Uitkomsten tablet onderzoek 2013

0

De afgelopen weken vroegen we onze bezoekers mee te doen aan het Tablet Onderzoek 2013. Duizenden bezoekers namen de moeite om antwoord te geven op de uiteenlopende vragen over tablets en abonnementen, waarvoor onze dank. Met het onderzoek proberen we meer inzicht te krijgen in de huidige tabletmarkt en de wensen van de consument voor de toekomst. Vandaag maken we de balans op. Na bestudering van de antwoorden presenteren we de conclusies.

Hieronder beschrijven we de verrassende en minder verrassende conclusies. Mocht je naar aanleiding van onderstaande cijfers nog vragen hebben over de uitkomsten, neem dan contact met ons op.

3G

82% van de ondervraagde tabletbezitters maakt geen gebruik van de 3G / 4G functionaliteit, terwijl de tablet die zij bezitten dit wel ondersteunt. Dit is opvallend omdat de tablets met 3G ondersteuning aanzienlijk duurder zijn bij aanschaf. In 2011 deed 68% van de ondervraagden hetzelfde.

Uit deze resultaten kunnen we concluderen dat 3G / 4G mogelijkheden op een tablet relatief minder populair is geworden. Het is mogelijk dat de steeds breder beschikbare WiFi netwerken deze afname verklaren.

Heb je een 3G of 4G abonnement?

Apps

58% van de tabletbezitters maakt uitsluitend gebruik van gratis apps. 42% van de ondervraagden kiest voor betaalde apps wanneer gratis apps tekortschieten. In 2011 betaalden nog 59% van de gebruikers voor apps, terwijl 32% alleen gratis apps gebruikten.

Het relatieve aantal betalende gebruikers is in de afgelopen twee jaar afgenomen.

Koop je wel eens apps?

Beveiliging

58% van de ondervraagde tabletgebruikers heeft geen aanvullende beveiligingssoftware geïnstalleerd om de tablet te beveiligen tegen virussen of malware. 52% van hen gelooft niet dat hun tablet gevaar loopt. 42% weet niet dat aanvullende beveiligingssoftware bestaat.

Uit de antwoorden blijkt dat vooral iPad-gebruikers aannemen dat hun tablet geen beveiliging nodig heeft.

Heb je extra beveiligingssoftware geïnstalleerd?

Televisie

48% van de tabletbezitters maakt wel eens gebruik van een ‘video on demand’ dienst, zoals Netflix of Uitzending Gemist. 45% kijkt met enige regelmaat live televisie via hun tablet. 13% geeft aan dat de live TV mogelijkheden van invloed zijn geweest op de keuze voor een internetaanbieder.

Kijk je live TV?

Ebooks

53% van de tabletbezitters gebruikt de tablet als e-reader. 55% van hen leest vervolgens voornamelijk digitale boeken, terwijl 20% vooral magazines leest. 65% van de e-book lezers geeft aan sinds de aanschaf van de tablet aanzienlijk minder ‘papieren’ boeken gekocht te hebben dan voorheen.

Formaat

Meer dan de helft van de ondervraagden (54%) kiest 10 inch als de beste tabletafmeting. 2 jaar geleden maakte 67% nog die keuze. 35% heeft liever een kleinere tablet van 7 of 9 inch, tegen 27% in 2011.

De kleinere tablet is in twee jaar tijd populairder geworden. Het succes van de Nexus 7 en kleinere Acer en ASUS tablets kunnen hieraan hebben bijgedragen.Wat is het ideale schermformaat?

Zakelijke tablets

7% van de ondervraagde tabletbezitters gebruikt de tablet vooral zakelijk. Slechts 33% van deze zakelijke gebruikers heeft de tablet van de baas gekregen. De grote meerderheid heeft hem dus zelf bekostigd.

De zakelijk gebruikte tablets hebben overigens in veel gevallen aanvullende beveiliging geïnstalleerd, omdat het bedrijf dit verplicht heeft gesteld.

2011

> Bekijk de resultaten van het Tablet Onderzoek 2011

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer