Wat zijn de verschillen tussen de iPad 2, iPad 4 en de iPad Air?

1

De officiële verkoop van de iPad 2 is gestopt en is gewijzigd naar de iPad 4. Je kunt nu dus (via de officiële kanalen) alleen nog maar kiezen tussen de iPad 4 en de iPad Air. Maar de iPad 2 zal nog gedurende enkele maanden verkocht worden in de winkels die van de voorraad af willen. Omdat TabletGuide veel vragen krijgt over de verschillen tussen de verschillende iPad-modellen maakte TabletGuide een vergelijking. Wat zijn de verschillen, in prijzen en specificaties, tussen de iPad 2, de iPad 4 (met Retina Display) en de iPad Air? Je leest het in deze tabletvergelijking!

In deze iPad-vergelijking vergelijken we eerst de specificaties en daarna de prijzen tussen de iPad 2, de iPad met Retina Display (iPad 4) en de iPad Air (iPad 5).

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Belangrijkste verschillen iPads

De meest belangrijke verschillen tussen de iPads die nu te koop zijn zitten ‘m in het display en in de snelheid van de processor.

De iPad 2 heeft nog een verouderde resolutie (geen hd), terwijl de iPad 4 en iPad Air wel een hd-resolutie hebben. Apple noemt dit een Retina-display omdat je bij deze scherpte geen onderscheid meer kunt maken tussen de individuele pixels waardoor het een superscherp scherm lijkt. Uit de tablet reviews blijkt ook dat de iPad 4 en de iPad Air zeer heldere en scherpe displays hebben.

Het andere grote verschil zit ‘m in de snelheid van de processor. Sowieso is de chip van de iPad 4 veel sneller dan die van de iPad 2. En natuurlijk is ook de chip van de iPad Air sneller dan die van de iPad 4, met Retina Display. Een ander verschil tussen de iPad 2 en iPad 4 aan de ene kant en de iPad Air aan de andere kant is het aantal bits dat wordt ondersteund. De eerste twee iPads maken gebruik van een 32-bits systeem terwijl de iPad Air het met 64-bit doet. Dit levert veel snellere prestaties en is voor de toekomst ook een stuk geavanceerder.

Ons advies luidt dan ook om geen iPad 2 meer te kopen. De verouderde hardware en het minder scherpe scherm kunnen niet meer met z’n tijd mee. Het is dan ook niet ondenkbaar dat nieuwe software-updates (na iOS 7) niet meer op de iPad 2 zullen worden uitgerold.

Wil je kiezen tussen de iPad 4 en de iPad Air dan ligt de keuze voornamelijk in prijs en snelheid. Wil je liever een iets goedkopere iPad (het prijsverschil is meestal zo’n 100 euro, zie verder) dan kun je beter voor de iPad 4 kiezen. Heb je het geld te besteden dan raden we zeker de iPad Air aan. Een bijkomend voordeel is dat laatstgenoemde dunner en lichter is.

Ondanks veel geruchten heeft de iPad Air nog geen vingerafdrukscanner op de home-knop. Op dit moment (maart 2014) heeft geen enkele tablet dat.

Specs: iPad 2 vs. iPad 4 vs. iPad Air

Dit is een lijst met de meest belangrijke specificaties waardoor de drie iPads makkelijker te vergelijken zijn.

 iPad 2 - 2011iPad met Retina Display (iPad 4) - 2012ipad Air (iPad 5) - 2013
Formaat241.2 x 185.7 x 8.8 mm241.2 x 185.7 x 9.4 mm240 x 170 x 7.5 mm
Gewicht613 gram662 gram450 gram
KleurWit & ZwartWit & ZwartWit & Zwart
VerbindingWiFi & 3GWiFi & 4GWiFi & 4G
Schermformaat9,7 inch9,7 inch9,7 inch
Schermresolutie1024 x 768 (4:3)2048 x 1536 (4:3)2048 x 1536 (4:3)
Pixeldichtheid132 ppi264 ppi264 ppi
ProcessorApple A5 (32-bit)Apple A6 (32-bit)Apple A7 (64-bit)
Snelheid1,0 GHz1,4 GHz1,4 GHz
AccuduurTot 10 uurTot 10 uurTot 10 uur
Werkgeheugen512 MB RAM1 GB RAM1 GB RAM
Camera0,7 megapixel (720p video opname)5,0 megapixel (1080p video opname)5,0 megapixel (1080p video opname)
Frontcam0,3 megapixel1,2 megapixel (720p video opname)1,2 megapixel (720p video opname)
VingerafdrukscannerNeeNeeNee
Alle specificatiesiPad 2 specsiPad 4 specsiPad Air specs
Alle prijzeniPad 2 prijzeniPad 4 prijzeniPad 3 prijzen

Bekijk hier de gehele iPad 2 vs. iPad 4 vs. iPad Air vergelijking met alle specs in de TabletGuide tablet vergelijker.

Bekijk hier alle iPad 2 specificaties
Bekijk hier alle iPad met Retina Display (iPad 4) specificaties
Bekijk hier alle iPad Air (iPad 5) specificaties

Prijzen: iPad 2 vs. iPad 4 vs. iPad Air

Via de officiële kanalen is van de iPad 4 op dit moment alleen nog de 16 GB-versie te koop van het WiFi en van het 3G-model. Via andere kanalen zijn ook nog de andere varianten te koop. Dit hieronder zijn de prijzen weergegeven van de goedkoopste modellen van de desbetreffende Apple tablet. Dit is in alle gevallen de 16 GB WiFi-variant. Wil je de actuele prijs en voorraad van elk iPad-type weten? Klik dan verder naar de prijzen en gebruik het dropdown-menu bovenaan die pagina om het model te kiezen.

[kk kkid=’956297′ number=’5′]

Bekijk hier alle iPad 2 prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijs van alle iPad 2-versies te kunnen zien)

[kk kkid=’1123227′ number=’5′]

Bekijk hier alle iPad 4 prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijs van alle iPad 4-versies te kunnen zien)

[kk kkid=’1636551′ number=’5′]

Bekijk hier alle iPad Air prijzen (gebruik het dropdown-menu om de prijs van alle iPad Air-versies te kunnen zien)

Upgraden naar iPad Air?

Heb je een iPad 2 en ben je het minder scherpe scherm en de traagheid beu? Dan raden we je zeker aan om over te stappen naar de iPad Air. Ook is dit model dunner en lichter, wat een grote stap vooruit zal zijn voor je. De iPad Air kan dan weer makkelijk 2 jaar mee!

Heb je een iPad 4 (met Retina Display) dan is de noodzaak om over te stappen naar een iPad Air niet zo groot. Alleen fanatieke iPad-gebruikers en fans zullen het geld over hebben voor de overstap. Maar over het algemeen kun je met de iPad 4 nog gerust een flinke tijd vooruit!

Twijfel je tussen een Android- of Windows-tablet en een iPad? Lees dan de tablet koopgids met al het koopadvies voor de aankoop van een tablet!

Heb je al een iPad? Dan kunnen de iPad Tips & Trucs je een eind verder op weg helpen!

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer