AndroidNieuws iOSNieuws WindowsNieuws Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
18 januari 2011

Verdrievoudiging tablet verkopen - Tekort aan onderdelen?

De onderzoekers van IDC heeft een onderzoek uitgevoerd naar de tabletverkopen in 2010 en durft zich te wagen aan een voorspelling. Het persbericht geeft enkele interessante inzichten. Zo zijn de verkopen in het derde kwartaal van 2010 met 43% gestegen. Voor 2011 wordt een verdriedubbeling van het aantal tabletverkopen verwacht. Deze groei heeft zo zijn nadelen. Digitimes verwacht tekorten in essentiële tablet onderdelen door deze groei en de stijgende vraag naar laptops.

De groei in 2010 is, zoals we verwachtten, hoofdzakelijk veroorzaakt door Apple, met een marktaandeel van ruim 90%. Niet alleen de internet-tablet of multimedia-tablet, maar ook de e-reader blijft groeien in populariteit, zegt IDC. Deze groei komt overeen met eerdere cijfers die in 2010 werden gepubliceerd (1, 2, 3).


De verwachte explosie van groei in 2011 wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zo leren de ontwikkelingen op de CES van vorige week ons dat het aanbod enorm zal worden. Zowel het assortiment tablets, e-readers en hybride modellen zal enorm groeien. Daarnaast wordt de diversiteit vergroot, en is er veel meer keuze in besturingssystemen. De betreding van grote nieuwe spelers op de markt zal daarnaast voor een prijzenslag gaan zorgen.

Natuurlijk moeten we de content niet vergeten. Immers, niet de tablet zelf, maar hetgeen wat je er mee kunt is belangrijk. Ook op dit gebied zien we dezelfde factoren weer terugkomen. Meer aanbod, diversiteit en innovatie. Ook dit zal meer mensen over de streep trekken.

Deze sterke groei brengt problemen met zich mee, volgens Digitimes. Aan essentiële onderdelen, die ook voorkomen in laptops en smartphones, dreigt een tekort te ontstaan. Zo wordt gezegd dat de productiefaciliteiten voor middelgrote en grote aanraakschermen nog in de opstartfase zitten. Het is de vraag of deze capaciteit de sterke groei aan zal kunnen. Daarnaast ontstaan er misschien ook problemen in de aanlevering van accu’s en de metalen of aluminium behuizing van tablets.

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.