Apple-producten behoorlijk breekbaar

1

We weten allemaal dat Apple innovatieve en prijzige gadgets op de markt brengt. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat deze apparaten ook duurzaam zijn. Uit onderzoek van verzekeraar SquareTrade Europe blijkt dat het niet goed is gesteld met de bouwkwaliteit van Apple’s producten.

SquareTrade Europe test op nogal onconventionele wijzen de bouwkwaliteit en duurzaamheid van tablets, smartphones en andere gadgets. De verzekeraar voert drie verschillende tests uit die, naar eigen zeggen, alledaagse situaties uitbeelden:

 1. Een valtest van anderhalve meter hoogte op een harde ondergrond (tegels);
 2. Een glijtest om te kijken in hoeverre gadgets van een glad tafeloppervlakte glijden als je ze een stootje geef; en
 3. Een waterdompeltest om te kijken of gadgets nog functioneren nadat ze enige tijd onder water hebben gelegen.

Uit deze drie test vloeit een ‘breakability score’ voort: een maatstaf die de bouwkwaliteit en mate van duurzaamheid weergeeft. Hoe hoger het cijfer, des te breekbaarder het product. Let wel: het gaat hier om niet-wetenschappelijk verantwoorde en onderbouwde tests.

Uitkomsten

SquareTrade Europe testte op een onbekend aantal high-end tablets en smartphones. Op basis van de breakability score stelde de verzekeraar een top 10 samen.

Uit het onderzoek blijkt dat Apple apparaten behoorlijk breekbaar zijn. Stip op nummer één staat de iPad Mini, met een breakability score van 7,5. Op de derde plek vinden we de iPad Air terug. Ook de iPhone 5C en 5S komen in de top 10 voor. De Zuid-Koreaanse concurrent Samsung is eveneens sterk vertegenwoordigd in de top 10 met producten als de Galaxy S4, S3 en Tab 3 en Nexus 7. Opvallend is de hekkensluiter: de Moto X van Motorola. Dat is het enige product dat niet van Apple of Samsung is.

Discutabel

Opvallend is dat nergens in de lijst producten van andere fabrikanten is te vinden. Of dat komt omdat SquareTrade Europe deze niet getest heeft, of het te danken is aan de bouwkwaliteit van deze producten is onduidelijk. De verzekeraar zegt niets over de omvang van de test of welke gadgets ze van welke fabrikanten heef getest. Evenmin is bekend hoe de breakability score precies wordt berekend. De uitkomsten van het onderzoek kunnen om die redenen dan ook discutabel genoemd worden.

Kevin Gillan, directeur van SquareTrade Europe, zweert bij de betrouwbaarheid van de uitkomsten. “We investeren allemaal steeds meer geld in technologie, en als we dat doen willen we waar voor ons geld. Met deze tests, die dagelijkse situaties nabootsen, willen we mensen helpen een verstandige keuze te maken als ze een gadget aanschaffen.”

Top 10

Hieronder vind je de volledige top 10 terug met breakability score.

 1. iPad Mini – 7,5
 2. Samsung Galaxy S4 – 7
 3. iPad Air – 6,5
 4. Samsung Galaxy S3 – 6,5
 5. iPhone 5C – 6
 6. Nexus 7.1 – 6
 7. Samsung Galaxy Tab 3 – 5,5
 8. iPhone 5S – 5,5
 9. Nexus 7.2 – 5
 10. Moto X – 4,5

Benieuwd hoe SquareTrade de tests uitvoerde? Bekijk dan onderstaande video

Share.

Over de auteur

Anton (1983) is schrijver in hart en nieren. Na zijn studie politicologie en parlementaire geschiedenis heeft hij zich volledig gericht op webredactie, online journalistiek, social media en bloggen. Door de jaren heen heeft hij diverse webredacties v... Lees meer

1 reactie

Reageer