Tips: wat te doen bij diefstal tablet & preventie

1

De tablet-pc is een gewild product. Zowel voor de consument als voor een crimineel. Helaas zien we steeds vaker dat een tablet wordt gestolen. Wat moet je doen als je tablet is gestolen? En wat kun je met de track & trace apps op een tablet. En wanneer kan de politie hier iets mee doen? Hoe en wanneer moet je aangifte doen? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom ik diefstal en kan ik het dievengilde zoveel mogelijk dwarszitten?

TabletGuide nam contact op met de Nationale Politie voor advies. Veel van deze tips gelden ook voor een smartphone.

Preventie

We beginnen bij de preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

We zullen je niet lastig vallen met tips om een diefstal te voorkomen. Het is logisch dat je je tablet niet onbeheerd achter moet laten in een openbare gelegenheid. En natuurlijk is het niet slim om een tablet open en bloot achter te laten in je auto of in je strandtas als je even gaat zwemmen.

Belangrijk is de beveiliging van je tablet en van je persoonlijke data op de tablet. Door een tablet te beveiligen maak je het voor het dievengilde direct een stuk lastiger. Enkele tips ter beveiliging van je tablet:

  • Beveilig je tablet met een patrooncode, of nog beter, een wachtwoord. Hierdoor hebben dieven geen directe toegang tot je tablet. Dit beveiligt je persoonlijke informatie en de tablet is niet direct door te verkopen door een gelegenheidsdief. Lees ook de 6 tablet beveiligingstips.
  • Gebruik de beveiligingsmethoden die de tablet je biedt. Sommige tablets (meestal vanaf Android 4.2) geven je de mogelijkheid om de gegevens van de tablet eigenaar te tonen op het lock screen. Hierdoor kan men direct zien van wie de tablet is.
  • Gebruik een track & trace app of ander opsporingsmiddel. Als je tablet wordt gestolen kun je hiermee, in sommige gevallen, je tablet opsporen. Ook kan je soms op afstand een alarm af laten gaan of een diefstalmelding tonen op het lockscreen. In het uiterste geval is het mogelijk om de data op afstand te wissen. Android biedt een gratis opsporingsmogelijkheid via de Android Device Manager. Op de iPad kan dit door middel van iCloud via ‘Find my iPad’. Maar er zijn ook localiseer-apps van derden, bijvoorbeeld van Vodafone, AVG en Avast. Let wel: het opsporen van je tablet kan alleen indien de tablet op die locatie verbinding kan maken met internet!

Tip: Beveilig je tablet!

Serienummer

Voor de diefstalpreventie en de eventuele opsporing van je tablet is het belangrijk om het serienummer, en indien het een tablet is met simkaartslot het IMEI-nummer te noteren. Het is verstandig direct na aankoop deze nummers te noteren zodat je deze altijd bij de hand hebt. Schrijf het thuis op een briefje dat je bewaart of stuur een mail naar jezelf met deze nummers. Bij diefstal verloopt de opsporing van je tablet via het serienummer en/of het IMEi-nummer. Zonder deze nummers is opsporing vrijwel niet mogelijk!

Serienummers van gestolen producten worden opgenomen in een landelijke database. Handelaren zijn verplicht om bij de aankoop of doorverkoop te controleren of het product gestolen is. Ook als de politie producten in beslag neemt, bijvoorbeeld op verdenking van diefstal, kunnen op deze manier producten gevonden worden en teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Tip: Noteer van al je elektronische producten, waaronder tablets en telefoons, het serienummer!

Waar vind je het serienummer? Dit vind je vaak op de verpakking op de sticker van de streepjescode. Ook hebben producten vaak het serienummer staan op het product, vaak achter de batterij. Meestal start het serienummer met de karakters ‘S/N’.

Tablet kopen? Doe een check!

Wil je een tablet kopen? Dan kun je gratis en zonder gevolgen controleren of het apparaat gestolen is. De Politie heeft de website StopHeling.nl in het leven geroepen waar je serienummers van onder andere tablets en smartphones kunt controleren. Alle serienummers van gestolen producten, waarvan aangifte is gedaan, worden opgenomen in deze database. Ook onderweg kun je het serienummer snel even controleren via de apps voor: Android, iOS en BlackBerry. Vind je een gestolen tablet dan kun je via de site of app direct een melding doen bij de politie.

Tip: Check bij aankoop altijd stopheling.nl of de app!

Mijn tablet is gestolen. Wat moet ik doen?

Als je tablet is gestolen dien je aangifte te doen bij de politie. Je kunt op drie manieren aangifte doen:

  • Telefonisch (0900-8844)
  • Via Internet
  • Op afspraak op het politiebureau (bel 0900-8844)

Waar aangifte doen? Check deze site.

Je kunt het beste zo snel mogelijk aangifte doen, zeker als je het serienummer bij de hand hebt. Hierdoor worden de unieke nummers zo snel mogelijk opgenomen in de database en kan de opsporing direct starten.

Tip: Doe altijd aangifte!

Opsporing via track & trace

Heb je een track & trace methode geïnstalleerd dan kun je zelf gaan kijken waar de tablet zich op dat moment bevindt. Ook kun je gebruik maken van alarmen die afgaan om de locatie of de dief te vinden.

Het is belangrijk een zo exact mogelijke locatie vast te stellen van de tablet. Vaak is lokalisering van je tablet mogelijk met een speling van enkele tientallen meters (via GPS of WiFi). Het is belangrijk om een specifieke locatie of persoon te vinden.

De politie kan namelijk niet zo maar een woning binnenvallen omdat privacy een groot goed is in Nederland. Helaas betekent dat ook dat er pas bij een verdachte wordt binnen gegaan als de informatie over het pand of de persoon bij wie de gestolen tablet zich zou kunnen bevinden heel specifiek is. De Politie heeft altijd toestemming nodig van de (hulp-) Officier van Justitie om een woning binnen te treden. Hiervoor is dus een aangifte nodig (zie hiervoor) en genoeg specifieke belastende informatie. Een algemene locatie is vaak niet genoeg, helaas.

Een locatie in bijvoorbeeld een flat met meerdere appartementen volstaat helaas niet. Ook op drukbezochte plekken is alleen een locatiebepaling meestal niet voldoende omdat niet één specifiek pand of persoon kan worden aangewezen. Je kunt zelf opsporing verrichten om zoveel mogelijk aanwijzingen of bewijzen te verzamelen. Pas bij specifieke bewijslast kan de politie overgaan tot actie.

Tip: Schakel de politie in bij genoeg gerichte bewijzen (na of tijdens de aangifte)

Samenvatting

  • Beveilig je tablet en installeer opsporings-apps
  • Noteer de serienummers van al je elektronische apparaten
  • Bij diefstal: doe aangifte met serienummer en/of IMEI-nummer
  • Bij track & trace: verzamel zoveel mogelijk aanwijzingen (naar locatie of persoon) en draag deze informatie over aan de politie
De adviezen en tips zijn opgesteld door TabletGuide in samenwerking met een woordvoerder van de Nationale Politie.

Foto: Wikipedia/Michiel1972

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

Reageer