Vergelijking: Samsung Galaxy Tab 3 vs. Galaxy Tab 4

4

“Wat zijn de verschillen tussen de Galaxy Tab 3 en de Galaxy Tab 4?” In verschillende vormen krijgt de redactie van TabletGuide deze vraag voorgeschoteld. In deze vergelijking zet de redactie de verschillen tussen beide Samsung-tablets voor je op een rij. Één voor één worden de verschillen tussen de 7 inch, de 8 inch en de 10 inch Galaxy Tab van de derde en de vierde generatie voor je uiteen gezet. De tabletvergelijking wordt opgesteld op het gebied van uiterlijk, specificaties, de gebruiksvriendelijkheid van de software én de prijzen.

Verschillen Galaxy Tab 3 & Galaxy Tab 4

Het grootste verschil tussen de Samsung Tab 3 en de Tab 4 zit ‘m in de snelheid van het apparaat. Waar de derde generatie Galaxy Tab-tablets voorzien is van verschillende soorten dual-core processors zien we in alle Galaxy Tab 4-modellen een quad-core SoC van de gerenommeerde chipmaker Qualcomm. Zoals in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Tab 4 review kunnen zien zijn deze processors stukken sneller dan die we vinden in de Galaxy Tab 3-tablet-computers. Zeker in het 7 inch-model zien we dit, en in mindere mate in de grotere tablets.

Het tweede grote verschil tussen de Samsung Tab 3 en de Samsung Tab 4 zien we in het gebruik van de Android-versie op beide modellen. De Samsung Galaxy Tab 3-producten zijn uitgebracht met Android 4.1 (7 inch) en Android 4.2 (8 en 10 inch). Alle varianten van de Samsung Galaxy Tab 4 zien we verschijnen met Android 4.4. Deze (op dit moment) laatste Android-versie heeft veel meer opties aan boord, waaronder het aanmaken van meerdere (beperkte en volledige) gebruikersaccounts. Ook is Android 4.4 stabieler en sneller. UPDATE: inmiddels heeft Samsung ons beloofd dat we Android 4.4 zullen gaan zien op de Samsung Galaxy Tab 3-tablets. Wanneer deze nieuwe software zal verschijnen is onduidelijk. Lees in het artikel ‘Welke tablets krijgen Android 4.4 KitKat‘ of Android 4.4 al is uitgerold in Nederland voor jouw Samsung-tablet!

Als laatste zien we natuurlijk verschillen in de prijzen van beide Samsung Galaxy Tab-tablets. Over het algemeen zijn de Galaxy Tab 3-modellen goedkoper dan de vierde generatie tablet-pc’s van dit type. Echter, de prijzen kunnen flink fluctueren in verband met tijdelijke kortingsacties, aanbiedingen en door Samsung aangeboden cashback-acties. Daarom gaan we later op dit onderdeel in met een actuele prijsvergelijking van elke Samsung tablet.

De overige grote verschillen tussen de Samsung Galaxy Tab 3- en Samsung Galaxy Tab 4-tablets zie je verderop in deze vergelijking.

Overeenkomsten Galaxy Tab 3 & Galaxy Tab 4

Naast bovenstaande grote verschillen, en enkele details die we later zullen benoemen per type, zien we grote overeenkomsten in de overige specificaties. Zo is het ontwerp van beide tablets vrijwel identiek. Ook zien we dat de dimensies (de dikte en het gewicht van de tablet) vrijwel gelijk zijn. Voor die aspecten hoef je dus niet te kiezen tussen de derde of vierde generatie Galaxy Tab.

Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) vs. Galaxy Tab 4 (7.0) vs. Galaxy Tab Lite

In onderstaand overzicht nemen we de Samsung Galaxy Tab (3) Lite ook mee, aangezien dit een vergelijkbare 7 inch Samsung tablet is.

De grootste verschillen tussen beide tablets zien we in deze 7 inch-versie. We moeten namelijk aangeven dat ook het scherm een enorme afwijking vertoond tussen beide modellen. De Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) heeft namelijk een veel lagere resolutie (1024 x 600) dan de Samsung Galaxy Tab 4 (7.0) (1280 x 800). Laatstgenoemde heeft dan ook een veel hogere pixeldichtheid op het 7 inch display, waardoor het scherm veel scherper is en minder korrelig overkomt. Ook is de vierde versie voorzien van de IPS-techniek, voor een grotere kijkhoek.

Verder zien we een wat grotere accu in het nieuwere model, de Samsung Galaxy Tab 4 (7.0), namelijk 4.450 mAh vs. 4.000 mAh.

