Google presenteert Android 4.4 KitKat

11

Android 4.4 KitKat is officieel, Google heeft de nieuwste versie van haar besturingssysteem net gepresenteerd. Geen wereldschokkende veranderingen maar vooral kleine aanpassingen en wat vernieuwingen. Google Now krijgt een prominentere rol, de batterijduur is verbeterd en diverse applicaties hebben een opfrisbeurt gehad. Daarnaast is KitKat geschikt voor apparaten met minder krachtige hardware zoals budgettablets en smartwatches.

Verbeteringen voor tablets met mindere hardware

Goedkopere tablets hebben vaak relatief weinig RAM (werkgeheugen) en een tragere processor. Android vernieuwt telkens en er komen steeds mooiere, en betere, dingen bij. Door een mindere hardware zijn de goedkopere tablets vaak niet geschikt voor die nieuwe versie en blijven ze hangen op een steeds ouder wordende versie, bijvoorbeeld Ice Cream Sandwich. Tablets met een mindere dualcore processor en slechts 512MB RAM zien we (gelukkig) steeds minder maar ze zijn er, en Google denkt aan ze. Door vele verbeteringen en stabilisaties kan KitKat namelijk prima draaien op apparaten met minimaal 512MB RAM en een wat mindere processor. Waarom doet Google dit? Simpel, vooral om de fragmentatie terug te dringen. Niet alle tablets draaien op dezelfde Androidversie, er zijn nog veel (budget)tablets die zijn blijven hangen op versie 2.3 tot 4.1. Voor bijvoorbeeld ontwikkelaars van applicaties is het onhandig als tablets op zoveel verschillende versies draaien en Google probeert met KitKat meer tablets omhoog te stuwen. Of het gaat werken is de vraag, er zijn (helaas) veel fabrikanten die niet erg actief zijn op het gebied van updaten.

Android 4.4 KitKat is ook geschikt voor draagbare accessoires, bijvoorbeeld smartwatches. Google heeft het niet expliciet genoemd maar het spreekt voor zich. De aankomende smartwatches kunnen – op papier althans – uitstekend werken op de laatste Androidversie, die genoemd is naar het bekende snoepgoed.

Visueel

Ook het designteam van Google heeft niet stilgezeten, Android 4.4 is best wat veranderd, en eigenlijk toch weer niet. Zo heeft de app-drawer een iets ander icoontje gekregen en zijn de notificatiebalk en de on-screen knoppen (zoals die van bijvoorbeeld de Nexus 7) transparant geworden. Zo vallen de balken minder op waardoor er in feite meer schermruimte overblijft. De balken kunnen ook geheel verdwijnen bij het spelen van bijvoorbeeld een game. De icoontjes en tekst die je terug vindt in de notificatiebalk zijn in momenteel blauw, in versie 4.4 is dit veranderd naar minimalistisch wit. Diverse applicaties hebben een opfrisbeurt gehad en zien er bijvoorbeeld iets anders uit, een goed voorbeeld is de Google+ Foto-app. Deze applicatie heeft een paar dagen geleden een ander icoon gekregen (en diverse nieuwe functies). Tenslotte heb je in versie 4.4 de mogelijkheid om widgets en bijvoorbeeld media-knoppen op het gehele ontgrendelscherm te tonen.

Google Now: een prominentere rol op je tablet

De digitale zoekassistent van Google krijgt een prominentere plaats op je Android-tablet. In KitKat heb je de mogelijkheid om Google Now op diverse manieren op te roepen. Zo kun je bijvoorbeeld van links naar rechts vegen (op je homescreen) maar ook je stem speelt een belangrijke rol. Net als op de Motorola Moto X kun je in KitKat ‘OK Google’ uitspreken om dingen te zoeken en op dit gebied heeft Google veel werk verricht. Zo is de snelheid omhoog gegaan en krijg je beter passende zoekresultaten. Mocht een zoekresultaat zich in een app op je toestel bevinden dan stuurt Google je daarheen, in plaats van naar het internet. Tevens zijn de Google Now widgets wat aangepast en krijgt de zoekdienst een belangrijkere plek in de app-drawer.

Applicaties met een opfrisbeurt

Google heeft de afgelopen weken diverse applicaties al via de Play Store van een update voorzien, waaronder Foto’s. In Android 4.4 KitKat hebben ook een aantal standaard applicaties een make-over gehad, waaronder galerij en de documenten-app. Het is nu mogelijk om een afbeelding of bestand direct te printen via CloudPrinter. Tevens wordt Hangouts steeds belangrijker, in KitKat gaat de messengerapplicatie figureren als een inbox voor inkomende berichten, de standaard sms-app verdwijnt dan ook. De telefoon-applicatie wordt uitgebreid en laat je zoeken naar personen of bedrijven. Wanneer een bedrijf jou belt krijg je daar informatie over, bijvoorbeeld in welke sector het opereert en waar het gevestigd is. Dit geldt ook voor personen, ook als ze niet in je contacten staan.

