Uitleg: verschillen Sony Xperia Tablet Z en Xperia Tablet Z2

0

Nu Sony de Xperia Tablet Z2 op de markt heeft gebracht zien we dat de Xperia Tablet Z in prijs daalt. Het is een interessante afweging: ga ik voor de nieuwe Sony Xperia Tablet Z2 of kies ik voor de iets goedkopere Xperia Tablet Z uit 2013? Aan de buitenkant zijn de verschillen bijna onzichtbaar. Daarom moeten we voor de grootste verschillen tussen beide Sony tablets kijken naar alle specificaties die we onder de motorkap vinden. De Sony Xperia Tablet Z vs. de Xperia Tablet Z2. Welke kies jij?

Belangrijkste overeenkomsten

Een tabletvergelijking bestaat alleen maar uit verschillen? Nee! Tijdens het maken van de Sony Xperia Tablet Z review kwamen we tot de conclusie dat deze Android-tablet als eerste exemplaar gezien kon worden als een ware iPad-concurrent! Omdat deze Sony tablet ons zo goed beviel starten we met de overeenkomsten tussen de Tablet Z en de Tablet Z2.

Wat direct opviel was de slanke behuizing. Ook dit keer vallen de dimensies op. Het formaat van de tablet is vrijwel identiek gebleven en de Sony Xperia Tablet Z2 is nog steeds superdun (minder dan 7 millimeter). Het gewicht is wel significant verminderd met 50 gram naar zo’n 425 gram. Verder is de opvolger van de Sony Tablet Z wederom stof- en spatwaterdicht.

Ook het superscherpe en heldere scherm is ongewijzigd gebleven. Nog steeds is de full hd-resolutie (1920 x 1200) aanwezig, met IPS-technologie en een aspect ratio van 16:10.

Bij beide tablets is HDMI-ondersteuning aanwezig via MHL. Ook is wederom een infrarood-lampje met sensor aangebracht zodat ook nu weer de Tablet Z2 kan fungeren als afstandsbediening voor bijvoorbeeld de televisie. Een NFC-chip is ook weer aangebracht.

Belangrijkste verschillen

De tabletkenmerken die als eerste opvallen zijn dan wel bijna hetzelfde, onder de motorkap vinden we significante verschillen!

We starten met de processor. De quad-core Snapdragon S4 Pro chipset is vervangen door een nieuwer model, de eveneens quad-core Snapdragon 801 SoC. De kloksnelheid ligt ook stukken hoger, namelijk op 2,3 GHz in plaats van 1,5 GHz. Tel daarbij op de verhoging van het werkgeheugen van 2 GB naar 3 GB en je ziet dat de prestaties op papier stukken beter zijn geworden. Met deze prestatie-upgrade hebben we meteen het belangrijkste verschil te pakken tussen de Sony Xperia Tablet Z en de Xperia Tablet Z2.

Ook de mobiele connectie (optioneel) is voorzien van een bijtijdse wijziging, van 3G naar 4G. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de WiFi-versie kopen.

Voor de verdere verschillen verwijzen we naar onderstaande lijst met specs.

Specificatieslijst Sony Xperia Tablet Z & Xperia Tablet Z2

 Sony Xperia Tablet ZSony Xperia Tablet Z2
Formaat172 x 266 x 6,9 mm172 x 266 x 6,4 mm
Gewicht495 gram426 gram
KleurWit & ZwartWit & Zwart
WiFiJa & DLNAJa & DLNA
Verbinding3G4G
Schermformaat10,1 inch10,1 inch
Schermresolutie1920 x 1200 (16:10)1920 x 1200 (16:10)
Pixeldichtheid224 ppi224 ppi
ProcessorQualcomm Snapdragon S4 Pro (quad-core)Qualcomm Snapdragon 801 (quad-core)
Grafische processor (GPU)Adreno 230Adreno 330
Snelheid1,5 GHz2,3 GHz
Werkgeheugen2 GB RAM3 GB RAM
Camera8,1 megapixel (hd video opname)8,1 megapixel (hd video opname)
Frontcamonbekend2,2 megapixel (720p video opname)
MicroUSB2.0 + MHL-ondersteuning2.0 + MHL 3.0-ondersteuning
Bluetooth4.04.0
NFCJaJa
InfraroodsensorJaJa
SoftwareAndroid 4.3 (4.4 via update)Android 4.4
BeschermingWaterbestendig (IP55 en IP57) & Stofbestendig (IP55)Waterdicht (IP55 en IP58) Stofbestendig (IP55)
Alle specificatiesSony Xperia Tablet Z specsSony Xperia Tablet Z2 specs
Alle prijzenSony Xperia Tablet Z prijzenSony Xperia Tablet Z2 prijzen

Prijzen Sony Tablet Z & Tablet Z2

Dit zijn de goedkoopste prijzen van de Sony Xperia Tablet Z:

[kk kkid=’1236967′ number=’5′]

Bekijk hier alle Sony Xperia Tablet Z prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijzen van alle varianten te vergelijken)

Dit zijn de goedkoopste prijzen van de Sony Xperia Tablet Z2:

[kk kkid=’1834459′ number=’5′]

Bekijk hier alle Sony Xperia Tablet Z2 prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijzen van alle varianten te vergelijken)

Welke Sony tablet kiezen?

Welke Sony tablet je moet kiezen hangt vooral af van het budget. Heb je wat meer te besteden en wil je wat langer met je Sony Xperia Tablet vooruit kunnen, kies dan vooral de Sony Xperia Tablet Z2. Wil je wat bezuinigen maar toch de beschikking hebben over een toptablet die zeker ook nog 2 jaar vooruit kan? Dan kun je gerust kiezen voor de Sony Xperia Tablet Z!

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer