Windows 8.1 onthuld: kleine wijzigingen, grote veranderingen

1

Zoals verwacht heeft Microsoft geluisterd naar de eerste kritieken op Windows 8. Vandaag, tijdens de onthulling van Windows 8.1, lijken enkele minieme wijzigingen in de gebruikersinterface een grote verandering te brengen in Microsofts nieuwste besturingssysteem. De Windows 8.1 update, welke gratis verstrekt zal worden aan alle Windows 8 licentiehouders, brengt bijvoorbeeld de traditionele startknop terug. Ook wordt het mogelijk om de Windows 8 desktop, laptop of tablet-pc direct in desktop-modus op te starten.

Daarnaast zijn enkele andere grotere en kleinere wijzigingen aangebracht in Windows 8.1. Bijvoorbeeld het lock screen en de Windows Store zullen wijzigingen gaan vertonen.

Startknop

De Startknop bevindt zich weer op de traditionele plek linksonder in het beeldscherm en is altijd zichtbaar. Je hoeft de Startknop niet met je muis of met een gesture naar voren te halen. De Startknop heeft het Windows 8-logo als icoon, hetzelfde logo als je als Home-knop op een Windows 8 tablet vindt of op een Windows 8 toetsenbord. De Startknop kan niet worden verwijderd. Achter deze knop bevindt een te personaliseren lijst met apps. Het traditionele Startmenu, dat in Windows 7 te vinden was onder de Startknop, zien we niet meer terug.

Destkop- & Touch-modus

Een andere klacht over Windows 8 was het switchen tussen de desktop- en de touchmodus in Windows 8. In Windows 8.1 kun je instellen in welke van deze interfaces je de computer op wilt laten starten. Daarnaast wordt het mogelijk om de Windows 8 machine op te laten starten in een gedefinieerde app.

Daarnaast wordt het mogelijk om de desktop-weergave als achtergrond te tonen in de touch-modus, zoals je in onderstaand screenshot kunt zien. Hoewel deze wijziging de consistentie tijdens het switchen van desktop naar touch-omgeving bevordert kan dit ook verwarrende situaties met zich meebrengen. De iconen van bijvoorbeeld bestanden en snelkoppelingen in de desktop zijn niet zichtbaar in de touch-omgeving.

Touch-modus met desktop achtergrond - Windows 8.1

Multi-tasken

Windows 8 had al de mogelijkheid om twee apps naast elkaar te tonen in de touch-interface. Microsoft heeft binnen Windows 8.1 het aantal methoden gewijzigd. Zo kun je voortaan de verdeling van de twee schermen zelf bepalen. Je zit niet meer vast aan de vaste verdeling van Microsoft. Je kunt de splitsing tussen de twee apps met een gesture makkelijk een klein beetje aanpassen zodat bijvoorbeeld een foto in een app net wat beter naar voren komt. 80/20, 60/40, 50/50, alles is voortaan mogelijk. Microsoft heeft intelligente verdelingen voorgeprogrammeerd zodat bijvoorbeeld het openen van een foto in een tweede venster wat meer ruimte biedt voor de foto, waar platte tekst van een webpagina wellicht wat minder ruimte nodig heeft.

Afhankelijk van de schermresolutie en het formaat beeldscherm kun je in Windows 8.1 ook 3 of 4 apps naast elkaar tonen.

Lock Screen

Het Lock Screen krijgt een wijziging die we al kennen van bijvoorbeeld de nieuwste Android software. Je kunt in Windows 8.1 direct vanuit het Lock Screen een foto maken of een videogesprek aannemen, zonder een wachtwoord in te voeren. Alle andere elementen van het apparaat blijven achter slot en grendel. Vanuit de foto-app kun je niet meteen naar de gallerij met foto’s, een wachtwoord is dan nog steeds vereist.

Startscherm

Het Startscherm in touch-modus ondergaat ook veranderingen. Zo zijn grotere en kleinere tiles  (tegels) mogelijk. Vooral de kleinere tegels zijn handig, zeker bij hogere resolutie schermen. Je kunt op één scherm meer snelkoppelingen naar apps kwijt. De grotere tegels zijn handig voor widgets zoals weer-widgets en kaart-widgets.

Het wordt makkelijker om tegels te plaatsen, wijzigen en verwijderen van het Startscherm. Lang drukke op een tegel geeft je direct de nieuwe mogelijkheid om een groter of kleiner formaat toe te passen. Ook wordt het mogelijk om vanuit de lijst met apps een app te plaatsen op het startscherm. Druk langer op één app, of een groep van geselecteerde apps, en je kunt de app positioneren op het Startscherm. Ook deze methode kennen we van bijvoorbeeld iOS en Android en andere besturingssystemen.

Windows 8.1 Search

Binnen de zoekfunctie, een belangrijke functionaliteit, zien we dat alle zoekresultaten een stapje ‘dichterbij’ zijn gekomen. Na een zoekopdracht hoef je niet meer te selecteren of je zocht naar een app, een bestand of een instelling. Bij de resultaten zie je voortaan alle typen zoekresultaten. Daarnaast is het mogelijk dat een zoekopdracht resultaten oplevert met informatie van het Internet.

Windows Store

De applicatiewinkel van Windows 8, of eigenlijk Windows 8.1, krijgt een kleine make-over. Tegels worden wat groter en op de app pagina’s kan meer informatie in één keer getoond worden. Een handige functie is het automatisch laten updaten van apps op de achtergrond. Een functionaliteit waar veel naar gevraagd werd.

Virtueel toetsenbord

Het on-screen toetsenbord krijgt enkele grote wijzigingen. Samenvattend: we gaan meer functies zien van veel meer geavanceerde virtuele toetsenborden, zoals bijvoorbeeld het Android keyboard alternatief Swiftkey.

Als eerste zien we dat naast letters de toetsen een tweede en vaak een derde en vierde karakter krijgen. Lang drukken op een toets levert meer opties. Zo zijn we van andere on-screen toetsenborden gewend dat boven de bovenste letters de cijfers ‘0’ tot en met ‘9’ te vinden zijn. Ook alternatieve karakters zijn hier te vinden. Je hoeft niet eens lang te drukken; je kunt ook gebruik maken van een swipe als je weet in welke richting een cijfer of alternatief karakter bevindt. Swipe vanaf de punt omhoog en je krijgt bijvoorbeeld een uitroepteken.

Microsoft heeft ook haar voorspellend algoritme verbeterd, zo zegt een woordvoerder tegenover Engadget. De nauwkeurigheid moet zijn toegenomen van 60 tot 90 procent.

Configuratiescherm

Een storende factor in Windows 8 waren de instellingen, die niet allemaal verhuisd waren naar het nieuwe Instellingen menu. Veel geavanceerde instellingen verwezen je onverwachts door naar het traditionele configuratiescherm. Deze flater is eindelijk opgelost in Windows 8.1. Alle opties voor instellingen en de configuratie van de hardware en de software kun je voortaan in de Metro-stijl uitvoeren zonder te worden doorverwezen naar het ouderwetse configuratiescherm.

Uitrol

In juni wordt de eerste openbare testversie verwacht. Voor het einde van dit jaar krijgen alle bezitters van een Windows RT- of Windows 8-computer gratis toegang tot de Windows 8.1 update.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

  1. Leuke wijzigingen, maar of dit het echte verschil gaat maken?!? Doe mij maar meer echt windows 8 apps, daar heb ik meer aan. Het liefst schakel ik helemaal niet meer over naar het oude bureaublad.

Reageer