Verder

Ook de batterijduur is wat verbeterd, aldus Google. Door het samenvoegen van enkele processortaken scheelt dat wat energie en ook multitasken is efficiënter geworden. Applicaties als YouTube en Chrome gebruiken in KitKat minder RAM en data op de achtergrond, wat scheelt in het batterij- en dataverbruik. Positief!

Wanneer kan ik Android 4.4 downloaden op mijn Android-tablet?

Dat hangt ervan af. Eigenaren van de Nexus 10 zullen de update binnen enkele dagen binnenkrijgen, hetzelfde geldt voor bezitters van de Nexus 7 (2012 en 2013). Voor wie een andere tablet heeft is het een stuk lastiger. Het is logisch dat de duurdere modellen als de Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition) en ASUS Transformer Pad TF701 de update sneller ontvangen als de goedkopere modellen als de Samsung Galaxy Tab 3 7.0 en Asus FonePad. Als er meer informatie over het updateschema naar Android 4.4 KitKat is lees je dat natuurlijk direct op Tabletguide.nl!

Share.

Over de auteur

11 reacties

 1. Hallo Marco,

  Ik weet niet of de update voor de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 komt, misschien wel maar dan zal het nog wel even duren. Laten we eerst maar hopen dat Samsung hem een update geeft naar Android 4.3.

 2. Ik denk dat ik het niet goed begrijpt ik heb de nexus 7 2012 heb tot heden nog geen updat gehad hoe kan dat. Ik hoor om mijn heen dat heel veel het al hebben

  • De kans is groot dat jouw tablet de update nu ook moet hebben. Zie de homepage van nu op TabletGuide. Ga naar instellingen > mijn tablet > update en kijk of de software update voor je klaar staat. Je kunt ook gewoon wachten, dan verschijnt de update vanzelf!

 3. Heb de Kitkat update ontvangen maar zie geen verschil in de balkjes onder en boven, achtergrond niet in de schermkleur dus zwart net als daarvoor..!!..???

  • Omdat telefoon en tabletfabrikanten geen aandacht meer hebben voor oude toestellen. Men denkt vrijwel alleen aan nieuwe toestellen, en dan ook nog eens de modellen die goed verkopen.

   Mogelijk biedt een Custom ROM van Android 4.4, geschikt gemaakt voor budget-toestellen, soelaas voor je. Dit is echter wel een complex verhaal om te installeren.

 4. Hoi Rens.

  Ik wilde jou even vertellen dat Nederland altijd bijna de laatste land is die een update krijgt qua roms en firmwares. Dat was eerder al zo, dus is dit nog net zo en niks veranderd, vandaar ik meestal ook de firmware uit Amerika of elders weg haal (downloaden), en hun hebben nu versies die heel erg stabiel en goed zijn, Rens.

  Dus meer snelheden en minder batterijverlies, maar ik heb nu gewoon even de officiele Samsung 4.4.2 op mijn Samsung Galaxy Tab 3 7.0 (SM-T210) gezet om even te testen hoe deze werkt, maar ik kan jou wel zeggen dat er via de Recovery TWRP zeer snelle roms in de omloop zijn die (sommige besturingen) minder of meer stroom gebruiken,

  Let wel dat bij sommige roms niet uitmaakt of je nou snellere roms versie hebt die veel stroom gebruikt of meer snelheid heeft of langzame snelheden.

  Echter bij sommige roms kun je je snelheid verhogen met behulp van het veranderen het programma “build.prop”, waarbij je bijvoorbeeld jouw eigen internetsnelheid kunt veranderen.

  Je apparaat overclocken (via apps) zijn programma’s die merendeels niet deugen en/of vastlopen continue en/of hoog in de temperatuur lopen.

  Als ik mijn toestel (uit hahaha ervaringen) op wil schroeven dan neem ik wel een kernel die je kunt opstarten via Recovery of CWM in .zip bestanden…

  Ik vind het heerlijk om met mijn Android te kloten (op gebied programma’s dan he?). Hardware zoals glasscherm/touch of digitizer besteed ik lekker uit. Daar heb ik mijn adressen wel voor.

  Ik laat iemand mijn scherm repareren en ik zorg dan dat hij zijn toestel heb geupdated, als is het via CWM en/of TWRP Recovery .zip bestanden of via de kabel in downloadmode via PC/Odin 3.07 of 3.09.

  Ja mensen? Wilt u echt meer weten over Android (Hoe en Wat te Doen)? Dan volgt er hier een belangrijke tip!

  En die tip is; Lezen, Lezen, Lezen en nog eens Lezen… Oh hahaha vergeten juliie niet naar YouTube te kijken?

 5. Renee? Nexus is een slap aftrekseltje van Samsung. Sterker nog? Volgens mij (maar weet niet zeker) is Nexus een onderdeel van Samsung (Dus denk zusterbedrijf), waarvan Samsung moederbedrijf is…

Reageer