Wat je moet weten over het display van een tablet

0

De tabletmarkt is de laatste jaren explosief gegroeid en op dit moment heeft ongeveer de helft van alle Nederlanders een tablet in huis. Een gevolg van de explosieve groei is ook dat steeds meer fabrikanten zich op de tabletmarkt begeven en om zich te onderscheiden wordt steeds vaker de nadruk gelegd op het display. Niet zo gek, we kijken tijdens het gebruik immers constant naar het display. De fabrikanten leggen de nadruk vooral op de resolutie, maar wat houdt zo’n resolutie eigenlijk precies in en zijn er eigenlijk nog andere zaken die van belang zijn?

Beelddiagonaal

Wie op zoek gaat naar een tablet zal meestal zelf als eerst naar de beelddiagonaal kijken. De meeste tablets die op dit moment beschikbaar zijn hebben een beelddiagonaal die varieert van 7 tot 10 inch. Tablets met een kleine beelddiagonaal zijn over het algemeen wat eenvoudiger te verplaatsen en mee te nemen, maar daar staat wel tegenover dat het vaak wat lastiger is om tekst te lezen op deze tablets en bovendien is de batterij vaak wat sneller leeg.

Resolutie en pixels

De resolutie van een display is niets anders dan het aantal pixels (beeldpunten) in horizontale en verticale richting. Een tablet die bijvoorbeeld een resolutie van 1920×1080 heeft, heeft dus horizontaal 1920 pixels en verticaal 1080 pixels. In veel gevallen worden bepaalde resolutieformaten ook aangeduid met (marketinggedreven) benamingen als ‘Full HD’ of ‘4K’, hieronder een overzicht:

Beeldverhouding 16:9
HD: 1280×720
Full HD: 1920×1080
QHD: 2560×1440
Ultra-HD (4K): 3840×2160

Beeldverhouding 16:10
WXGA: 1280×800
WUXGA: 1920×1200
WQXGA: 2560×1600
4K: 4096×2560

Beeldverhouding 4:3
XGA: 1024×768
SXGA+: 1400×1050
QXGA: 2048×1536
HXGA: 4096×3072

Bekijk alle resoluties en bijbehorende aspect ratio’s op Wikipedia.

Wat de meest geschikte resolutie is voor een tablet hangt onder andere af van de processor/gpu, de beelddiagonaal en het beoogde gebruik. We kunnen over het algemeen stellen dat een hogere resolutie zal leiden tot een scherper beeld, maar de processor en gpu zullen door het gebruik van een hogere resolutie meer werk moeten verzetten en er is dus voldoende (grafische) kracht benodigd.

Beeldverhouding of aspect ratio

De aspect ratio of beeldverhouding van een display is niets anders dan de verhouding tussen het aantal pixels in horizontale richting en het aantal pixels in verticale richting. Er zijn drie verschillende beeldverhoudingen die veel worden gebruikt, namelijk 16:9, 16:10 en 4:3 (of eigenlijk dus 16:12). De eerstgenoemde beeldverhouding (16:9) is dus duidelijk een soort van breedbeeldformaat en het is hetzelfde formaat dat tegenwoordig ook voor de meeste tv’s wordt gebruikt, terwijl de laatstgenoemde beeldverhouding (4:3) wat dichter bij een vierkant komt.

Bron foto

Het is onmogelijk om een beeldverhouding aan te wijzen als de beste beeldverhouding, het hangt namelijk vooral af van het beoogde gebruik van de tablet. De beeldverhouding 16:9 is voor mensen die de tablet veel willen gebruiken om films en tv-series te bekijken de meest geschikte beeldverhouding en beeldmateriaal kan in dit geval zonder zwarte balken bekeken worden. Een tablet met een beeldverhouding van 4:3 komt qua afmetingen daarentegen wat dichter in de buurt van een blok papier en door het grotere aantal verticale pixels is deze tablet over het algemeen wat beter geschikt voor browsen en lezen.

PPI en DPI

De afkortingen ppi en dpi staan voor pixels per inch en dots per inch. Hoewel de afkortingen veel op elkaar lijken en soms door elkaar worden gebruikt, is bij tablets eigenlijk de afkorting ppi van toepassing. Met behulp van ppi kunnen we eenvoudig en eenduidig de scherpte van het beeld weergeven. We kunnen met behulp van de resolutie natuurlijk ook een inschatting maken, maar als we bijvoorbeeld uitgaan van een HD-resolutie, dan maakt het nogal een verschil of deze resolutie wordt gebruikt voor een 4 inch smartphone of een 20 inch tablet. Het zal er op het kleine smartphone-display prima uitzien, terwijl het op de tablet als snel wat ‘blokkerig’ overkomt.

Bron foto

Het aantal pixels per inch kan berekend worden door het kwadraat van de horizontale resolutie op te tellen bij het kwadraat van de verticale resolutie en daarvan vervolgens de wortel te delen door de beelddiagonaal in inch. Volgens onderzoek kan het menselijk oog maximaal 300 pixel per inch onderscheiden op een afstand van zo’n 25 tot 30 cm. In principe is een ppi van 300 of hoger dus optimaal.

Een voorbeeld: Voor de smartphone en de tv uit het bovenstaande voorbeeld komen we uit op een ppi van:
Smartphone: √(1280*1280)+(720*720) / 4 = 367,15 ppi.
Tv: √(1280*1280)+(720*720) / 20 = 73,43 ppi.

De term dpi staat zoals eerder vermeld voor dots per inch en deze term is eigenlijk bestemd voor analoge beeldvorming. Het bekendste voorbeeld van een product waarbij dpi-waarden wel van toepassing zijn is waarschijnlijk de printer. Hierbij geldt, net als bij ppi, dat een hogere dpi tot een scherper resultaat zal leiden en een printer met een hoge dpi zal dus een mooiere en minder ‘blokkerige’ afdrukken maken. Een relatie tussen ppi en dpi is er niet, de kwaliteit van de afdruk is voornamelijk afhankelijk van het bestand dat wordt afgedrukt en niet van de kwaliteit van het display. Wanneer je fotobestanden bij een drukkerij als Drukhetnu.nl wilt laten afdrukken wordt geadviseerd deze aan te leveren in 300 dpi voor een hoogwaardig resultaat. De term ‘dpi’ is eigenlijk dus niet van belang en staat los van de beeldkwaliteit van een display.

Lees hier: meer informatie over Printen op je tablet.

In de tablet vergelijker heeft de redactie van TabletGuide in de tekst van elke tablet en bij de specs alvast voor je uitgerekend hoeveel DPI/PPI die tablet heeft.

Bron foto

Helderheid, zwartwaarde, kleurcontrast, kleurtemperatuur en kleurfout

Tot slot willen we ook nog even kort aandacht besteden aan de helderheid, de zwartwaarde, het kleurcontrast, de kleurtemperatuur en de kleurfout van een display. Het zijn stuk voor stuk waarden die meestal in de specificaties van producten lastig of niet terug te vinden en voor accurate informatie over deze waarden kan het best worden uitgegaan van expert reviews en/of van andere gebruikers.

De helderheid, de zwartwaarde en het kleurcontrast van een beeldscherm worden meestal in nits of cd/m2 uitgedrukt. Voor de helderheid en het kleurcontrast geldt dat een hogere waarde leidt tot een helderder beeld met een beter contrast. Een helder beeldscherm heeft als voordelen dat het eenvoudig leesbaar, zowel in het donker als in een lichte omgeving. Een beeldscherm met een lage helderheid is vooral in omgevingen met veel licht moeilijk af te lezen.

Voor de zwartwaarde geldt juist dat deze zo laag mogelijk moet zijn en in het ideale geval heeft een display een zwartwaarde van 0, zwart wil immers zeggen dat er geen licht is. Een tablet die een goede helderheid heeft, hoeft niet per definitie een slechte zwartwaarde te hebben. Er zijn displays die zowel op het gebied van helderheid als op het gebied van zwartwaarde goed scoren.

Tot slot hebben ook de kleurtemperatuur en de kleurfout nog invloed op de beeldweergave. De kleurtemperatuur is een waarde die wordt weergegeven in Kelvin en hier geldt dat deze waarde zo dicht mogelijk bij 6504 moet liggen, aangezien wit dan “echt wit” is en er geen kleurzwemen zijn. Verder kan met de kleurfout worden aangeduid hoeveel de kleuren die op het scherm worden afgebeeld afwijken van de norm. De kleurfout wordt uitgedrukt in DeltaE 2000 en deze waarde moet eigenlijk onder de 10 blijven. Een kleine afwijking in de kleurtemperatuur of kleurfout is doorgaans geen probleem, aangezien het menselijk oog snel went aan deze afwijkingen.

In de tablet reviews van TabletGuide vind je voornamelijk objectieve beoordelingen over de kwaliteiten van het beeldscherm.

In Plane Switching (IPS)

IPS is een technologie waarmee de kijkhoek van het scherm wordt vergroot en minder glans vertoont. Lees hier meer over IPS.

Conclusie

Als je op het punt staat om een tablet aan te schaffen en er daarbij zeker van wil zijn dat het display aan je wensen voldoet, dan zal je het nodige vooronderzoek moeten doen. Vooral de beelddiagonaal, de beeldverhouding, de resolutie en de ppi-waarde zullen voor de meeste mensen erg belangrijk zijn. Deze parameters bepalen hoe groot het scherm is, voor welke toepassingen het scherm het best geschikt is en of het geheel goed leesbaar is. Daarnaast kan ook de helderheid belangrijk zijn wanneer de tablet regelmatig in goed verlichte ruimtes of buitenshuis wordt gebruikt.

De overige parameters die hier zijn besproken zijn vooral voor de echte perfectionisten en doordat onze ogen snel wennen aan kleine afwijkingen in de zwartwaarde, het kleurcontrast, de kleurtemperatuur en de kleurfout zijn deze waarden voor de gemiddelde consument wat minder belangrijk. Wie echter een tablet met een perfect display wil, zal naast de specificaties van de tablets zelf een beeld over de kwaliteit van de displays moeten vormen op basis van reviews van andere gebruikers of in-store tests.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer