Google en Apple vechten dit jaar om de auto

0

2014 zou best eens het jaar kunnen worden dat Google en Apple beginnen met het gevecht om de auto. Beide bedrijven hebben inmiddels de eerste stappen gezet om hun besturingssysteem ‘on-board’ te krijgen bij de grote automerken.

Connected car

De tijd dat een autoradio alleen CD’s en radiostations kon afspelen is definitief verleden tijd. De mogelijkheden van de hedendaagse in-car entertainment systemen doen niet veel onder voor de gemiddelde PC. In een moderne auto kun je radio luisteren, CD’s afspelen, MP3 bestanden beluisteren via CD of via Bluetooth, maar natuurlijk ook bellen. En daar zal het niet bij blijven. Bijna alle automerken werken aan systemen die mobiel internet integreren in de auto, maar ook de mogelijkheid geven om de bekende apps rechtstreeks in het dashboard te openen.

Tesla S

Een voorbeeld van een merk dat hiermee voorop loopt is Tesla. Het middenconsole van de Tesla S bestaat uit een 17-inch touchscreen waarmee alle functies van de auto bediend kunnen worden. Binnenkort zal het via dit systeem ook mogelijk worden om apps te installeren, zoals de Google Chrome Browser. En het grote touchscreen is niet de enige gadget.

Tesla heeft een app ontwikkeld voor iOS en Android waarmee diverse functies van de auto op afstand af te lezen en te bedienen zijn. Zo kun je op afstand bekijken hoe vol de accu’s nog zijn. Maar ook het openen en sluiten van het dak doe je eenvoudig vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast bedien je eenvoudig het slot, de claxon en de alarmlichten. Via een Google Maps implementatie is zelfs de GPS locatie van de auto uit te lezen.

Het maakt de Tesla S een futuristische auto, klaar voor de toekomst. En de liefhebber kan hem nu al kopen of deze Tesla S leasen.

Tesla heeft gekozen voor een eigen Linux distributie, maar de kans dat toekomstige auto’s met Android of iOS zullen worden uitgerust wordt steeds groter.

Open Automotive Alliance

Google heeft begin januari de Open Automotive Alliance gepresteerd. Dit is een samenwerkingsverband van Google met Audi, GM, Honda en Hyundai. Het doel zal duidelijk zijn: Android een plek geven binnen personenauto’s.

Hoe het OS er in de auto uit zal gaan zien en welke functies beschikbaar zijn, zoveel is nog niet duidelijk. Google heeft laten weten dat de eerste met Android uitgeruste auto’s nog dit jaar in de showrooms moeten staan.

iOS in the Car

Ook Apple zit niet stil. Het bedrijf kondigde vorig jaar al aan te werken aan iOS in the Car. Inmiddels is dit project omgedoopt tot CarPlay. CarPlay is een in-car dashboard dat verbonden moet worden met een iPhone. Via het dashboard kunnen functies van de iPhone worden aangeroepen, zoals navigatie, telefonie, berichten, muziek en meer.

Apple CarPlay

Volgens Apple zullen de volgende merken CarPlay gaan aanbieden: BMW, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki en Toyota.

Toekomst

De auto van de toekomst zal vooral slimmer worden. Waarschijnlijk rijden we over een aantal jaren allemaal met Siri als bijrijder of worden we voortdurend bijgestaan door Google Now. De auto geeft ons adviezen over de gekozen route, vertelt ons waar we het voordeligst kunnen tanken en ziet gevaarlijke situaties al ruim voordat wij ze ontdekken.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer