grafisch intensieve games kunt spelen op deze tablet. Hiervoor is de hardware te zwak, maar opnieuw; voor 94€ is dat geen ramp. Het beeldscherm heeft een resolutie die eigenlijk standaard is in deze prijsklasse en er valt mee te leven, al telt het scherm van je smartphone hoogstwaarschijnlijk meer pixels, en dus een scherper beeld. Aan de achterzijde is een camera te vinden, mooi meegenomen. Aan de voorzijde is geen exemplaar aanwezig, selfies schieten of Skypen is dus niet mogelijk. Bedenk goed of dit voor jou belangrijk is. Gezien de capaciteit van de accu en wat Samsung meldt gok ik dat je bij normaal gebruik wel zo’n 5½ á 6 uur vooruit kunt met de tablet, voordat de accu leeg is en je hem via de Micro-USB kabel dus weer dient op te laden. Het gewicht en de afmetingen van de Tab 3 7.0 Lite zijn prima voor een 7” tablet en hij is – al enige van de drie modellen die ik hier bespreek – leverbaar in twee uitvoeringen; zwart en wit. Daarnaast is er een model dat naast Wifi ook ondersteuning biedt voor 3G-netwerken, waardoor je dus ook buitenshuis kunt internetten.

Het grootste nadeel van deze tablet is misschien wel de software. De Tab 3 7.0 Lite draait op een verouderde versie van Android, namelijk 4.2.2 Jelly Bean. De meest recente versie is 4.4 KitKat en binnen enkele maanden komt 5.0 uit, maar daar gaat de tablet niet van profiteren. Samsung heeft aangegeven dat de Tab 3 7.0 Lite geen software-updates zal ontvangen, wat erg jammer is. Tevens is deze tablet – zoals elk product in de Galaxy-reeks – voorzien van Samsung’s softwareschil ‘Touchwiz’. Samsung levert een hoop applicaties, diensten en visuele dingen mee op de tablet, die niet door iedereen gewaardeerd worden. Zo maakt de zware software de tablet – onnodig – trager, blijkt uit onderzoek en eigen ervaringen, en de applicaties die al geïnstalleerd zijn vind je ook in de Play Store, terwijl Samsung voor jou heeft bepaald dat je ze niet van je tablet kunt verwijderen. Vreemd toch? De gebruiker kan hier verder niks mee, TouchWiz is niet uit te schakelen, of iets dergelijks. Er zijn ook mensen die TouchWiz wel kunnen waarderen, omdat de fabrikant de tablet enorm gebruiksvriendelijk heeft gemaakt. Omdat de fabrikant al vele applicaties op de tablet heeft gezet hoef je als (beginnend) gebruiker eigenlijk niets zelf te downloaden om aan de slag te kunnen. Omdat de software de tablet merkbaar trager maakt reken ik er Samsung toch op af.

[kk kkid=’1804093′ number=’3′]

Meer informatie over de Galaxy Tab 3 7.0 Lite, zoals prijzen, afbeeldingen en nieuws, vind je op de TabletGuide productpagina.

HP Slate 7

De tweede tablet die ik behandel is een 7” budgetmodel van HP. De Slate 7 is in mei vorig jaar op de Nederlandse markt gekomen en kost momenteel zo’n 130 euro. Waarom weten we niet, maar HP biedt de tablet momenteel voor 99€ aan in haar officiële webshop. Mooie aanbieding dus. Met het geven van specificaties is HP echter wat minder gul, maar we weten in ieder geval het volgende.

 • 7” LCD-beeldscherm dat 1024 bij 600 pixels telt
 • 1,6Ghz dualcore processor (ARM, Cortex A9; verdere details onbekend)
 • 1GB RAM (werkgeheugen)
 • 8GB interne opslagslagcapaciteit, Micro-SD slot aanwezig (max. 32GB)
 • Wifi, Bluetooth, Micro-USB, Micro-SD
 • Accucapaciteit onbekend, hoeveel uur je er volgens HP mee vooruit kunt ook. Wat we wel weten: 1-cels (13,4-Watt/u) lithium-ion. Zal garant staan voor zo’n 5 á 6 uur denk ik
 • 3 Megapixel camera aan de achterzijde, VGA-exemplaar aan de voorzijde
 • Draait op Android 4.1 Jelly Bean zonder schil van HP
 • Verkrijgbaar in één model
 • Afmetingen: 197 x 116 x 10,7 millimeter, gewicht: 370 gram

