‘Mobiele apparaten nemen rol televisie over’

2

Om een film of serie te kijken voor onze ontspanning wenden we ons tot de televisie. Maar dat behoort op korte termijn tot het verleden. Mobiele apparaten zoals tablets, smartphones en laptops gaan de tv binnen enkele jaren tot de achtergrond verdringen. “Digitale distributie, dat is waar het straks alleen nog maar om draait.”

Dat stelt Dana Brunetti, producent van de Netflix hitserie ‘House of Cards’ op het South By Southwest (SXSW) evenement, dat van 6 tot 17 maart plaatsvindt in Austin (Texas). Op dit festival vertellen vooraanstaande personen uit de muziek-, televisie- en internetindustrie wat ons volgens hen de komende jaren te wachten staat aan nieuwe ontwikkelingen.

Dood

Brunetti stelt dat het huidige model, waarin kabelbedrijven en televisiezenders het programma-aanbod bepalen, op de schop gaan. De tv-producent gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat dit model binnen vijf jaar dood is. Streamingdiensten als Netflix, Videoland Unlimited en Pathé Thuis maken dan de dienst uit.

“Een programma dat over vijf jaar niet te bekijken is via smartphones, tablets of streaming via de computer? Dat zou absurd zijn.”

Onderzoek

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat we slechts mondjesmaat televisiekijken op onze mobiele apparaten. Van de bijna 4 uur die we dagelijks spenderen aan tv-kijken, brengen we  98,5% van deze tijd door achter het ‘traditionele’ tv-scherm. De overige 1,5%, goed voor gemiddelde van drie-en-een-halve minuut per persoon per dag, wenden we ons tot onze tablet, smartphone of laptop.

Stichting Kijkonderzoek (SKO) stelt dat live televisiekijken op mobiele apparaten in Nederland steeds populairder wordt. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal mensen dat live tv-uitzendingen op tablets en smartphones ten opzichte van 2012. Dat is volgens het SKO te danken aan de enorme groei van het aantal mobiele apparaten.

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

2 reacties

  1. Kom nu toch! Er gaat niets boven een groot scherm met HD resolutie voor tv uitzendingen. Dat tablets de tv zouden gaan vervangen is wishfull thinking van de tablet industrie.

    • @hawvl Je kunt je TV gewoon houden en streamen vanaf je tablet. Je hebt niet altijd een TV in je tas of binnenzak dus als je ergens LIVE TV KIJKEN wilt dan is zo’n apparaat verdomd handig.

Reageer