Wat zijn de verschillen tussen iPad Mini en iPad Mini met Retina Display?

3

De redactie van TabletGuide krijgt regelmatig vragen over de verschillen tussen de twee iPad Mini’s die je nu kunt kopen in Nederland en België. In deze vergelijking zal het onderscheid tussen beide kleine Apple tablets worden uiteengezet. Eerst zullen de belangrijkste verschillen worden aangestipt waarna een tabel met alle specificaties van beide iPad Mini’s wordt getoond. Als laatste geven we je de actuele prijzen van de iPad Mini en iPad Mini met Retina Display en wordt advies gegeven over de beste keuze tussen de twee iPad Mini’s.

In deze iPad Mini-vergelijking vergelijken we de specificaties en de prijzen tussen de iPad Mini (eerste versie uit 2012) en de iPad Mini met Retina Display (tweede versie uit 2013).

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Belangrijkste verschillen iPad Mini’s

Twee aspecten zijn de grootste verschillen tussen beide iPad Mini’s. Dit zijn het beeldscherm en de snelheid van de processor.

Het display van de iPad Mini 1 is niet Retina, en is ook geen hd-resolutie. Het 7,9 inch scherm biedt je 162 pixels per inch. Dit is scherp genoeg om doorsnee taken uit te voeren (browsen, social media gebruiken, e-mailen), maar zal je niet het scherpste beeld bieden. De iPad Mini 2 heeft, zoals de officiële naam aangeeft, een Retina scherm en 324 pixels per inch. Het aantal puntjes is verdubbeld wat je zeker zult zien als je beide tablets in een vergelijking naast elkaar zou leggen.

Het tweede punt is de processor. De iPad Mini 1 geeft je een verouderde dual-core processor, de Apple A5. Je zult makkelijk de standaard taken uit kunnen voeren maar een moderne krachtpatser zal het nooit worden. Daarvoor kun je echt beter uitwijken naar de iPad Mini 2, welke een 64-bit A7 chipset heeft, welke vele malen sneller zal zijn. OK, de verdubbeling van het aantal pixels zal wat extra rekenkracht vragen, maar nog zal de tweede versie van de iPad Mini uit 2013 vele malen sneller zijn dan de eerste variant.

Ons advies is dan ook duidelijk. Tenzij je hele strikte budget-redenen moet hanteren zullen we je altijd een iPad Mini met Retina Display adviseren. Het uiteindelijke advies, waarbij het verschil in prijs ook wordt aangegeven, vind je aan het einde van deze iPad Mini-vergelijking.

Specificaties: iPad Mini vs. iPad Mini 2

Dit is een lijst met de meest belangrijke specificaties waardoor de twee iPad Mini’s makkelijker te vergelijken zijn.

 iPad Mini - 2012iPad Mini met Retina Display - 2013
Formaat200 x 134.7 x 7.2 mm200 x 134.7 x 7.5 mm
Gewicht312 gram330 gram
KleurWit & ZwartWit & Zwart
VerbindingWiFi & 3GWiFi & 4G
Schermformaat7,9 inch7,9 inch
Schermresolutie1024 x 768 (4:3)2048 x 1536 (4:3)
Pixeldichtheid162 ppi324 ppi
ProcessorApple A5 (32-bit)Apple A7 (64-bit)
Snelheid1,0 GHz1,4 GHz
AccuduurTot 10 uurTot 10 uur
Werkgeheugen512 MB RAM1 GB RAM
Camera5,0 megapixel (720p video opname)5,0 megapixel (1080p video opname)
Frontcam1,2 megapixel1,2 megapixel (720p video opname)
VingerafdrukscannerNeeNee
Alle specificatiesiPad Mini specsiPad Mini 2 specs
Alle prijzeniPad Mini prijzeniPad Mini 2 prijzen

Bekijk hier de gehele iPad Mini vs. iPad Mini met Retina Display vergelijking in de TabletGuide tablet vergelijker.

Bekijk hier alle iPad Mini specificaties
Bekijk hier alle iPad Mini met Retina Display (iPad Mini 2) specificaties

Prijzen: iPad Mini vs. iPad Mini 2

Hieronder vind je de actuele prijzen van de goedkoopste versie van de desbetreffende iPad Mini. Het gaat bij elk model om de 16 GB WiFi-versie, en dan de zwarte variant. Druk verder op de link met ‘alle prijzen’ om de actuele prijs en voorraad van elke iPad Mini-variant (kleur, opslagruimte & WiFi/3G/4G) te bekijken per winkel in Nederland. Onderstaande vergelijking is alleen gemaakt om een beeld te geven van de verschillen in iPad Mini prijs. Het verschil in de adviesprijs tussen de eerste en tweede versie is in alle gevallen 80 euro. De actuele prijzen kunnen afwijken.

[kk kkid=’1118903′ number=’5′]

Bekijk hier alle iPad Mini prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijs van alle iPad Mini 1-versies te kunnen zien)

[kk kkid=’1636804′ number=’5′]

Bekijk hier alle iPad Mini 2 prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijs van alle iPad Mini 2-versies te kunnen zien)

Welke iPad Mini moet ik kopen?

Gezien het geringe prijsverschil tussen beide iPad Mini’s en de grote verschillen tussen beide iPad Mini-modellen, op twee van de meest belangrijke punten waar we een tablet op beoordelen, adviseren we in bijna alle gevallen de iPad Mini 2, oftewel de iPad Mini met Retina Display. Alleen wanneer de budget-restricties aanzienlijk zijn, en je perse een Apple tablet wil kopen, kun je gaan voor de iPad Mini 1.

Twijfel je tussen een Android- of Windows-tablet en een iPad? Lees dan de tablet koopgids met al het koopadvies voor de aankoop van een tablet!

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

3 reacties

Reageer