Wat is malware?

0

Als men het heeft over een softwareprogramma dat ontworpen is om schade toe te brengen aan een PC, tablet, smartphone, server of computernetwerk dan hebben we het over malware. Het woord “malware” is een samenvoeging van het Engelse malicious software (kwaadwillende software). Of het nu gaat om een virus, trojan, keylogger of spyware is, deze vallen allemaal onder de noemer malware. Malware is de overkoepelende naam voor alle infecties.

De malware voor het mobiele platform kunnen op basis van hun functie ruwweg in drie categorieën worden onderverdeeld: SMS Trojans, Backdoors en Spyware.

  • SMS Trojans komen het vaakst voor, omdat deze zeer lucratief en redelijk eenvoudig zijn. Een SMS Trojan verzendt ongemerkt dure SMS berichten, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt, totdat er aan het einde van de maand een gepeperde rekening op de mat valt. Omdat een tablet normaal gesproken geen belfunctie heeft, is dit niet van toepassing. Samsung beweert echter dat consumenten wel graag een belfunctie op hun tablet willen en lanceerde daarom onlangs de Galaxy Note 8. Laatst genoemde tablets kunnen dus wel ten prooi vallen aan een SMS Trojan.
  • Backdoors geven ongeautoriseerde toegang tot de tablet of smartphone, zodat het mogelijk is om andere software te installeren, het besturingssysteem of de instellingen aan te passen of persoonlijke data te stelen. Een Backdoor zoekt dus, zoals de naam al doet vermoeden,  een achteringang tot het besturingssysteem. Een voorbeeld van een Backdoor infectie is dat er steeds ongewild reclames getoond worden, dat je bookmarks worden aangepast zodat je op andere website terechtkomt of dat het besturingssysteem beschadigd wordt waardoor het traag wordt of zelfs vastloopt.
  • Spyware verzamelt ongeautoriseerd privé data zoals contactgegevens, wachtwoorden, inloggegevens of zelfs foto’s en geeft deze door aan derden.  Vooral het stelen van inloggegevens kan lucratief zijn voor hackers, denk aan bank- en betalingsgegevens.

Lees hier meer over tablet beveiliging:
Tablet beveiligen tegen malware en virussen
Beveilig je Android tablet in 6 stappen

Share.

Over de auteur

Martijn is een echte 'gadgetfreak', veel van zijn vrije tijd steekt hij in het lezen over de allerlaatste ontwikkelingen. Van beroep is hij (online) marketeer met internationale ervaring.... Lees meer

Reageer