Internet op je iPad? Bestel je abonnement bij Vodafone

Gaat de Motorola Xoom de Milestone achterna? [opinie]

donderdag, februari 3, 2011 om 10:25 door Edwin

De introductie van de Motorola Xoom lijkt in alle opzichten op de introductie van de Motorola Milestone (aka Droid), ongeveer een jaar geleden. De Xoom is de eerste Android tablet van Motorola, de Milestone was de eerste Android smartphone van Motorola. De Xoom is de eerste tablet met Android 3.0 Honeycomb, de Milestone was de eerste telefoon met Android 2.0 Eclair. De Milestone was geen groot succes. En de Xoom?

Rondom de introductie van de Milstone telefoon werd een flinke hype gecreeerd door teasers, trailers en andere vormen van reclame. Motorola ging openlijk de strijd aan met Apple door te beweren dat de milestone meer mogelijkheden had dan de iPhone.


Toch bleef het grote succes van de Milestone uit. Hoe was dat mogelijk? Het sleutelwoord is arrogantie. Motorola had geen idee wie haar doelgroep was en wat die wilde. Hierdoor werden de kopers vanaf de eerste dag onderschat.

Android onderscheidt zich ten opzichte van Apple’s iOS door openheid. Waar Apple elk aspect van de gebruikerservaring probeert te reguleren, heb je als Android gebruiker bepaalde vrijheden. Dit heeft voor- en nadelen. Voor de ongetrainde gebruiker kan dit betekenen dat er iets meer kennis nodig is om het apparaat optimaal te gebruiken. Voor de getrainde gebruiker betekent het vooral dat er weinig grenzen zijn in de mogelijkheden van je toestel.

Producenten leveren hun toestellen met een volledig geteste versie van Android en zorgen er daarmee voor dat de gewone gebruiker kan vertrouwen op een stabiel, gebruiksvriendelijk apparaat. Vaak levert de producent na een periode nog één of twee updates, zodat het toestel ook na een half jaar nog volledig bij de tijd is. Na die periode richt de fabrikant zich weer op de nieuwe toestellen en laat het oude toestel voor wat het is.

Die werkwijze is prima en zorgt voor tevreden klanten. Maar dat is niet waar de getrainde gebruiker zich bij neerlegt. In de Android wereld is het gebruikelijk dat wanneer de producent geen updates meer levert, de gebruiker overstapt op de zogenaamde ‘custom rom’. Dit is een particulier gemaakte versie van Android die op de telefoon wordt geïnstalleerd. Op die manier is de telefoon tóch bij de tijd en is de producent niet meer verantwoordelijk. Iedereen blij!

Maar daar dacht Motorola anders over. Zij bouwde namelijk in de Milestone een extra chip die dit onmogelijk maakt. Om een custom rom te installeren moet de ‘bootloader’ van het toestel overschreven worden. Dit is een stukje software dat de telefoon gebruikt om op te starten. De extra chip van de Milestone zorgt er echter voor de Milestone niet meer werkt nadat een nieuwe bootloader is geïnstalleerd. Hiermee overtrad Motorola de ongeschreven wetten van de Android gebruiker. De fanatieke gebruiker kwam bedrogen uit.

De vraag is nu of Motorola met de Xoom dezelfde fout gaat maken. De Xoom is de eerste tablet met Android 3.0. En hoewel er lang gewerkt is aan 3.0 leert de geschiedenis dat juist na de release de ontwikkelingen snel gaan. Ter illustratie: Android 2.0 volgde slechts 3 maanden na Android 1.6.

We mogen dus hopen dat Motorola geleerd heeft van haar fouten en de Xoom gewoon open laat voor custom roms. Alleen dan blijft het apparaat leven en kunnen gebruikers het uiterste uit Android halen. Alleen dan kan Motorola pas écht de concurrentie met Apple aan. Zo niet, dan zijn ze van hetzelfde laken een pak.

En als dat laatste het geval is, wachten wij geduldig af tot het moment dat Google met een eigen tablet komt. De ‘Nexus One’ onder de tablets. Voldoende updates, altijd als eerste en volledig open, zonder geheimen!

Deel dit artikel:
blog comments powered by Disqus

Poll

Wat is de ideale schermgrootte voor een tablet?

Bekijk de resultaten

Loading ... Loading ...

Laatste Forum Berichten

Archief