Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Video
11 februari 2014
Bron: MediaTek

MediaTek maakt eerste 4G-enabled octa-core SoC

MediaTek MT6592 octa-core processor

Heden ten dage zie je steeds meer processors van het Taiwanese merk MediaTek verschijnen, opduikend in tablets, smartphones en andere draagbare apparaten. Het bedrijf introduceert nu de eerste octa-core processor met 4G-compabiliteit. Dit houdt in dat we, al in het tweede kwartaal van dit jaar, de eerste 4G tablet-computers zullen gaan zien met acht processorkernen.

Tot nu toe is Samsung de enige andere fabrikant van een octa-core processor, die we nu zien in apparatuur die beschikbaar is voor de consument. Haar Exynos SoC zien we onder andere terug in de WiFi-versie van de Samsung Galaxy NotePro 12.2.


De laatste zin van de vorige paragraaf verklapt het al: de Samsung octa-core processor ondersteunt op dit moment nog geen mobiele verbindingen via 3G of 4G. Wil je Galaxy NotePro 12.2 kopen met 4G-verbinding? Dan ben je gebonden aan een model met een Qualcomm Snapdragon processor met vier kernen.

De nieuwe MediaTek MT6595 biedt deze mogelijkheid wel.

De MediaTek MT6595 beschikt over vier snelle ARM A17-kernen die rekenen met een snelheid tot wel 2,2 GHz. Is deze kracht, die zijn weerslag heeft op de accuduur van de tablet, niet nodig dan kan worden overgeschakeld op vier minder snellere maar zuinigere A7-kernen.

Het apparaat kan alle acht de kernen tegelijk aansturen. In feite wordt supersnel geschakeld tussen de de snelle processorkernen en de zuinigere kernen. Elke combinatie van de 8 rekenmodules is mogelijk. Dit wordt aangestuurd door, wat MediaTek noemt, Heterogeneous Multi-Processing.

De mogelijkheden van de nieuwe MediaTek processor lijken eindeloos. Een opsomming van de capaciteiten van de chip, zoals MediaTek ze stelt in haar persbericht, zijn:

  • Hardware-acceleratie van video’s tot 4k-resolutie
  • Verwerking van camerabeelden tot 20 megapixel
  • Maximale schermresolutie: 2.560 x 1.600
  • Ondersteuning voor draadloos laden (inductie of magnetische resonantie)
  • Wereldwijde ondersteuning van 4G en 3G
  • GPU: PowerVR Series6
  • Ondersteuning van WiFi 802.11 ac

Nog niet overtuigd van deze technische prestaties? Dan wil MediaTek je overtuigen met deze promotievideo.

Op dit moment vinden we veel quad-core MediaTek processors terug een reeks goedkopere Android tablets, zoals de Acer Iconia A3, de ASUS MeMO Pad HD 7 en de Lenovo Yoga Tablet 8 en Yoga Tablet 10.

Volgens MediaTek zullen dit jaar de quad-core tablets onder de 100 dollar duiken dankzij hun chipsets.

Overigens is een quad-core processor niet per definitie beter dan een dual-core processor. Quad-core (en octa-core) lijken marketingtermen te worden waarbij het aantal kernen moet staan voor de snelheid van een tablet of smartphone. De tablet reviews van TabletGuide wijzen uit dat de prestaties van bovengenoemde quad-core tablets met MediaTek SoC vaak niet sneller zijn dan de  mid-range dual-core producten van concurrenten. Tevens worden ze weggevaagd door de high-end concurrentie.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als ... Lees meer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.