De beperkte informatie over de accu geeft mij de indruk dat je op een volle lading zo’n 5 á 6 uur met deze tablet vooruit kunt, voordat je hem weer aan de Micro-USB kabel mag hangen. Het beeldscherm is vergelijkbaar met die van de Samsung; hetzelfde formaat met dezelfde resolutie. Ook de gebruikte processor en hoeveelheid werkgeheugen ontlopen elkaar nauwelijks, al denk ik dat de HP sneller is dan de Samsung, puur en alleen omdat laatstgenoemde zo’n zware softwareschil gebruikt en HP slechts enkele applicaties meelevert. Helaas draait de Slate 7 wel op een oudere versie van Android; 4.1 tegen 4.2 van de Tab 3 7.0 Lite. Jammer, want 4.2 heeft enkele fijne functies die je niet in 4.1 vindt. Ook voor deze HP-tablet geldt dat er geen toekomstige updates uit zullen komen. Wat je hiervan vindt moet je zelf weten, maar gezien het prijspunt is het wel begrijpelijk. Een update voor een apparaat beschikbaar maken kost meer tijd, geld en energie dan de meeste mensen denken en voor een tablet van 99 euro gebeurt dit dus niet. Op het gebied van interne opslagcapaciteit hetzelfde verhaal als bij de Samsung; voldoende voor de basis en voor meer is er een Micro-SD slot. Prima. De Samsung heeft een streepje voor op het gebied van connectiviteit; de Tab 3 7.0 Lite beschikt over GPS en is verkrijgbaar als 3G-model, de Slate 7 heeft dit allebei niet. Ook qua afmetingen en gewicht delft de Slate 7 het onderspit; hij is forser en weegt 60 gram meer dan de Samsung tablet. Dat merk je duidelijk in de praktijk. Concluderend kun je zeggen dat de Slate 7 op eigenlijk alle fronten minder is dan de Tab 3, en hij is nog duurder ook.

[kk kkid=’1314028′ number=’3′]

Meer informatie over de Slate 7, zoals prijzen, afbeeldingen en nieuws, vind je op de TabletGuide productpagina.

Medion Lifetab (MD 98488)

De laatste kandidaat is er een van Medion (die van de computers, etc.) en draagt de naam Lifetab MD 98488. Zo af en toe duikt deze tablet op in de Aldi-folder, om de zaterdag erna in de verkoop te gaan. De supermarktketen heeft vaak een beperkte voorraad dus wanneer je van plan bent de Lifetab aan te gaan schaffen raad ik je aan om er op tijd te zijn. Leuk om te melden is dat je op deze tablet 3 jaar garantie krijgt van Medion, tegenover 2 bij de bovengenoemde tablets. Qua specificaties weten we niet veel, alleen de informatie die in de folder staat.

 • 7” LCD-beeldscherm dat 1024 bij 600 pixels telt
 • 1,4Ghz dualcore processor (ARM, Cortex A9; verder details onbekend)
 • 1GB RAM (werkgeheugen)
 • 8GB interne opslagcapaciteit, Micro-SD slot aanwezig (max. 32GB)
 • Wifi, (Bluetooth onbekend), Micro-USB (zowel slave als host), Micro-SD, (GPS onbekend)
 • Accucapaciteit onbekend,hoeveel uur je er volgens Medion mee kunt doen ook. Ik gok op zo’n 5 á 6 uur gebruik
 • 2 Megapixel camera aan de achterzijde, VGA-exemplaar aan de voorzijde
 • Draait op Android 4.2 Jelly Bean zonder schil van Medion
 • Verkrijgbaar in één model
 • Afmetingen: 192 x 122 x 11 millimeter, gewicht: 305 gram

Zoals je ziet tonen de specificaties veel overeenkomsten met de twee eerder genoemde tablets. Dezelfde beeldresolutie, ook een dualcore processor, 1GB werkgeheugen, 8GB interne opslagcapaciteit, de mogelijkheid om dit uit te breiden, etc. Op het gebied van de accu weten we niets, maar ik zou rekenen op zo’n 5 á 6 uur bij normaal gebruik. Bij het kijken van films of het spelen van spelletjes zal de gebruikstijd minder zijn, al is dat  bij elke tablet. Medion vermeldt expliciet dat de tablet USB-host ondersteunt, wat betekent dat je er bijvoorbeeld een muis, toetsenbord of USB-stick aan kunt hangen, wat erg handig is. De Slate 7 en Tab 3 7.0 Lite beschikken niet over deze functionaliteit, wellicht kan dit voor jou een dealbreaker zijn. Qua afmetingen hier niets bijzonders en de tablet is met zijn 305 gram lekker licht. Helaas weten we niet of de Lifetab beschikt over GPS en Bluetooth, maar aangezien het er niet bij staat denk ik niet dat het aanwezig is. Anders zou Medion het wel vermelde, toch? Qua software vinden we Android 4.2 Jelly Bean zonder aanpassingen van Medion, toekomstige updates hoef je niet te verwachten.

Meer informatie over de Medion Lifetab MD 98488, zoals prijzen, afbeeldingen en nieuws, vind je op de TabletGuide productpagina.

Conclusie

Tijd om af te ronden. Welke tablet gaat er met de winst vandoor?