En natuurlijk zien we ook nu weer dat de nieuwste tablet een stuk sneller is dan de Galaxy Tab 3 (7.0).

Over het algemeen kunnen we stellen dat de specs van de Samsung Galaxy Tab Lite over vrijwel de gehele linie minder zijn dan beide andere tablets. Daarom raden we op dit moment niemand deze ‘Lite’-tablet aan en kun je beter gaan voor de Galaxy Tab 3 (7.0) of de Galaxy Tab 4 (7.0).

Alle verschillen tussen beide tablets, en de Samsung Galaxy Tab Lite, zie je in deze vergelijking.

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) review
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) prijzen

[kk kkid=’1344692′ number=’3′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 4 (7.0) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 4 (7.0) review [volgt]
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (7.0) prijzen

[kk kkid=’1900794′ number=’3′]

Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) vs. Galaxy Tab 4 (8.0)

De Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) heeft één pluspunt ten opzichte van de Galaxy Tab 4 (8.0): de camera. Deze is iets beter dan de nieuwere versie, met 5 versus 3 megapixels.

Verder moet de Samsung Galaxy Tab 4 (8.0) gezien worden als de betere, met ook hier een veel snellere processor en verder nieuwere software.

Het vergelijken houdt op bij het aanmerken dat de Galaxy Tab 4 (8.0) beschikt over IPS-techniek waardoor de kijkhoek wordt vergroot. Doorgaans zijn voor de rest alleen gelijkheden te noteren.

Alle verschillen tussen beide tablets zie je in deze vergelijking.

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) review
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) prijzen

[kk kkid=’1344699′ number=’3′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 4 (8.0) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 4 (8.0) review [volgt]
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (8.0) prijzen

[kk kkid=’1900789′ number=’3′]

Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) vs. Galaxy Tab 4 (10.1)

Ook bij de 10 inch Samsung Galaxy Tab 3 en Tab 4 zien we hoofdzakelijk bijna geen variaties bij de specs van beide Samsung tablets. Ook nu is de processor weer veel sneller en valt de nieuwere Android-software op. Ook is de Galaxy Tab 4 (10.1) voorzien van een IPS-scherm, in tegenstelling tot zijn voorganger.

Alle verschillen tussen beide tablets zie je in deze vergelijking.

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) review
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) prijzen

[kk kkid=’1344691′ number=’3′]

Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) specificaties
Bekijk hier de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) review
Bekijk hier alle Samsung Galaxy Tab 3 (10.1) prijzen

[kk kkid=’1900793′ number=’3′]

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

  • Voor de 10 inch versie vond ik die van de Tab 4 iets beter dan die van de Tab 3. Maar heel veel verschil zit er niet in.

   De 8 en 7 inch versie van de Samsung Galaxy Tab 4 heb ik nog niet kunnen testen.

   In feite zie ik in de specs dat de accucapaciteit van de 10 inch versie gelijk is gebleven, en die van de 7 inch versie iets is vergroot.

   Aangezien Android 4.4 wat nieuwer is, en wordt bestempeld als iets energiezuiniger, zou ik aannemen dat je wat dat betreft altijd iets beter af bent met de Samsung Galaxy Tab 4 in vergelijking met de Galaxy Tab 3.

   Maar zoals ik al zei, het zijn aannames en het is helemaal afhankelijk van het gebruik van de tablet, en de instellingen die je gebruikt (bijv. helderheid scherm en alle draadloze verbindingsopties die je aan of open hebt staan).

   Succes met kiezen!

 1. Ik wil 2 tablets kopen voor op vakantie en bijv. in het vliegtuig. Ik zou graag een aankoop advies krijgen als het kan want bijvoorbeeld QUALCOMM Snapdragon zegt me al helemaal niets.
  Ik gebruik ze om er een kaartspel op te doen in het vliegtuig en de krant downloaden en lezen. En soms ook een film kijken in mkv of Mp4 formaat. Ik wil ook niet zo’n hele trage uiteraard.
  We hebben allebei nu een Samsung Galaxy telefoon, ik weet niet of het uitmaakt maar daar zijn we aan gewend.
  Het gaat dan om een Samsung Galaxy Tab4 10.1 T530 16 GB en een Asus tablet MeMO Pad 10 ME103K-1B006A .
  Ik zag echter nu op de website van Samsung dat je bij aankoop van de Galaxy tab 3 10.1, 50 euro cashback krijgt.

  Ik weet niet wat ik beste kan doen in mijn geval en hoop op een reactie.

Reageer