BlackBerry: ‘Voorlopig geen nieuwe PlayBook’

0

De Canadese smartphone- en tabletproducent BlackBerry, sluit niet uit dat het in de toekomst een nieuwe tablet op de markt gaat brengen. Maar dat zal dan niet op korte termijn gebeuren.

Dat zegt Francois Mahieu, vicepresident van de afdeling global product management bij BlackBerry, in een interview met Pocket-lint op het Mobile World Congress (MWC). Op de vraag of het bedrijf in de toekomst een nieuwe tablet uitbrengt antwoordde Mahieu:

“Overweegt BlackBerry om op een dag opnieuw de tabletmarkt te betreden? Ja. Doet BlackBerry dat in de komende maanden? Nee.”

PlayBook

In mei 2011 lanceerde BlackBerry –wat toen nog Research In Motion (RIM) heette– zijn eerste tablet: de Blackberry PlayBook. Deze tablet bleek geen kaskraker te zijn. Winkels kampten met grote overschotten aan onverkochte PlayBooks. Zelfs toen het Canadese technologiebedrijf de prijs halveerde, liepen consumenten nog steeds niet warm voor de tablet. Analisten schoven de schuld af op het besturingssysteem, het beperkt aantal beschikbare apps bij lancering en de lastige bediening van de tablet.

Toch is Mahieu nog steeds zeer lovend over de PlayBook:

“Ondanks het feit dat de PlayBook geen succes was, hield iedereen ervan toen we het lanceerden. Het zou me niet verbazen als wij ooit nog een afspraak hebben en ik je een nieuwe tablet laat zien. We hebben mogelijkheden op dat gebied, maar we zijn er nu nog niet klaar voor. We hebben meer tijd nodig.”

Opmerkelijk

De uitspraak van Mahieu is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Deze volgt namelijk een dag later nadat John Chen, de huidige CEO, aan The Globe and Mail vertelde dat het denkbaar is dat BlackBerry in de toekomst zijn pijlers niet langer zet op het lanceren van nieuwe apparaten. In plaats daarvan zou het Canadese bedrijf zich meer moeten richten op het uitbouwen van ‘verticale applicaties’ (verbinden van interne systemen van klanten met het BlackBerry-netwerk). “We moeten ons richten op het redden van de patiënt, niet op de omstandigheden waardoor hij op de spoedeisende hulp terecht is gekomen”, aldus Chen over de toekomst van BlackBerry.

Moeilijke periode

De afgelopen jaren waren bijzonder zwaar voor BlackBerry. In 2011 verloor het bedrijf op de beurs ongeveer driekwart van zijn waarde, presteerde het slecht op alle fronten, kwamen duizenden medewerkers op straat te staan en vond tot twee keer toe een wisseling van de wacht plaats aan de top. Ook de netwerkstoring die drie dagen duurde deed niet veels goeds voor het imago van het bedrijf. Een nieuwe naam, nieuw besturingssysteem (BlackBerry 10) en een lijn aan high-end en mid-range smartphones heeft het bedrijf vooralsnog niet er bovenop weten te helpen.

Share.

Gerelateerde tablets / apps

  • Schermdiagonaal inch
  • Besturingssysteem
  • Schermresolutie x
  • Afmetingen
  • Processor
  • Gewicht gram
  • Opslagruimte
  • Alle specificaties

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

Reageer