Budget van maximaal 100€

Is je budget echt maximaal 100 euro dan lijkt de Tab 3 7.0 Lite van Samsung voor de meeste mensen de beste keus. Het apparaat is voorzien van een prima design, bovengemiddelde connectiviteitsaansluitingen, een goede accuduur en kan qua specificaties prima meedoen met de twee concurrenten. Met een – tijdelijke – prijs van 94 lijkt de Tab 3 7.0 geen slechte koop. Ben je echter geen fan van het glimmende plastic (waar de tablet van gemaakt is) en de TouchWiz-schil dan kun je uitwijken naar de Slate 7 of Lifetab. Deze missen echter wel connectiviteitsopties en zijn minder compact dan de Tab 3 7.0 Lite, om even iets te noemen. Daar staat wel tegenover dat bijvoorbeeld de Lifetab als enige ondersteuning biedt voor USB-host en je 3 jaar garantie krijgt. De beperkte beschikbaarheid is echter een (groot) minpunt. De Slate 7 biedt eigenlijk precies wat je voor 99 verwacht; bodem-specificaties en verder niets bijzonders. Het is daardoor lastig om hem iemand aan te bevelen, want de concurrentie biedt meer, voor minder geld.

Een investering van drie tientjes meer; aanrader

Ben je echter bereid om iets meer dan 100 euro uit te geven dan raad ik je de de ASUS MeMo Pad HD 7 (review) aan, welke momenteel zo’n 139 euro kost.

Ja, hij is dus een paar tientjes duurder dan de drie bovenstaande tablets, maar hier krijg je wel een hoop voor terug. Het beeldscherm heeft een hogere resolutie en is voorzien van IPS-techniek, wat zorgt voor een betere beeldkwaliteit. De tablet is voorzien van een quadcore processor die merkbaar sneller is dan de processors in de drie besproken tablets, de accu is met 3950 mAh en een gebruikstijd van zo’n 8 uur uitstekend en ook de camera’s zijn van goede kwaliteit (5 megapixels aan de achterzijde, 1,2 megapixels aan de voorzijde). De HD 7 draait op Android 4.2 Jelly Bean met een lichte skin van ASUS eroverheen, die daadwerkelijk wat toevoegt aan de gebruikservaring. Ook het interne geheugen is met 16GB dubbel zo groot als dat van de drie betreffende tablets, en een Micro-SD slot is aanwezig. Op het gebied van connectiviteit vinden we Bluetooth 4.0, Wifi, GPS en USB-slave.

Meer informatie over de ASUS MeMo Pad HD 7 vind je op de TabletGuide productpagina en in onze review, waarin de tablet een mooie 8 krijgt.

Concluderend kan ik zeggen dat ik het lastig vind één van de drie behandelde tablets als winnaar aan te wijzen, omdat je voor drie tientjes meer de MeMo Pad HD 7 kunt krijgen, die een stuk beter is. Mijn advies is dan ook; laat de drie bovengenoemde tablets lekker in de schappen liggen, leg dertig euro bij en ga voor de MeMo Pad. Dat is – in mijn opzicht – namelijk de echte budgettopper.

Reageren

Wat is jouw favoriete budgettablet? Of heb je ervaring met een budgettablet die je juist niet moet kopen? Ik hoor het graag in de reacties hieronder. Meer informatie over budgettablets, zoals nieuws, meer modellen en prijzen, vind je op de speciale budgettablet-pagina van TabletGuide.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 193 x 117 x 9.7 mm
 • Processor Marvell PXA986 (dual-core)
 • Gewicht 310 gram
 • Opslagruimte 8
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 197 x 116 x 10.7 mm
 • Processor Dual core
 • Gewicht 360 gram
 • Opslagruimte 8
 • Alle specificaties
 • Schermdiagonaal 7 inch
 • Besturingssysteem Android 4
 • Schermresolutie 1024 x 600
 • Afmetingen 192 x 122 x 11 millimeter
 • Processor ARM Cortex A9 (Dual-core)
 • Gewicht 305 gram
 • Opslagruimte 8
 • Alle specificaties

Over de auteur

2 reacties

 1. Kijk ook eens naar niet zo bekende merken. Chuwi v17hd, ca 50 euro bij Banggoo.com. Prima tablet met een goed scherm en OTG en dat voor dat bedrag. Zie ook de reviews op internet

  • Ik heb al vaak dat soort B-merken (C-merken) in mijn handen gehad. Doorgaans (en dan heb ik het over toch wel 90 procent van de modellen die ik heb mogen proberen) hebben we het over rommel, als je het mij vraagt.

   Daarnaast tonen de tablets enorm veel gebreken en heb je vrijwel geen service. Waar moet je heen als je tablet defect blijkt te zijn en je wil aanspraak maken op je (wettelijk verplichte) garantie?

   Ik raad iedereen af om via internet een tablet van een onbekend Chinees merk te kopen. Zeker als deze 5 tientjes kost. Een kat in de zak, noemen we dat…

Reageer