Inloggen RegistrerenTip ons Contact
Achtergrond
27 mei 2013
Bron: AA

Tablet kopen in China: waar moet je op letten?

china-kopen

Op dit moment liggen er in Nederland meer dan 150 verschillende tablets in de winkel. De kwaliteit van die tablets varieert, net als de verkoopprijzen. Sommige landgenoten zoeken ook buiten ons land naar de beste deal, waarbij ze waarschijnlijk snel in China terecht komen. Chinese tablets zijn aanzienlijk goedkoper dan de apparaten die in Nederland in de winkels liggen. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een tablet in China?

Waarom China?

Grote merken als Samsung, Acer en Sony laten hun elektronica vaak produceren en/of assembleren in China. De productie in het land is goedkoper dan in het westen, maar door research- en marketingkosten betaal je in ons land uiteindelijk toch een flink bedrag voor je tablet. Dat zijn dan ook niet de tablets die we in dit verhaal willen bespreken.


Het zijn de kleinere Chinese producenten die alle onnodige kosten weglaten en tegen bijzonder scherpe prijzen produceren. Via online kanalen verkopen ze hun tablets wereldwijd. Helaas zijn er hierbij goede en slechte aanbieders. Sommige producenten leveren goede producten tegen een scherpe prijs, anderen verkopen slecht functionerende apparaten waarbij elke prijs te hoog is.

Maar hoe weet je nu waar je wel en waar je vooral niet moet kopen? Wie is te vertrouwen en wie niet? Hoe weet je zeker dat je geen ‘kat in de zak’ koopt? Helemaal zeker weet je dat nooit vooraf. Maar we kunnen je wel een aantal tips geven, zodat je nét iets beter voorbereid je zoektocht kunt starten naar dé beste Chinese tablet.

De tips

Zoek een betrouwbare verkoper

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is soms lastig om in te schatten of een verkoper betrouwbaar is of niet. Koop je via eBay, lees dan de reacties van eerdere kopers. Vaak geven die een goed beeld van de handelswijze van de verkoper.

Als je een tablet wilt bestellen bij een online winkel, zoek dan via Google naar reacties van andere kopers. Gegronde klachten vinden vaak snel hun weg naar het web, waardoor jij gewaarschuwd kunt worden voordat je een aankoop doet.

Zoek een betrouwbaar product

Iedereen zoekt een deugdelijk product voor een scherpe prijs. Helaas wordt er ook veel troep verkocht. Om te voorkomen dat je een ondeugdelijke tablet aanschaft kun je het beste nogmaals op zoek gaan naar reacties van eerder kopers. Zoek online op de naam en/of het typenummer van de tablet van je keuze. Om de meest kritische reacties te vinden kun je termen als ‘complaint’ of ‘problem’ toevoegen aan je zoekopdracht.

Daarnaast kun je terecht op YouTube om te zoeken naar reviews en ander beeldmateriaal van de tablet van je keuze. Je krijgt een beeld van het uiterlijk van de tablet en kunt je een eerste indruk vormen van de bouwkwaliteit en prestaties.

Betaal veilig

Wanneer je tot aankoop over wilt gaan, dan raden we je aan om een ‘veilige’ manier van betaling te kiezen. Veilig betekent in dit geval dat je ergens terecht kunt wanneer je ontevreden bent over het product.

Door te kiezen voor PayPal kun je bij klachten terecht bij hun klantenservice. Zij kunnen in het geval van een conflict tussen jou en de verkoper bemiddelen. PayPal is een grote partij en de meeste verkopers willen geen slechte naam krijgen bij dit bedrijf.

Kies je toch liever voor betaling met een creditcard, dan kun je een betaling betwisten via je creditcardmaatschappij. Dit is handig wanneer een product niet geleverd wordt, maar je kunt de transactie ook betwisten indien een apparaat niet voldoet. Het ongedaan maken van de betaling is echter geen recht, de maatschappij moet eerst je aanvraag beoordelen.

Een andere betaalmethode, zoals overschrijving per bank, is af te raden.

Kies een goede verzendmethode

Een tablet is een kwetsbaar apparaat. Voordat een tablet uit China in Nederland aankomt is hij door veel handen gegaan. Je weet natuurlijk niet wat er onderweg allemaal met je apparaat gebeurt. Daarom raden we je aan om een goede verzendmethode uit te kiezen. Vaak kun je dus beter voor de duurdere verzendmethode kiezen. Dit kost soms een paar tientjes, maar je pakket komt dan wel per koerier naar Nederland. Dit betekent allereerst dat je bestelling relatief snel op je deurmat kan liggen. Soms al binnen enkele dagen. Daarnaast is je verzending verzekerd van een goede behandeling en soms worden zelfs de BTW en invoerrechten netjes afgehandeld. Dat brengt ons bij de volgende tip.

Houdt rekening met de belastingen

Als je in China een tablet koopt, dan moet je er rekening mee houden dat je inklaringskosten, BTW en eventueel douanerechten moet betalen. Dit geldt overigens voor alle aankopen buiten de EU.

Producten die goedkoper zijn dan 22 euro zijn vrijgesteld van deze kosten, maar een tablet van 22 euro is het invoeren niet waard.

Als de douane je pakketje controleert, dan moet je hierover BTW en inklaringskosten betalen. Omdat de douane per steekproef controleert, is dit een kwestie van pech of geluk.

Wanneer de waarde van je pakket hoger is dan 150 euro komt bovenop de bovenstaande kosten ook nog eens 6% douanerecht.

Succes

Als je alle bovenstaande tips toepast op je bestelling, dan is dat natuurlijk nog geen garantie van een goede aankoop. Laat je intuïtie spreken en volg je gevoel. Bedenk dat je voor 150,- hele goede tablets kunt kopen in eigen land. Is het nog zinvol om voor zo’n bedrag een risicovolle bestelling te doen aan de andere kant van de wereld? Die vraag zul je zelf moeten beantwoorden. Succes met kiezen!

Auteur: Edwin van der Palen

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is tablet freak en volgt het laatste nieuws op de vo... Lees meer

4 reacties

  1. Ik zou nooit gaan voor die Chinese rommel. Koop gewoon een Nexus 7 ofzo!

  2. Nooit uit China?
    Hm…..veel merken halen hun tablets daar vandaan.
    Doen een rebrand…..en plots is hij 100,- duurder en vele malen beter.
    Maar het is nog steeds die zelfde troep uit China.
    Dat daar per definitie troep vandaan komt…..dat zit tussen de oren.
    Schroef maar eens een degelijk stukje elektronica open…..
    ..wat staat er veela op die kleine stickertjes…………made in …..juist ja China

    • Het verschil zit ‘m voornamelijk in de veiligheid van het bestellen, de support en garantie. Ik zou persoonlijk nooit een tablet in China kopen. Als er iets mis gaat heb je een hoop heisa en is het maar de vraag of het probleem wordt opgelost. Een Nederlandse winkel heeft zich te houden aan de Nederlandse wet en moet voldoen aan de wetgeving van het consumentenrecht.

      Zo moet je product altijd functioneren gedurende de te verwachten levensduur. Bij een online bestelling kun je het product (zonder beschadigingen) altijd in 14 dagen kosteloos en zonder opgaaf van redenen retourneren. Neem daarbij de veiligheid van levering (even letten op naamsbekendheid en de online keurmerken).

      Voor mij redenen genoeg om altijd in Nederland te bestellen (en soms in de VS via een betrouwbare partner, als het niet anders mogelijk is ;-) ).

  3. Zeer slechte garantie. Eigenlijk helemaal niet. Dus daar niet kopen. Ze zijn wel betrouwbaar ivm verzending, maar bij een defect zeer slechte afwikkeling.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Opmerking: Je emailadres wordt niet gepubliceerd of gedeeld.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.