Bijlages niet versleuteld in Mail-app iOS 7

0

Hoewel iOS 7 ‘de meest stabiele versie tot nu toe’ wordt genoemd, blijken er nog steeds enkele mankementen in het mobiele besturingssysteem van Apple te zitten. Andreas Kurtz ontdekte dat de bijlages in e-mails niet versleuteld zijn in de standaard MobileMail.app van Apple. Met enige voorkennis is het volgens de beveiligingsonderzoeker kinderlijk eenvoudig om de databeschermingsmechanismes van Apple te omzeilen en bijlages in te zien.

Dat schrijft Andreas Kurtz op zijn weglog.

De Duitse beveiligingsonderzoeker nam een iPhone 4 en installeerde de meest recente versie van Apple’s mobiele besturingssysteem, iOS 7.1.1. Na het aanmaken van een IMAP e-mailaccount kreeg hij enkele testmailtjes en bijlages in zijn inbox. Vervolgens schakelde hij zijn iPhone uit en raadpleegde hij het bestandensysteem door “alom bekende technieken” te gebruiken. Zo verkreeg hij toegang tot de datapartitie en kon hij de e-mailfolder openen. Daarin waren alle bijlages terug te vinden en waren deze zonder versleuteling of restricties te raadplegen.

Kurtz nam de proef op de som en herhaalde zijn experiment op een iPhone 5S en iPad 2 die draaiden op iOS 7.0.4. En wat bleek: ook op deze apparaten met iets verouderde versie van iOS lagen de bijlages voor het oprapen.

De beveiligingsonderzoeker zegt zijn bevindingen te hebben doorgegeven aan Apple. Het bedrijf zei op de hoogte te zijn van het probleem en aan een oplossing te werken. Maar tot op heden heeft Apple nog geen patch uitgebracht.

Lancering

Vorig jaar september lanceerde Apple de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem iOS 7. Apple kreeg veel lof voor de nieuwe vormgeving van de interface, maar er was ook kritiek. Op TabletGuide hoorden we gebruikers klagen over vele crashes en het toetsenbord dat niet naar behoren werkte.

Ondanks de kritische geluiden kiezen consumenten massaal voor het nieuwe besturingssysteem. Volgens Apple had een half jaar na de lancering 85% van de gebruikers iOS 7 op zijn iPad of iPhone geïnstalleerd. Ongeveer één op de acht consumenten (12%) bleef trouw aan iOS 6, de resterende 3% gebruikte een oudere versie van het besturingssysteem.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer