Wat te doen bij waterschade aan je iPad?

0

Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar soms zit een ongeluk in een klein hoekje: wanneer je iPad in het water valt  dan is snel handelen gewenst. Maar wat moet je nu eigenlijk doen bij waterschade? Welke stappen moet je uitvoeren? Wij stelden deze vraag aan onze vrienden van Smart-repair.nl, specialisten op dit gebied. En dit is hun antwoord:

Stap 1: schakel uw iPad uit

Wanneer de tablet nat is geworden is het van belang dat je de tablet uitschakelt. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Water is namelijk erg slecht voor je tablet en kan ervoor zorgen dat er kortsluiting komt in de iPad. Wanneer de iPad kortsluiting maakt is de kans groot dat het apparaat kapot gaat en niet meer gerepareerd kan worden omdat het moederbord dan defect is. Het repareren van het moederbord is duurder dan het kopen van een nieuwe iPad, oftewel de tablet is dan total-loss. Dit is ook direct het meest voorkomende probleem bij iPads die niet meer gerepareerd kunnen worden.

Stap 2: maak uw iPad droog

Wanneer je iPad uit staat is het van belang dat je deze droog maakt. Ook hierbij geldt, hoe sneller je je iPad droog maakt, hoe groter de kans dat je iPad zijn douche overleeft. Er zijn verschillende manieren om je iPad droog te maken. De makkelijkste manier om dit te doen is door de iPad in een bak vol rijst te leggen. De (ongekookte!) rijst onttrekt vloeistof uit de iPad en droogt hiermee dus de iPad. Het beste is als je de bak met rijst en de iPad luchtdicht afsluit. Dit voorkomt dat de rijst vocht van buitenaf opneemt en dus meer vocht uit de iPad kan opnemen.

SilicaGelPackEen andere manier om vocht te onttrekken aan je iPad is het plaatsen van silicagel rondom de iPad. Silicagel is de gel die normaal in zakjes zit die u krijgt bij elektronica en schoenen. Deze gel neemt vocht beter op dan rijst. Het probleem is dat je vaak geen silicagel bij de hand hebt wanneer je iPad nat wordt. Je iPad in de rijst leggen is daarom de meest gebruikte manier om het vocht te ontrekken.

Laat de iPad minimaal 24 uur lang in de rijst of silicagel liggen. Het is echter beter om de iPad langer te laten drogen. Na 72 uur zal de iPad waarschijnlijk niet meer drogen, het vocht dat er dan nog in zit is er niet zomaar uit te krijgen.

Stap 3: probeer uw iPad aan te zetten en maak de schade op

Wanneer je de iPad lang genoeg hebt laten drogen, kun je de iPad weer proberen aan te zetten. Gaat de iPad niet meer aan, dan zul je deze moeten laten nakijken door een reparatiecentrum. Deze kunnen binnen een korte tijd zien of de iPad nog te maken valt of niet. Wanneer de iPad wel aan gaat heb je meer geluk. Dat de iPad aan gaat betekent echter niet dat de tablet geen schade heeft. Zo kan het zijn dat de connectoren in de iPad defect zijn. Dit merk je niet altijd direct, maar het is wel slecht voor de levensduur van de iPad. Het is daarom alsnog verstandig om langs een reparatiecentrum te gaan.

Op zoek naar een goed reparatiecentrum?
Smart-repair is een reparatiecentrum in Den Bosch, gespecialiseerd in tablets en smartphones die uw iPad repareren terwijl u wacht! Wilt u liever zelf uw iPad repareren? Dan heeft u nieuwe iPad onderdelen nodig. Let op: u heeft ook een reparatiesetje nodig met daarin een speciale schroevendraaier.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer